GroenLinks


-

Dossiers moeten uit de achterkamertjes

16 augustus 2002

GroenLinks roept premier Balkenende op tot maximale openbaarheid: De dossiers die de nieuwe bewindslieden ontvingen van hun voorgangers, moeten publiek worden gemaakt. Daartoe roepen Femke Halsema en Wijnand Duyvendak op in schriftelijke vragen aan de minister-president.

De dossiers die de nieuwe bewindslieden ontvingen van hun voorgangers, moeten publiek worden gemaakt. Daartoe roepen Femke Halsema en Wijnand Duyvendak op in schriftelijke vragen aan de minister-president. Dit kabinet heeft openheid en transparantie beloofd; dit is het moment om de daad bij het woord te voegen. GroenLinks vindt dat de burgers en hun volksvertegenwoordigers het recht hebben om inzicht te krijgen in de politieke erfenis die de leden van het vorige kabinet hebben achtergelaten. Daarnaast dient de Kamer optimaal in staat te worden gesteld om de nieuwe bewindslieden tijdens de geplande hoorzittingen stevig te kunnen bevragen.

De bewindslieden van Verkeer en Waterstaat en Financiën hebben de overdrachts- en informatiedossiers al op de website van hun ministerie geplaatst. Deze dossiers bevatten informatie over de werkwijze van het departement en kabinet maar ook over actuele politieke kwesties. De Kamer heeft op deze manier inzicht in de verwachtingen, beleidsvoornemens en heikele kwesties die spelen op een beleidsterrein. Om de nieuwe regering effectief te kunnen controleren, zijn deze gegevens noodzakelijk.
GroenLinks waardeert het dat twee departementen de openbaarheid hebben gezocht. Nu is het volledige kabinet aan zet: Alle bewindslieden dienen uit de achterkamer te komen en de informatie over de overdracht van taken en verantwoordelijkheden publiek te maken.

Den Haag, 16 augustus 2002

Vragen van de leden Halsema en Duyvendak (beiden GroenLinks) aan de minister-president, ingediend 16 augustus 2002, over de openbaarmaking van de overdrachtsdossiers.


1. Bent u ervan op de hoogte dat de bewindslieden van Financiën en Verkeer en Waterstaat de overdrachts- en informatiedossiers van hun voorgangers openbaar hebben gemaakt?


2. Bent u bereid ervoor zorg te dragen dat ook de overige bewindslieden de door hen ontvangen dossiers openbaar maken en dat deze worden ontsloten via www.regering.nl? Zo nee, waarom niet?


3. Bent u bereid deze vragen per ommegaande te beantwoorden, en te bewerkstelligen dat de openbaarmaking eveneens per direct kan plaatsvinden?


-
Meer weten? E-mail info@groenlinks.nl