Stichting Astronomisch Onderzoek in Nederland (ASTRON)

P E R S B E R I C H T -- P E R S B E R I C H T -- P E R S B E R I C H
---

14 augustus 2002

DE LAGE LANDEN SPELEN HOOFDROL IN INTERNATIONALE RADIOWETENSCHAP

Van 17 tot en met 24 augustus aanstaande is Maastricht het middelpunt van de wereld als het gaat om de ontwikkeling van Radiotechnologie. Dan vindt voor de 27ste maal de driejaarlijkse General Assembly van de International Union of Radio Science (URSI) plaats. Zo'n 1200tal wetenschappers uit alle delen van de wereld presenteren gedurende een week hun nieuwste vindingen en onderzoeken op het gebied van radiotechnologie.

Of het nu gaat over radioastronomie (het ontvangen van radiogolven uit het heelal), mobiele communicatie, radar of over de invloed van radiogolven op biologische weefsels, zoals het menselijk lichaam, in al deze gevallen gaat het over radiogolven en het brede gebied van technologische en maatschappelijke toepassingen. Nederland speelt hierin een belangrijke rol. Dit blijkt onder andere uit het feit dat tijdens de openingsceremonie op zondag 18 augustus, Prof. Dr. Ir. A.T. de Hoop, emeritus hoogleraar aan de Technische Universiteit Delft, de prestigieuze Balthasar Van der Pol Gold Medal zal ontvangen voor zijn bijdragen aan het internationale wetenschappelijk onderzoek op het gebied van de voortplanting van radiogolven. Zijn Belgische collega van de Universiteit Gent, Prof. Dr ir F. Olyslager zal de zogeheten Koga Gold Medal in ontvangst nemen voor zijn bijdragen aan de theorie van elektromagnetische straling. Ook moet worden vermeld dat tijdens de openingsceremonie de voorzitter van de Adviesraad voor het Wetenschap- en Technologiebeleid van de Nederlandse regering, Prof.dr.ir. B.P.Th. Veltman zal spreken.

De wetenschappelijke hoogtepunten worden gepresenteerd tijdens een persconferentie op woensdag 21 augustus om 14.00 uur in het MECC te Maastricht. Daar zullen nieuwe en spectaculaire ontwikkelingen gepresenteerd worden. Uiteraard is er gelegenheid voor een rondleiding, een kijkje op de tentoonstelling of een interview met een van de kopstukken uit de nationale en internationale 'Radio wetenschappelijke' wereld.


---

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Debbie Middendorp, tel. 06 - 270 14 926 of email: middendorp@dlaunch.nl

Meer informatie is ook te vinden op: http://www.ursi-ga2002.nl/