Korps: Limburg-Zuid, plaats: Maastricht 15-08-2002
Persberichten district Maastricht (HP 15.50 uur) Donderdag 15 augustus 2002

Beek, geweldplegers aangehouden:
Vier minderjarige jongens woonachtig te Geleen zijn deze week door de politie aangehouden wegens het zwaar mishandelen van een 17 jarige inwoner van Beek. Deze laatste werd onder andere met een gescheurde milt opgenomen in het ziekenhuis. De verdachten worden vrijdag voorgeleid aan de Officier van Justitie.
De 17 jarige inwoner van Beek reed op woensdag 31 juli 2002 omstreeks 21.00 uur met zijn bromfiets, met als duopassagier zijn vriendin, over de Blooteweg te Beek. Op deze weg in de buurt van de sportvelden werd hij tot stoppen gedwongen door een groep jongens. Meteen nadat het slachtoffer zijn bromfiets tot stilstand had gebracht werd hij door meerdere jongens geslagen en geschopt. Hij wist samen met zijn vriendin te vluchten en kon een frituur aan het Kerkplein in Neerbeek bereiken. Daar vluchtte hij naar binnen, maar werd ook daar belaagd, weliswaar alleen verbaal. Door het personeel van de frituur werden de vechtersbazen naar buiten gewerkt en werd de politie gewaarschuwd. De politie trof bij een onderzoek in de omgeving de geweldplegers niet meer aan, terwijl hun identiteit op dat moment ook niet bekend was. Het slachtoffer meldde zich ter behandeling bij het ziekenhuis omdat hij veel pijn in zijn buik had. Bij onderzoek werd een vermoedelijk gescheurde milt vastgesteld en mogelijk nog meer inwendig letsel. Het slachtoffer werd opgenomen op de Intensive-care afdeling. Uit het onderzoek van de politie werd bekend dat vier jongens, in de leeftijd van 15 en 16 jaar en allen woonachtig te Geleen, verantwoordelijk waren voor de openlijke geweldpleging. Zij werden deze week allen aangehouden. Zij zijn in verzekering gesteld en zullen, gelet op de ernst van de mishandeling, aanstaande vrijdag aan de officier van Justitie worden voorgeleid.
Het slachtoffer diende geopereerd te worden aan een gescheurde milt. Afgelopen zaterdag was hij dusdanig hersteld dat hij het ziekenhuis kon verlaten.

Schinnen, aanhouding wegens brandstichting en vernieling: De politie heeft op 13 augustus 2002 drie jongeren aangehouden verdacht van brandstichting van een schuur waarin een hooiopslag was aan de Grubbenweg te Schinnen. De hooiberg ging geheel verloren. Dinsdagavond 13 augustus omstreeks 20.00 uur werd een in brand staande hooischuur gemeld bij politie en brandweer. Beide hulpdiensten gingen onmiddellijk ter plaatse. De gearriveerde brandweer werd geconfronteerd met een vrijwel geheel uitgebrande hooischuur waarvan slechts de smeulende resten door de brandweer geblust kon worden. De eigenaar van de schuur en het opgeslagen hooi heeft van de brandstichting bij de politie aangifte gedaan.
Uit het politieonderzoek werd bekend dat kort voor de brand een personenauto in de buurt gecrost had waarvan een getuige het kenteken noteerde. Bij het verdere onderzoek bleek dat in de auto drie jongeren gezeten hadden die mogelijk verantwoordelijk waren voor de brandstichting. Het drietal, 27 en twee 16 jarigen, werd 13 augustus door de politie aangehouden. Zij werden na hun aanhouding in verzekering gesteld. Het drietal bekende hun betrokkenheid bij de brandstichting, maar ook een vernieling die in een nabij gelegen groeve werd gepleegd. Daar werd een zandzeefmachine vernield. De elektrischebediening werd stuk geslagen en een band van deze machine werd lekgestoken.
Op 14 augustus werden de verdachten in vrijheid gesteld. Zij zullen in het kader van snelrecht worden vervolgd.

Hulsberg, hennepkwekerij in woning:
De politie heeft vandaag 15 augustus 2002 in een woning aan de Frank Smitsstraat te Hulsberg drie hennepkwekerij aangetroffen. Naar aanleiding van het vermoeden van de aanwezigheid van een hennepkwekerij stelde de politie vandaag een onderzoek in de betreffende woning in aan de Frank Smitsstraat te Hulsberg. De bewoner opende omstreeks 09.40 uur de deur voor de politie en verleende de politie toestemming de woning te doorzoeken. Bij een doorzoeking van de woning trof de politie zowel in de kelderverdieping als op twee slaapkamers hennepkwekerijen aan. In het totaal 1083 hennepplanten. Deze werden beschenen door meerdere assimilatielampen. Verder trof de politie koolstoffilters, een afzuiginstallatie, luchtafvoer, tijdklokken en ventilatoren aan. Na monsterneming van de hennepplanten en na overleg met de officier van Justitie werd de gehele hennepkwekerij ontmanteld.
Bij onderzoek bleek dat de elektriciteit benodigd voor de hennepkweek illegaal werd afgetapt. De 20 jarige bewoner is door de politie aangehouden. Hij werd ingesloten voor verder onderzoek.