Ingezonden persbericht

Geachte redactie/ redacteur,

Hierbij ontvangt u de schriftelijke vragen van Fred Teeven, fractievoorzitter van Leefbaar Nederland aan de minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij en de staatssecretaris van Visserijbeleid over het onderzoek naar de effecten van de schelpdiervisserij op de Waddenzee en het verband tussen de eidereenden sterfte en het winnen van mosselzaad in de Waddenzee. (ingezonden 15 augustus 2002).

Deze vragen zijn gesteld naar aanleiding van een artikel in Elsevier van 10 augustus 2002 onder de titel: "De mossel en de eidereend"

Vragen van het lid Teeven (Leefbaar Nederland) aan de minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij en de staatssecretaris van Visserijbeleid over het onderzoek naar de effecten van de schelpdiervisserij op de Waddenzee en het verband tussen de eidereenden sterfte en het winnen van mosselzaad in de Waddenzee. (ingezonden 15 augustus 2002)


1.
Heeft u kennisgenomen van de opmerkingen van de stichting Vogelbescherming met betrekking tot de invloed die het winnen van mosselzaad heeft op de populatie eidereenden in de Waddenzee? Steunt u deze opmerkingen? (1)


2.
Bent u op de hoogte van de bevindingen van Dr. Fred Borgsteede (Onderzoeksinstituut ID-Lelystad/Universiteit Wageningen) dat de massale sterfte onder de eidereenden zeer waarschijnlijk veroorzaakt is door parasieten in de maag waardoor zij de mosselen niet meer konden eten en dus niet door een tekort aan mosselen door overbevissing van de Waddenzee? Ondersteund u deze bevindingen?


3.
Bent u op de hoogte van het feit dat de eidereend pas in de jaren vijftig is uitgegroeid tot een grote populatie en dat dit samenvalt met de komst van de mosselvissers naar de Waddenzee?


4.
Wordt deze waarschijnlijk positieve invloed van de mosselvisserij op de eidereend populatie ook onderzocht door de stuurgroep EVA-2?


5.
Zijn dit nieuwe inzicht en de bevindingen van Dr. Fred Borgsteede (Universiteit Wageningen) doorgegeven aan de stuurgroep EVA-2 die momenteel namens uw ministerie onderzoek doet naar de effecten van schelpdiervisserij op de Waddenzee?

7.
Deelt u de mening dat de uitspraak van de Vogelbescherming: " Ook al zou de helft van de eidereenden sterven, het is toch goed als er geen mosselzaad uit de Waddenzee gewonnen wordt. De vogel moet op 'eigen kracht' overleven." zeer paradoxaal is gezien de eerdere roep om de eidereenden te redden van een wisse dood door de overbevissing van de Waddenzee?

8.
Steunt uw ministerie die paradoxale ommezwaai van het redden van de eidereenden populatie van de hongerdood door overbevissing naar hongerdood door het uitbannen van uitzetten van mosselzaad? Wat is uw mening als bewindspersonen in deze kwestie?

9.
Is gezien het feit dat zelfs de Vogelbescherming tot de conclusie is gekomen dat de sterfte onder de eidereenden niet wordt veroorzaakt door het winnen van mosselzaad in de Waddenzee het werk van de stuurgroep EVA-2 nog gelegitimeerd?

(1) Elsevier, 10 augustus jl.

Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u contact met mij opnemen via het onderstaande telefoonnummer.

Met vriendelijke groet,

Manon van Heems
Voorlichter/ Beleidsmedewerker
Tweede Kamer Fractie Leefbaar Nederland
070-3185584

06-51997218