Ingezonden persbericht

PERSBERICHT -- Wetenschap

Zingend zand gepresenteerd tijdens workshop in Leiden

Twee Franse onderzoekers berichten in een volgende week te houden workshop in het Lorentz Center te Leiden over zingend zand. Het blijkt dat zand in beweging -- geroerd in een vijzel, of door het simpelweg op de grond te gooien -- in sommige gevallen een nog onbegrepen geluid voortbrengt. Hoewel al eerder waargenomen in woestijngebieden, ontbreekt een afdoende verklaring voor het fenomeen.

Bruno Andreotti en Stephane Douady, beide verbonden aan de Ecole Normale Supérieure te Parijs, presenteren het verschijnsel. De onderzoekers kwamen het zingende zand op het spoor tijdens onderzoek naar duinen in de woestijnen van Marokko. Als volgende stap zijn ze van plan om met een truck een ton zand uit Marokko naar Frankrijk te halen, om verder onderzoek te kunnen doen naar het precieze
mechanisme van de geluidsproductie.

Zand, korrels, poeders en andere zogenaamde granulaire materialen, vertonen uitermate verrassend en nog onbegrepen complex gedrag. In de workshop komen zo'n veertig
internationale experts bijeen om over de laatste stand van zaken te berichten, waarbij verschillende nieuwe resultaten zullen worden gepresenteerd.

Granulaire media komen veelvuldig voor in de industrie. Zo heeft een mengsel van grove en fijne poeders de neiging om te ontmengen als er flink aan wordt geschud, iets dat bijvoorbeeld in de fabricage van medicijnen tot vervelende gevolgen kan leiden. Verder verplaatst Nederland jaarlijks zo'n 70 miljoen kubieke meter zand uit de Noordzee, waarbij vaak leidingen en pompen verstoppen. Het gedrag van dergelijke materialen is daarom een balangrijk onderwerp van onderzoek.

Andere onderwerpen die tijdens de twee weken durende workshop aan de orde komen zijn wandelende duinen, zandlawines, patronen in zandribbels, het gedrag van trillend zand en wervels in supergeleiders die zich als granulaire materie gedragen.

Het Lorentz Center is een internationaal bezoekers- en studiecentrum op het gebied van astronomie, wiskunde, natuurkunde en informatica. Doel van het centrum is om wetenschappers uit deze disciplines bij elkaar te brengen voor workshops in een atmosfeer die samenwerking, discussie en interactie stimuleert. De duur van de workshops varieert van een paar dagen tot enkele weken.

Dit persbericht, voorzien van beeldmateriaal, is ook te vinden op www.lc.leidenuniv.nl/press.php. Meer informatie over het Lorentz Center en over het gedetailleerde programma van de workshop is te vinden op
www.lc.leidenuniv.nl.

De Nederlandse organisatoren van de workshop zijn Dr. Martin van Hecke (Instituut Lorentz, Universiteit Leiden, mvhecke@phys.leidenuniv.nl, tel. 071-5275482) en prof.dr. Detlef Lohse (Vloeistofdynamica TUE, lohse@tn.utwente.nl, tel. 053-4898076)

Dr. van Hecke en Prof. Lohse kunnen tijdens de workshop bereikt worden via de coördinator van de workshop in het Lorentz Center Gerda Filippo, filippo@lc.leidenuniv.nl, tel. 071-5275401.


--
M.T. Westra
Wetenschapsvoorlichting Lorentz Center
Email m.t.westra@planet.nl