PRODUKTIE A.B.& W. FILMPRODUCT

Première film:

PERBERICHT

Amsterdam, 14 augustus 2002

Première film: 'DOSSIER MKZ, de ene koe is de andere niet'

Vrijdag 16 augustus 20:30 uur

De stallen van Westerhof
Bovenkerkerweg 132
1188 XJ Amstelveen

U zult een film te zien krijgen over de gebeurtenissen tijdens de MKZ periode in Nederland DE ENE KOE IS DE ANDERE NIET,een film waarvan de titel al aangeeft dat economische cijfers niet altijd doorslaggevend mogen zijn, maar dat ook de relatie tussen mens en dier geldt. Deze relatie welke niet alleen mijns inziens volledig aan voorbij is gegaan. Met een relatie kun je niets kopen. Maar je kunt er wel gelukkig van worden. Geluk is ook niet te koop. Maar je kunt het maar beter kiezen als het op je pad komt.

Veel mensen hebben met de rug tegen de muur gestaan. Ze hadden geen keus. De veewagens werden gevorderd, mensen werden gedreigd met ontslag of kortingen als ze niet meewerkten. Ze werden gewoon gechanteerd. En wanneer moet je dan voor jezelf kiezen. Kiezen voor je eigen normen en waarden maar het waren ook de normen en waarden van een heel groot deel van onze Nederlandse bevolking die er mee geconfronteerd is geworden. En dat was toch een aanzienlijk deel. Deze groep kun en mag je derhalve niet gemakshalve even niet meetellen om de economische belangen veilig te stellen. De oorlog werd verklaard. Had je ooit de tijd gekregen om over je grenzen na te denken. Nee, het was een overval, letterlijk een overval. In no time was men haar dieren kwijt. Terwijl (en dat wisten we allemaal) inmiddels de dieren waren geënt en het risico van overdraagbaarheid absoluut nihil is volgens de meest vooraanstaande gespecialiseerde wetenschappers. En derhalve ook als risico 0 aanvaard wordt!!!!! Juist deze dieren waarmee je veelal van generatie tot generatie een relatie had. Een relatie die precies die inhoud aan het leven gaf wat men nodig had.

Zoals eerder in mijn film: the war of the ants, dwingen bovenstaande vragen mij de opnamen die ik voor, tijdens en na de ruimingen gemaakt hebt, te monteren tot een betoog.

Het antwoord met deze film is een consequentie van de waarde die ik hecht aan een relatie met dieren en ik hoop dat men tijdens deze voorstelling een moment van bezinning kan vinden.

Einde persbericht.