Skatebond Nederland


Persbericht

Skatebond Nederland (SBN) erkent downhill skaten

NK downhill 17 augustus 2002 op Hollandskopf in Borgholzhausen (D)

t Harde, 11 juli 2002 De Skatebond Nederland heeft besloten om downhill skaten officieel te erkennen als wedstrijdvorm van de inline skate sport. Het in 2000 opgerichte Dutch Downhill Team (DDT), dat deelneemt aan internationale wedstrijden, had daartoe een verzoek bij het hoofdbestuur van de bond neergelegd. Als enige door NOC*NSF erkende vertegenwoordiger van het inline skaten en skeeleren in Nederland ziet de Skatebond het als haar taak om ook deze spectaculaire tak van de inline familie een thuis te bieden. Het resultaat is dat al op 17 augustus aanstaande het eerste officiële NK Downhill zal plaatsvinden.

Downhill inline skaten heeft niets te maken met de taferelen die zich in september 1999 afspeelden in de Amsterdamse IJ-tunnel. Destijds raakten vele skaters gewond, toen duizenden skaters met onvoldoende vaardigheid en onvoldoende beschermende kleding de 5 procent steile IJ-tunnel in rolden. Downhill skaten heeft zich internationaal bewezen als een sport voor specialisten ook wel riders genoemd - die beschermd door een integraalhelm en motorpak deelnemen aan wedstrijden op bochtige parcoursen tot 15 procent steil. De Fédération Internationale de Roller Skating (FIRS) erkende de sport reeds in 2000. De Skatebond Nederland die bij deze wereldrolschaatsbond is aangesloten volgt nu dit voorbeeld.

Bob Maas van het Dutch Downhill Team: "In oktober 1999 maakte ons land kennis met het downhill skaten als wedstrijdsport, toen in Valkenburg op de Brakke Berg een grote internationale wedstrijd plaatsvond. Sindsdien is een kleine groep Nederlanderse riders samen gaan trainen en deelnemen aan internationale wedstrijden. We zijn inmiddels vertegenwoordigd in de International Inline Downhill Association (IIDA). Dat de Skatebond Nederland ons officieel heeft erkend, is een geweldige steun in de rug van de Nederlanders die hun best doen om zich staande te houden tussen het geweld van de riders uit de Alpenlanden."

NK downhill 2002

De Nederlanders kunnen bij gebrek aan bergen nauwelijks op niveau trainen in eigen land. Zij hebben een vaste trainingsstek in de Duitse Eifel en trainen verder op de trainingsdagen die voorafgaan aan de grote wedstrijden (zie www.inlinedownhill.com voor de wedstrijdagenda). Net zoals het NK Alpine Skiën altijd in Oostenrijk plaatsvindt, heeft het Dutch Downhill Team ervoor gekozen om het eerste officiële NK in het buitenland te organiseren. De organisatie van de jaarlijkse downhillwedstrijd in Borgholzhausen, een toeristisch plaatsje in het Teutoburgerwald, heeft enthousiast gereageerd op de aanvraag om de wedstrijd op zaterdag 17 augustus te combineren met het Nederlandse NK.

Harry Oosterhuis, voorzitter van de Skatebond Nederland: "Met haar professionele aanpak en doortastendheid heeft het Dutch Downhill Team het verdiend om opgenomen te worden in de Nederlandse skate & skeelerfamilie. Dankzij de inspanning van teamleider Bob Maas kan al dit jaar een NK Downhill onder auspiciën van de Skatebond plaatsvinden. Het is me een genoegen om deze spectaculaire tak van sport te ondersteunen en NK-medailles voor de 1e, 2e en 3e plaats dames en heren ter beschikking te stellen."

Met 80 km per uur van de Hollandskopf

De locatie voor het NK downhill is prachtig: nog geen 90 kilometer over de Nederlandse grens en nota bene op een flank van de Hollandskopf (306 m), de hoogste berg van Borgholzhausen. Het parcours van 1700 meter lengte en maximaal 14 procent steil bevindt zich op een nieuw geasfalteerde slingerweg van de Luisenturm omlaag naar het dorp. De riders bereiken met hun snelle vijfwielskates (skeelers) op dit parcours snelhden tot 80 km per uur. Zij remmen ofwel met behulp van een rembol ofwel door met hun wielen zijdelings te sliden over het asfalt. Naast het Nederlandse NK is de wedstrijd een open internationale race waaraan ook veel internationale toppers zullen deelnemen. Het publiek komt op de 17e augustus niets te kort omdat op deze dag tevens een uphill wedstrijd wordt georganiseerd voor skeeleraars.


---
Over het Dutch Downhillteam (DDT)

Het Dutch Downhillteam (DDT) is in het voorjaar 2000 opgericht door een groep enthousiaste skaters, die op de eerste officiële Nederlandse downhill-wedstrijd in 1999 in Valkenburg hun krachten hadden gemeten met de internationale downhill elite. De belangrijkste doelen waren: samen trainen voor internationale wedstrijden en de sport serieus en positief profileren. Inmiddels heeft DDT zich ontwikkeld tot een ploeg van vijf rijders, die deelneemt aan de strijd om de wereldbeker en de overige internationale wedstrijden, die voornamelijk in de Alpenlanden worden georganiseerd. Daarnaast onderhoudt het team de contacten tussen de Nederlandse Downhillskaters, de Skatebond Nederland en de International InlineDownhill Association (IIDA). Voor meer informatie zie www.dutchdownhillteam.com en www.skatebond.nl/downhill.

Over de Skatebond Nederland (SBN)

De SBN is in 1992 opgericht met het doel om structuur te bieden aan het groeiende aantal professionele skeelerwedstrijden, skeelertoertochten en skeelerverenigingen in Nederland. Sedert 1999 behartigt de SBN ook de belangen van de overige takken van de populaire skatesport, waaronder het recreatieve inline skaten en het aggressive skaten. NOC*NSF erkent de SBN als enige vertegenwoordiger van de skatesport in Nederland. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ziet de SBN als een belangrijke partner in het bereiken van een veilige beoefening van de skatesport op de openbare weg. De SBN is aangesloten bij de Fédération Internationale de Roller Skating (FIRS) en de Conféderation Européenne de Roller Skating (CERS). Univé Verzekeringen is sedert 1998 hoofdsponsor van de SBN. Voor meer informatie zie www.skatebond.nl.

Neem bij vragen contact op met:

Dorien van Dijk, PR-medewerker SBN, tel.: 0621838642, e-mail: dorien@fscom.nl of
Henk van Os, Bondsdirecteur SBN, tel.: 0525 659130, e-mail: h.vanos@skatebond.nl


---