Ingezonden persbericht

Zondag 18 augustus 2002: Thorn - Grachtenfestival aan de Maas Concourswinnaars geven tuinconcerten in Thorn

Ter gelegenheid van het eerste lustrum treedt het fameuze Grachtenfestival voor het eerst buiten de grenzen van Amsterdam. De speciale band tussen het Amsterdamse Grachtenfestival en Thorn komt tijdens het vijfjarig jubileum tot uitdrukking in een bijzondere samenwerking. Een aantal van de prijswinnaars van de verschillende (inter)nationale concoursen, die optreden in het Grachtenfestival, spelen op zondag 18 augustus in de prachtige omgeving van de patriciërshuizen in Thorn.

Vier middagconcerten in de tuinen van twee monumentenpanden

In de tuin van het eerste monumentenpand wordt om 14.00 uur begonnen met een concert door Hannah Laurens, viool met Mariken Zandvliet op piano. Zij spelen een programma met werken van Beethoven, Mozart, en Tsjaikowsky. Hannah Laurens won de 2de prijs op het Davina van Wely concours 2001.

Na de pauze, vanaf 15.30 uur, vertolkt een trio bestaande uit Kim Tudor, cello, Clare Webb, klarinet en Albi Odendaal, piano werken van Bach, Beethoven, Martino en Stephenson. Het jonge trio is afkomstig uit Zuid-Afrika en in Nederland om deel te nemen aan de prestigieuze Masterclasses van Colin Carr in Apeldoorn.

Gelijktijdig aan de programmering op de eerste locatie bijt Duo Esperanto om 14.00 uur het spits af op in de tuin van het tweede monumentenpand. Dit Israelisch-Arabische duo bestaat uit Guy Kark, gitaar, ud, zang, slagwerk en Nizar Rohana, ud, zang, slagwerk. Zij spelen traditionele joodse en arabische muziek en eigen werk. De musici trachten met deze muzikale verbroedering bij te dragen tot harmonie tussen hun volkeren.

Duo Esperanto wordt om 15.30 uur gevolgd door het Ebony Kwartet, dat werken van Böhm, Mozart, Bennett, Piazolla en Debussy ten gehore brengt. Dit klarinetkwartet is winnaar van de 2de prijs op het Internationaal Concours Orpheus 2002 te Antwerpen.

De beide tuinlocaties liggen op loopafstand (3 minuten) van elkaar. Tijdens de pauze kunnen bezoekers eenvoudig van de ene naar de andere locatie gaan.

Openluchtavondprogramma met Jean Dubé en het Bl!ndman kwartet Van 17.00 tot 18.00 uur geeft Jean Dubé in het Abdijcomplex naast de Stiftkerk een recital aan de vleugel. De Canadees Dubé is de virtuoze winnaar van het Internationaal Franz Liszt Pianoconcours 2002.Tijdens 'Thorn Grachtenfestival aan de Maas' brengt Jean Dubé werken van Liszt ten gehore.

Het avondprogramma begint om 20.30 uur met 'Blindman kwartet plays Bach'. Luisteren naar het Blindman kwartet uit Brussel is een unieke belevenis. Het bestaat uit vier saxofonisten die op een geheel eigen wijze transscripties spelen van koraalpartita's van Bach, in combinatie met hedendaagse muziek.

Het openluchtavondprogramma met Jean Dubé en Blindman is gratis toegankelijk.

Informatie en reserveringen
De entreeprijs voor de middagconcerten bedraagt Eur. 7,50 per concert (kinderen tot 12 jaar gratis). Het verdient aanbeveling om kaarten te reserveren, omdat voor de middagconcerten een beperkt aantal toegangskaarten beschikbaar is. Voor informatie en het reserveren van toegangskaarten: tel. +31 (0)6 22 16 28 26 of per mail via info@harmoniethorn.nl Voor de exclusieve VIP-arrangementen tijdens 'Thorn Grachtenfestival aan de Maas' belt u met +31 (0)6 53 23 35 10. Bij slecht weer is de gehele dag voorzien in alternatieve locaties in de directe omgeving.

Thorn Grachtenfestival aan de Maas wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de steun van de Provincie Limburg, de gemeente Thorn en het Thuiskopiefonds.