Korps: Friesland, plaats: Friesland 17-08-2002
Politieberichten van 16/8 13.00 uur tot 17/8 13.00 uur

AANRIJDINGEN

Stiens: eenzijdig ongeval met letsel
Vrijdagavond omstreeks 23.20 uur raakte een 17-jarige jongen uit Stiens gewond toen hij met zijn snorfiets op de Mienskar tegen een container reed. De jongen wilde de snorfiets starten door hem aan te lopen. Al rennende naast de snorfiets had hij alleen aandacht voor zijn voertuig en zag niet dat er een container op de weg stond. In volle gang klapte hij op de container en kwam ten val. Door ambulancepersoneel is zijn been gespalkt en is hij voor nader onderzoek overgebracht naar het MCL-zuid.

Goutum: eenzijdig ongeval met letsel
Vrijdagmiddag omstreeks 13.05 uur kwam een 56-jarige man uit Leeuwarden op de Bredyk met zijn fiets ten val. Hij raakte gewond aan het hoofd. De fietser werd juist daarvoor ingehaald door een shovel, bestuurd door een 33-jarige man uit Wirdum. Mogelijk is de fietser daarvan geschrokken, begon te slingeren en viel. De man is voor behandeling overgebracht naar het MCL-zuid.

Terschelling: aanrijding met letsel
Vrijdagmiddag omstreeks 17.35 uur vond een ongeval plaats op de Willem Barentszkade. Een inwoner van Terschelling bestuurde een auto met aanhangwagen. Door nog onbekende oorzaak raakte de aanhangwagen los van de trekhaak en schoot de weg over. Daar fietste juist een jongedame uit Franeker. Zij werd geraakt door de aanhangwagen en weggedrukt en kwam ten val. Ze is met diverse verwondingen met de heli overgebracht naar het MCL-zuid. Volledige personalia zijn nog niet bekend.

Surhuisterveen: aanrijding met letsel
Vrijdagavond omstreeks 20.05 uur vond een aanrijding plaats op de kruising van de Groningerstraat en de Molenweg. Een 64-jarige vrouw uit Dokkum reed met haar personenauto over de Molenweg en wilde linksaf slaan richting centrum. Ze verleende op de kruising geen voorrang aan een 67-jarige vrouw uit Surhuisterveen, die met haar personenauto over de Groningerstraat reed, eveneens richting centrum. De vrouw uit Dokkum liep nekklachten op; de andere bestuurster onbekend letsel. Beiden zijn overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. Beide autos zijn zwaar beschadigd afgevoerd.

MISHANDELINGEN

Lemmer: mishandeling
Afgelopen nacht omstreeks 02.45 uur vond op de Nieuwburen een vechtpartij plaats waarbij een gewonde viel. Bij de politie werd gemeld dat op het plein tegenover het postkantoor een man zou zijn mishandeld. Ter plaatse trof de politie een 50-jarige man uit Lemmer aan met diverse verwondingen. Hij is overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. Op de Steile Bank in Lemmer werd op aanwijzingen van getuigen een verdachte, een 28-jarige inwoner uit Zwolle, aangehouden. Hij had lichte verwondingen.
De juiste toedracht is nog niet bekend. De verklaringen van betrokkenen en getuigen spreken elkaar tegen. Vermoedelijk heeft het slachtoffer een opmerking gemaakt tegen de verdachte, waarna een vechtpartij is ontstaan.
De verdachte is voor nader onderzoek ingesloten. Dat ging overigens niet zonder slag of stoot. Aan het bureau werd de verdachte zeer agressief en wilde niet ingesloten worden. Uiteindelijk is pepperspray tegen de man gebruikt, waarna elke weerstand brak. Het slachtoffer kon na behandeling en onderzoek in het ziekenhuis weer naar huis. Het letsel bleef beperkt tot een aantal flinke kneuzingen.

Noardburgum: mishandeling met mes
Vrijdagavond omstreeks 21.00 uur werd een 23-jarige vrouw in haar woning in de Reiddekkersstrjitte mishandeld. Ze liep twee steekwonden van een mes op aan haar arm en pols. Ze heeft zich door een arts laten behandelen. De verdachte was haar 23-jarige huisgenoot. Hij was reeds vertrokken bij de komst van de politie. Later die avond bedreigde de verdachte een 32-jarig vrouw, een familielid van het slachtoffer, in de Reitsmastraat.
Omstreeks 02.00 uur werd de verdachte op de Rijksstraatweg in Hurdegaryp aangetroffen. Hij had het mes nog bij zich. Hij is aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten. Aan het bureau bleek dat hij ook verdacht werd van een bedreiging eerder die avond in Leeuwarden. Omstreeks 23.25 uur was bij een horecabedrijf op de Grote Hoogstraat een portier bedreigd met een mes. Gezien de omschrijving van het mes en het signalement gaat het om dezelfde man. De aanleiding tot de mishandeling in Noardburgum is niet bekend. De aanleiding in Leeuwarden was de toegangsweigering tot het horecabedrijf.

Sneek: vechtpartij en messteek
Vrijdagavond omstreeks 19.20 uur vond op de Nolensstraat een vechtpartij plaats waarbij een mes gebruikt werd. Aanleiding tot de vechtpartij was een geschil van mening over een geparkeerde auto. Een 82-jarige bewoner was het niet eens met een voor zijn woning geparkeerde auto. Toen de bestuurder, een 34-jarige man uit Sneek, hierover wilde praten ontstond een worsteling, waarbij de 82-jarige een vleesmes pakte en meerdere malen in de richting van de ander stak. Daarbij heeft hij hem geraakt. De autobestuurder liep een lichte wond in de borst op, maar kon de verdachte het mes afhandig maken. De verdachte is door de politie aangehouden. Het slachtoffer heeft aangifte gedaan.

DIEFSTAL EN OVERIGE ZAKEN

Lemmer: diefstal zeilbootje
Tussen donderdagmiddag en vrijdagochtend is vanuit de Zijlroede een zeilbootje gestolen. Het betreft een Piraat, 2,5 m, romp bordeauxrood met blauwe rand, binnenkant geheel geel. Het bootje lag afgemeerd nabij het brughokje bij de Rondweg. De 65-jarige eigenaar uit Lemmer deed aangifte.

Leeuwarden: inbraak horecabedrijf
Afgelopen nacht tussen 00.00 en 02.30 uur is ingebroken in een horecabedrijf aan de Vijzelstraat. Men is binnengekomen door een geopend raam op de 1e verdieping. De 28-jarige eigenaar uit Leeuwarden deed aangifte. Hij vermist kleingeld en een gsm.

Franeker: inbraak winkel
In de nacht van vrijdag op zaterdag is ingebroken in een winkel aan de Dijkstraat. Men kwam binnen door van de toegangsdeur een ruit te vernielen. Er wordt niets vermist. Wel werden bloedsporen gevonden. Mogelijk heeft de inbreker zich verwond en heeft zijn inbraakpoging gestaakt.

Lemmer: autodieven op heterdaad aangehouden
Vrijdagavond omstreeks 20.10 uur zijn op de parkeerplaats De Lanen aan de A6 twee verdachten van autodiefstal aangehouden. Op de parkeerplaats werd een auto zonder kentekenplaten aangetroffen. Aan de hand van het chassisnummer kon de identiteit van het voertuig achterhaald worden. Het betrof een Jeep die op de 25 juli in Paterswolde was gestolen. Op de parkeerplaats waren ook twee mannen aanwezig, die zich zeer verdacht gedroegen. Op het moment dat bleek dat de Jeep gestolen was, probeerden ze weg te vluchten in een andere personenauto. Na een korte achtervolging konden beide mannen aangehouden worden. Ze worden verdacht van diefstal van de Jeep. Het gaat om twee 30-jarige mannen, een uit Sneek en een uit Wommels. Ze zijn voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: verloop Cambuur-Veendam
De eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen is qua openbare orde naar tevredenheid verlopen. Na de wedstrijd werd vanuit het donker een steen gegooid tegen de vertrekkende supportersbus van Veendam. Er ontstond lichte schade. Een 20-jarige Leeuwarder die het kennelijk niet eens was met een stadionverbod wilde een steen naar de politie gooien en schold een politieman uit. Hij werd aangehouden en kreeg een proces-verbaal.

ALCOHOL IN HET VERKEER

Alcohol in het verkeer
De volgende bestuurders zijn betrapt op het rijden onder invloed (achtereenvolgens tijd en plaats, personalia, uitslag, rijverbod en eventuele bijzonderheden):

zaterdag 03.25 uur, Zuidkade Drachten, 23-jarige man uit Drachten, 300 ug/l, 2 uur. Een uur later werd de verdachte opnieuw rijdend aangetroffen op de Noorderdwarsvaart. Hij kreeg opnieuw proces-verbaal, nu aangevuld met het rijden tijdens een rijverbod en zijn rijbewijs werd nu ingevorderd.

zaterdag 03.50 uur, Harlingersingel Leeuwarden, 30-jarige man uit Hallum, 695 ug/l, 8 uur, rijbewijs ingevorderd

zaterdag 02.20 uur, Bredyk Wijtgaard, 24-jarige man uit Warten, 510 ug/l, 5 uur

zaterdag 01.00 uur, Lauwsers Drachten, 19-jarige man uit Drachten, 235 ug/l, geen rijverbod

zaterdag 00.15 uur, Gauke Boelensstraat Drachten, 30-jarige man uit Drachten, 885 ug/l, 12 uur, rijbewijs ingevorderd

zaterdag 00.00 uur, Willem Lodewijkstraat Leeuwarden, 22-jarige man uit Leeuwarden, 390 ug/l, 3 uur

vrijdag 22.10 uur, Hegedyk Wijtgaard, 51-jarige man uit Reduzum, 455 ug/l, 4 uur

vrijdag 21.30 uur, Waldwei Wergea, 36-jarige man uit Opeinde, 965 ug/l, 12 uur. Rijbewijs ingevorderd. Bestuurder slingerde behoorlijk.

behalve een rijverbod en de invorderingen krijgen alle bestuurders ook en proces-verbaal voor het rijden onder invloed.

Bureau Communicatie: 058 880 8272