Drempels weg


Tweede regionale internetdag in Tilburg voor mensen met motorische handicap leerzaam

16-08-2002
Op 14 augustus vond de tweede regionale internetdag plaats in de regio Brabant. De Mytylschool Tilburg had midden in de vakantie speciaal zijn deuren geopend voor lichamelijk gehandicapten die meer over internet wilden weten. Ambassadeur Karolijne van Veggel en de oud landelijk ambassadeur Jacco van Dijk waren van de partij.

Het zal met de vakantieperiode te maken hebben dat er maar weinig mensen komen opdagen. Op het allerlaatste moment krijgen de organisatoren te horen dat er een groep van 5 personen niet zal komen. De mededeling heeft nauwelijks effect op de reeds aanwezigen. Zij bekijken aandachtig de introductievideo van Drempelsweg vanaf het internet. Jacko nodigt iedereen uit zich voor te stellen en peilt wat bij deze en gene de reden is om aanwezig te zijn.

Muur
Krien Verhoek vertelt dat hij aanwezig was bij de slotmanifestatie Drempelsweg in Theater Carré, begin april. Hij heeft er toen veel van opgestoken en krijgt sindsdien briefjes thuis met daarop nieuwe informatie over Drempelsweg en toegankelijk internet. Krien is vice-voozitter van de gehandicaptenvereniging in zijn woonplaats. Daar loopt hij tegen een muur van onwil bij de gemeente als hij namens zijn vereniging iets voor gehandicapten voor elkaar probeert te krijgen. Over internet hoeft hij al helemaal niet te beginnen. Krien lijkt het initiatief Drempelsweg daarom te gebruiken als voorbeeld van hoe het wél kan.

Hij heeft thuis een internetcursus gedaan. Ik ben nu dagelijks wel een uur of 10 op internet te vinden, vertelt hij. Maar elke keer verschijnt er een lijstje van adressen van websites waar ik allemaal geweest ben. Dat vind ik vervelend, dus dat lijstje mag van mij wel weg. Alleen, ik weet niet hoe ik dat voor elkaar kan krijgen. Daarmee heeft Krien meteen aangegeven waarom hij er vanmiddag is. Niet zozeer voor een cursus internetten dus, maar om specifieke informatie te krijgen over het programma waarmee hij werkt. Karolijne zal hem na de introductie gaan vertellen hoe het zit.

Begeleider
Eric van Gemert is begeleider bij een activiteitencentrum voor lichamelijk (en visueel) gehandicapten in West-Brabant. Hij heeft zelf geen handicap, maar is naar de cursus gekomen omdat hij nieuwsgierig is, en ook omdat hij meer wil weten over trackball- en easyball-muizen om mee te navigeren. Eric: Ik geef les in Word, Windows en allerlei andere programmas, en straks ga ik daar internet bijdoen. Daarom wilde ik weleens zien hoe daarover in de cursus van Drempelsweg wordt gesproken. Ik kan er alleen maar voordeel mee doen, ook voor de mensen die ik dadelijk ga lesgeven.

Motoriek
De videointroductie betreft behalve het filmpje over de landelijke ambassadeurs die de voor- en nadelen van internet bespreken, ook een filmpje over de echte drempels die zij tegenkomen . Na de vertoning komen er meteen reacties los.
Eric: Dat was herkenbaar.
Jacko: Wat bedoel je?
Eric: Over die motoriek. En de hoeveelheid info die vaak te groot is. Jacko: Maar die kleine iconen kun je vaak zelf op je scherm vergroten. Het enige is dat veel websites die mogelijkheid uit cosmetisch oogpunt hebben vastgezet.
Eric: Maar dan zijn de hulpmiddelen vaak nog een probleem. Veel mensen hebben die niet en ze kosten veel geld. Wij hebben bijvoorbeeld grotere toetsenborden, en zelf de muizen aangepast. Maar dan zijn er nog allerlei andere aanpassingen die we moeten doen waarvoor geen geld is.
Jacko: Maar je kunt in plaats van je muis ook vaak een toetsenbord gebruiken.
Eric: Ja, met de pijltjes. Maar dan zit je ook weer met die motoriek. Daarbij komt dat alle leerprocessen veel tijd kosten voor de begeleiders.
Jacko: Mankracht dus.
Eric: Precies, mankracht.

Zo krijgen we via begeleider Eric een interessante kijk op het computeren bij een Brabants activiteitencentrum voor lichamelijk gehandicapten. De aanwezigheid van Eric duidt erop dat zijn organisatie het internetten serieus neemt. Ze heeft daarvoor ook allerlei faciliteiten geregeld. Toch blijft het een probleem om materiaal en mensen op elkaar af te stemmen. Er is dus altijd verbetering mogelijk, mogen we concluderen uit Erics verhaal.

Internet-opties
Krien en Karolijne zijn intussen samen achter een computer gaan zitten om de problemen die Krien bij het internetten had, op te zoeken en te verhelpen. Krien is echt een geoefende internetter. Hij gebruikt bijvoorbeeld de rubriek favorieten in zijn programma. Ik heb er zelf mappen in gemaakt, vertelt hij. Ik luister bijvoorbeeld vaak naar de politiescanner, dus heb ik verschillende frequenties waarop die te beluisteren is, bij elkaar gezet.
Karolijne: En wat doe je nog meer?
Krien: Ik ben regelmatig aan het chatten.
Karolijne: O, dat doe ik eigenlijk nooit, vanwege de telefoonrekening.

Krien: Heb je dan geen kabel? Dat is echt handig, hoor. Karolijne: Nee, nog niet. Maar binnenkort gaan we verhuizen en dan zal het er wel zijn. Ik kan bijna niet wachten.

Ze gaan samen kijken naar het probleem dat Krien had. Karolijne legt uit dat Krien in de bovennavigatie van Internet Explorer naar extra moet gaan. Daar kiezen voor internet-opties geeft een scherm waarop je veel kunt aanpassen, zoals je lettergrootte en kleuren, vertelt Karolijne. Maar je kunt er ook je geschiedens aanpassen. Krien: Dat zal ik dan nu meteen noteren, dan vergeet ik het nooit meer. Als hij dat heeft gedaan bezoeken ze nog enkele boodschappenwebsites. Daarbij blijkt weer eens dat het invullen van formulieren niet gemakkelijk is, onder meer omdat veel formulieren niet toegankelijk zijn (sommige velden zijn in de kleur rood aangegeven; bij een fout moet je weer helemaal opnieuw beginnen; je hebt vaak een credit card nodig; et cetera).

Variabelen
Ondanks dat de cursus dit keer in de vakantietijd is gehouden, en de belangstelling daardoor wat minder lijkt, heerst er na afloop toch tevredenheid. Iedereen is het erover eens dat de cursussen moeten doorgaan. Ze vinden het nog steeds geen optie om een cursus via de website te geven. Of zoals Jacko het zegt: Het is gewoon te moeilijk om een internetcursus aan te bieden die voor iedereen toegankelijk is. Daarvoor zijn er te veel variabelen.