Arrondissementsparket Roermond

Roermond, 16 augustus 2002

Straatracers voor kantonrechter

Donderdag 15 augustus zijn negen verdachten voor de kantonrechter verschenen terzake deelnemen op de weg met een voertuig aan een wegwedstrijd (artikel 10 WVW) en als feit twee het in gevaar brengen van de verkeersveiligheid (artikel 5 WVW).

In de meeste gevallen heeft de kantonrechter conform de eis van de officier van justitie een geldboete opgelegd van ¤ 250,00 en van zes maanden ontzegging van de rijbevoegdheid onvoorwaardelijk voor feit 1 en voor feit 2 dezelfde sancties. Met betrekking tot het eerste ten laste gelegde feit is tevens de verbeurdverklaring van de auto van verdachte uitgesproken.

Dit laatste was niet uitsluitend in de gevallen dat het voertuig in beslag genomen was, maar ook in die zaken waarin het voertuig niet in beslag genomen was. In een aantal van de gevallen heeft de kantonrechter, gezien de waarde van het voertuig, compensatie aan de verdachte toegekend. In twee van de negen strafzaken heeft de kantonrechter de verdachte vrijgesproken voor feit 1 (wegwedstrijd) maar wel veroordeeld voor feit 2 (het in gevaar brengen van de verkeersveiligheid).