Provincie Utrecht

Persbericht

Waarschuwing Vinkeveense Plassen: toenemende kans cyanobacterie (blauwwier)

16-8-2002
In de Noordplas van de Vinkeveense Plassen zijn plaatselijk drijflagen aangetroffen. Dit is een groene drijflaag op het water, net alsof er groene soep ligt. Door het warme weer kan de situatie snel verslechteren. Daarom is het van belang dat zwemmers zelf goed opletten dat niet in drijflagen gezwommen wordt. Waar dit probleem al speelt, zijn borden geplaatst die hiervoor waarschuwen. De provincie Utrecht, toezichthouder op het openbaar zwemwater, raadt zwemmen op die plekken in de Vinkeveense Plassen momenteel af. Ook in de Kleine Plas van de Vinkeveense Plassen zijn drijflagen geconstateerd. Hoewel hier geen officiële zwemlocaties zijn, raadt de provincie af hier te zwemmen.

Door drijflagen van cyanobacteriën kan vergiftiging via de mond tot stand komen. Ook kan bijvoorbeeld huidirritatie optreden. Ernstige vergiftigingen doen zich bij volwassenen zelden voor. Kleine kinderen zijn kwetsbaarder, omdat zij eerder water binnenkrijgen en sneller ziek worden door vergiftiging. In drijflagen kunnen door afbraak en rotting van algen hoge concentraties giftige stoffen gevormd worden die schadelijk zijn voor mens en dier. Zwem daarom nooit in drijflagen!

Binnen twaalf uur na het zwemmen in water met cyanobacteriën kunnen mensen last krijgen van verschijnselen als hoofdpijn, huidirritatie, misselijkheid, diarree en koorts. Deze verschijnselen houden ongeveer vijf dagen aan en verdwijnen doorgaans vanzelf. Ook andere bacteriën en virussen kunnen echter bovengenoemde klachten veroorzaken. Raadpleeg daarom altijd een arts bij ernstige gezondheidsklachten na het zwemmen.

Kijk voor de meest recente informatie over zwemwater op teletekst pagina 725. Ook kunt u contact opnemen met de zwemwatertelefoon van de provincie Utrecht, 030 - 258 21 58.

Meer informatie: Franca Olthof, telefoon 030-2582657 of Franca.Olthof@provincie-utrecht.nl