---


---

Militaire autoriteiten leggen kransen bij Indisch Monument

15-08-2002

Militaire autoriteiten van de vier krijgsmachtdelen alsmede de Inspecteur-generaal van de Krijgsmacht, hebben vanmiddag (15 augustus) de kranslegging bij het Indisch Monument in Den Haag bijgewoond. Met de door de ´Stichting Herdenking 15 augustus 1945´ georganiseerde ceremonie, wordt jaarlijkse de capitulatie van Japan herdacht en daarmee het einde van de Tweede Wereldoorlog voor het Koninkrijk der Nederlanden en in het bijzonder voor het voormalig Nederlands-Indië.

Door plaatsvervangend Chef Defensiestaf, luitenant-generaal P.J.M. Godderij en de bevelhebber der Zeestrijdkrachten, vice-admiraal C. van Duyvendijk werden kransen gelegd. Waarnemend bevelhebber der Landstrijdkrachten, generaal-majoor R.P.F. Seijn, de plaatsvervangend bevelhebber de Luchtstrijdkrachten generaal-majoor D. Starink en de plaatsvervangend bevelhebber van de Koninklijke Marechaussee, brigade-generaal J.A. de Jong, gaven allen acte de présence. Ook door luitenant-generaal C.J.M. de Veer, inspecteur der veteranen, werd een krans gelegd.

Deze ceremonie volgde rond het middaguur na een bijeenkomst in het Nederlands Congrescentrum. De openingstoespraak werd daar gehouden door de voorzitter van de Stichting, mevrouw A.C. Folmer - de Kleijn. Rond het middaguur vertrok het gezelschap naar het nabijgelegen Indisch Monument. Nadat door de ´Stichting Herdenking 15 Augustus 1945´ kransen waren gelegd, legden premier Balkenende en staatssecretaris Sport en Ouderen, mevrouw C.I.J.M. Ross - van Dorp kransen namens de Nederlandse regering. Tenslotte volgde een defilé. De muzikale omlijsting werd onder meer verzorgd door de Koninklijke Militaire Kapel. (Foto´s: Fabienne Bruys)

Ministerie van Defensie