Provincie Limburg

Visitatiecommissie toetst provinciale musea

Om goed inzicht te krijgen in het bedrijfsvoerend vermogen van de provinciale musea hebben Gedeputeerde Staten besloten een visitatiecommissie provinciale musea in te stellen. Daar waar nodig zal de commissie ook suggesties doen voor verbetering. GS hechten belang aan het deskundige oordeel van deze visitatiecommissie om goede afwegingen te kunnen maken bij vaststelling en implementatie van het provinciale museumbeleid.

Visitatie kan worden gezien als een instrument van doorlichting van een museum. Op basis van verzamelde gegevens en gesprekken wordt inzicht geboden in de bedrijfsvoering en wordt de kwaliteit van de geleverde prestaties beoordeeld. De visitatiecommissie neemt de ondernemingsplannen 2003-2006 van de drie provinciale musea met aanvullende informatie als uitgangspunt. Aan de hand van vooraf vastgestelde criteria en de ontvangen informatie worden bezoeken afgelegd aan de musea en gesprekken gevoerd. Deze gesprekken worden gevoerd met (een delegatie van) directie/staf, medewerkers en bestuur. Zo ontstaat uiteindelijk een totaalindruk die leidt tot een aantal bevindingen. Deze bevindingen, eventueel met aanbevelingen, worden dit najaar gerapporteerd aan het college van Gedeputeerde Staten. De concept rapportage wordt eerst aan de musea voorgelegd.

Samenstelling
De visitatiecommissie bestaat uit deskundigen op het gebied van museale beleidsvoering en heeft een onafhankelijke voorzitter. De samenstelling is als volgt:

* oud gouverneur de heer dr. J. Kremers, voorzitter;
* de heer drs. G.C. Lodder, lange tijd werkzaam op het ministerie (WVC, OC&W) in de museum- en erfgoedsector, onder meer als directeur Beleidszaken Cultuurbeheer. Thans werkzaam als interim- en projectmanager;

* de heer K. van Twist, directeur Groninger Museum te Groningen;
* de heer dr. G.A.C. Veeneman, directeur Museum Boerhaave Leiden.
Terwijl de visitatiecommissie zich vooral richt op het bedrijfsvoerend vermogen, onderzoekt accountantsbureau KPMG op verzoek van de Provincie de organisatorische en financiële aspecten van de drie provinciale musea, in relatie tot vergelijkbare musea. De uitkomsten hiervan worden ook dit najaar verwacht.
15-8-2002 14:21