Korps: Friesland, plaats: Fryslân 15-08-2002
Politieberichten van 15/8 (07.00 uur t/m 13.00 uur)

Leeuwarden: roofoverval.
Woensdag omstreeks 22.00 uur vond een gewapende roofoverval plaats in het Bastion-hotel aan de Legedyk. Een medewerkster van het hotel, een 27-jarige inwoonster van Drachten, was in het kantoor bezig met het opmaken van de kas. Plotseling kwam een onbekende man het hotel binnen en hij liep rechtstreeks naar het kantoor. Met een vuurwapen of een daarop gelijkend voorwerp bedreigde hij de medewerkster. Onder dreiging van het vuurwapen moest zij het geld uit de kassalade afgeven. De verdachte verliet hierop lopend het hotel en verdween in de richting van het Aldlân. De man, die een bivakmuts droeg, had een lengte van ongeveer 175 à 180, en was gekleed in een blauwe jeansbroek en zwarte trui. Een onderzoek in de omgeving leverde geen resultaat op.

Leeuwarden: dealers aangehouden
Woensdag tussen 16.00 en 19.00 uur werd in de omgeving van het Blokhuisplein, Weaze en Mercuriusfontein een actie gehouden om de drugsoverlast tegen te gaan. Twee dealers, een 23-jarige inwoner van Leeuwarden en een 18-jarige man zonder vaste woon- of verbljifplaats, werden aangehouden en overgebracht naar het bureau. Zij hadden vier bolletjes cocaïne in hun bezit. De cocaïne werd in beslag genomen. De dealers zijn ingesloten. Tevens werden vier gebruikers aangehouden. Zij zijn na verhoor weer in vrijheid gesteld.

Irnsum: vernieling ruit
Woensdag omstreeks 23.00 uur kwam er een melding binnen van een vechtpartij op de Himdyk. Een 16-jarige inwoner van Irnsum had gedronken en een ruit van de woning vernield. Hij had in Grou eerder op de avond ook moeilijkheden veroorzaakt. Zijn broers hadden hem daarop meegenomen naar huis om de zaak niet te laten escaleren. Eenmaal thuis ging de jongeman weer door het lint en vernielde een ruit en bedreigde zijn familieleden. Toen de politie ter plaatse kwam, verzette hij zich heftig tegen zijn aanhouding. Om het verzet te breken werd pepper-spray gebruikt en kon de jongeman worden aangehouden. Hij werd overgebracht naar het bureau. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt.

Surhuisterveen: wapenwet
Donderdag omstreeks 02.45 uur werd op de Kolk bij een routinecontrole een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. In de auto werden een knuppel, een boksbeugel en een busje pepper-spray aangetroffen. De aangetroffen goederen werden ingevolge de wapenwetgeving in beslag genomen. Tegen de bestuurder, een 19-jarige inwoner van Surhuisterveen, werd proces-verbaal opgemaakt.

Witmarsum: inbraak garagebedrijf
Afgelopen nacht werd ingebroken bij een garagebedrijf aan de Pingjumerstraat. Via vernieling van een raam in een schuifpui kwam men het bedrijf binnen. Uit de showroom werd een personenauto, merk Peugeot, type 406, kleur groen, voorzien van het kenteken XG-VJ-34, gestolen. Op het bedrijfsterrein werd een personenauto, merk Volkswagen Polo, aangetroffen. Deze auto bleek in de nacht van 4 op 5 maart 2002 gestolen te zijn in Warmond. De eigenaar van het garagebedrijf, een 30-jarige inwoner van Witmarsum, heeft aangifte gedaan.

Drogeham: inbraak winkel
Van woensdag op donderdag werd ingebroken in een supermarkt aan de Buorren. Aan de achterzijde werden het hek en de toegangsdeur vernield. De verdachten werden overlopen en waren weggevlucht in een personenauto, vermoedelijk een Suzuki Alto. Uit de winkel werd niets weggenomen. Een onderzoek de omgeving leverde geen resultaat op. De eigenaar van de winkel, een inwoner van Drogeham (leeftijd niet bekend) heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: diefstal
Afgelopen nacht zijn vier inwoners uit het Duitse Hennef beroofd van bijna hun hele hebben en houden. De vier toeristen, leeftijd tussen de 16 en 18 jaar, lagen te slapen in een bootje en een tentje naast de boot in de Prinsentuin. Uit de tent en de boot werden bankpasjes, kleding, identiteitspapieren, schoeisel en geld weggenomen. De toeristen waren in Friesland op vaarvakantie en hadden een boot gehuurd in Oudega. De vier hebben aangifte gedaan.

Drachten: inbraak woning
Van woensdag op donderdag werd ingebroken in een woning aan de Splitting. De bewoners waren vergeten de achterdeur af te sluiten. Uit de woning werden een zakcomputer, twee horloges en een portemonnee met kleingeld weggenomen. Met de gevonden sleutels werd een personenauto, die naast de woning stond, weggenomen. Het betrof hier een personenauto, merk Toyota Celica, kleur rood, voorzien van het kenteken 08-FZ-ST. De 57-jarige bewoonster heeft aangifte gedaan. Uit het onderzoek kwam naar voren dat men iets verderop ook in een woning had ingebroken. Hier werd niets weggenomen. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272