Ingezonden persbericht


Oculare en Museum Catharijneconvent

Utrecht in Vorm/Heiligen in Beeld

Wat: Een bijzondere thematocht in stad en museum

Wanneer: Zondag18 augustus, 15 september, 20 oktober Ook voor groepen vanaf 10 personen op afspraak

Hoe laat: Start om 14.00 uur, einde rond 16.15 (incl. pauze)

Waar: in de Kloostergang van de Mariakerk aan de Mariaplaats in Utrecht,

Prijs: 7 euro per persoon, U-pas 6 euro per persoon. Prijzen zijn exclusief de toegang tot Museum Catharijneconvent.

Informatie en aanmelding: tel. 030-288 32 61: info@oculare.nl;
Informatie over andere heiligenactiviteiten van Oculare: www.oculare.nl
Informatie over de tentoonstelling: www.catharijneconvent.nl
Informatie over Heremijntijd: tel. 030-2332641

Over de rondleiding
Voornamen worden ons gegeven door onze ouders, vaak zijn we vernoemd naar oma, opa oom of tante. Onze naam heeft een grote waarde, in onze westerse cultuur zijn voornamen vaak verbonden met heilige personen uit een ver verleden. Ontdek deze heiligen op tijdens een verrassende thematocht in stad en museum.

Samen met uw gidsen maakt u een tocht door de prachtige Utrechtse binnenstad. Onderweg komt u in verschillende vormen heiligen tegen op bijzondere plaatsen. U hoort verhalen over het materiaal, de vormgeving en de maker van het object. En natuurlijk het verhaal van de afgebeelde heilige. Na ongeveer een uur wandelen bereiken we Museum Catharijneconvent. Na een korte pauze zoeken we de besproken heiligen in het museum. U ziet hen terug op een heel andere manier; als sculptuur of op een schilderij en u hoort en ziet het vervolg van de vaak spannende en humoristische verhalen en legenden.

Tijdens de stadswandeling ontdekken we bijvoorbeeld een prachtig vroeg 17e eeuws beeld van de heilige Margaretha van Antiochie in de antiekzaak "Heremijntijd" Haverstraat 3.

Speciaal voor Heiligen in Beeld wordt dit beeld samen met andere "heilige objecten" door Henk Visser en Jos Euwema tentoongesteld in een van de etalages.

Na de rondleiding Heiligen in Beeld kunt u in Museum Catharijneconvent een bezoek brengen aan de bijzondere tentoonstelling SCHITTERING VAN DE TSAREN. Kunstschatten uit het Novodevièi-klooster in Moskou (te zien van 8 juni tot en met 22 september 2002).

Toegangsprijs Museum Catharijneconvent: volwassenen 5 euro (groepskorting); MJK en Vrienden MCC gratis, diverse kortingskaarten geldig.

Indien u na Heiligen in Beeld de tentoonstelling SCHITTERING VAN DE TSAREN wenst te bezoeken geldt een toeslag van 2,50 euro per persoon.