AutoRai

16-8-2002

De nieuwe Volkswagen Touran : de eerste feiten

Begin 2003 breidt Volkswagen het modellenprogramma uit met de innovatieve, compacte ruimtewagen Touran. Daarmee geeft Volkswagen, na de Phaeton en de terreinwagen Touareg, een nieuw voorbeeld van de uitbreiding van het programma in nieuwe marktsegmenten.


* Compacte ruimtewagen met innovatieve motoren en veelzijdig interieurconcept

* Multifunctionele Touran is afgestemd op wensen van mobiele generatie

Dit, qua grootte, onder de Sharan vallende, MPV-model (Multi Purpose Vehicle) van Volkswagen onderscheidt zich door een karakteristiek en krachtig ontwerp. Andere kenmerken van de 4,39 meter lange, 1,79 meter brede en 1,63 meter hoge Touran zijn het veelzijdige interieurconcept en de royale interieurruimte. Het interieur met maximaal zeven aparte zitplaatsen is wat betreft gebruiksmogelijkheden en veiligheidsdetails afgestemd op klanten die zware eisen stellen op het gebied van functionele en veelzijdige mobiliteit. Het onderstel zorgt in combinatie met krachtige motoren en een stijve carrosserie bovendien voor dynamische rijeigenschappen.

De naam Touran is een combinatie van het begrip Tour en de naam Sharan. Tour als synoniem voor comfortabel reizen en het aansluitende an als kenmerk voor een Volkswagen ruimtewagen.

Innovatieve motoren
De Touran wordt aangeboden in drie uitrustingsvarianten en bij de verkoopintroductie met drie al even dynamische als zuinige FSI- en TDI-motoren tussen 74 kW/100 pk en 100 kW/136 pk. In de loop van het jaar volgen andere motoren. Standaard worden alle FSI- en TDI-modellen uitgerust met een handgeschakelde zesversnellingsbak. Als optie is een innovatieve, zestraps automatische transmissie beschikbaar.

Multifunctioneel interieur
De standaard met vijf stoelen uitgeruste Touran biedt een bijzonder doordacht en variabel interieurconcept. De drie naast elkaar geplaatste, lichte stoelen op de tweede rij laten zich in een handomdraai verplaatsen of verschuiven, inklappen of uitnemen. Een in de vloer wegklapbare, derde zitrij met twee volwaardige, aparte stoelen is een optie. In die uitvoering biedt de Touran plaats aan maximaal zeven personen. Het variabele stoelconcept van de Volkswagen Touran maakt meer dan 500 verschillende configuraties mogelijk, en daarmee maximale flexibiliteit. In de vijfzits uitvoering heeft de bagageruimte een inhoud van meer dan 600 liter. Het maximum laadvermogen bedraagt meer dan 650 kg.

Veiligheid
De volledig verzinkte carrosserie is met laserlastechnieken samengesteld. Daardoor is hij bijzonder stijf en biedt hij een hoog passief veiligheidsniveau. Met standaard frontairbags, zijairbags voorin, hoofdairbags voorin en op de tweede zitrij, en actieve hoofdsteunen voor bestuurder en voorpassagier beschikt de Volkswagen Touran over een omvangrijk veiligheidssysteem. Standaard driepuntsgordels op alle zeven zitplaatsen zorgen eveneens voor de veiligheid van de inzittenden. Schijfremmen rondom (vóór geventileerd) in combinatie met ESP, inclusief remassistent en ABS, zorgen voor een hoog niveau van actieve veiligheid.

Maximaal 39 opbergvakken
De Touran is niet alleen vanwege zijn stoelconcept een voorbeeld van praktische functionaliteit. Zo biedt de Touran bijvoorbeeld al naar gelang het uitrustingsniveau tot maximaal 39 opbergmogelijkheden. Voorbeelden zijn opberg- en aflegvakken onder de stoelen, in de midden- en dakconsole, in het dashboard, in de portieren en in de bagageruimte. Verder zijn er bekerhouders voor alle zitrijen. Een omvangrijk optie- en accessoiresprogramma rondt het concept af.

Volkswagen kwaliteit
De hoogwaardigheid van de toegepaste materialen, een bekend Volkswagen-aspect, correspondeert met de compromisloos veelzijdige bruikbaarheid van de Touran. De materialen voldoen door hun uitstraling en robuustheid aan bijzonder hoge eisen. Verder heeft de Touran een omvangrijke standaarduitrusting. Deze omvat onder meer centrale portiervergrendeling met afstandsbediening, elektrisch verstel- en verwarmbare buitenspiegels en elektrische raambediening voorin.

Nieuw is ook de toepassing van een achterasconstructie met vier draagarmen. In combinatie met de elektromechanische stuurbekrachtiging geeft deze wielophanging de Touran een zeer wendbaar rijgedrag.

Duizenden nieuwe arbeidsplaatsen
De nieuwe fabriek in Wolfsburg die voor de Touran is gebouwd, is al even vooruitstrevend als de auto zelf. In Wolfsburg zijn 3.500 nieuwe arbeidsplaatsen gecreëerd. De nieuwe medewerkers worden daarbij deskundig geschoold en geïntegreerd in een innovatief productie-, verkoop-, marketing-, logistiek- en kwaliteitscontrole-concept. Maatregelen die er toe moeten bijdragen om de concurrentiepositie van Volkswagen AG nog verder te verbeteren.