SP.a wil thuisslachtingen verbieden
GAIA reageert positief

13 augustus 2002 Persbericht © GAIA

Volksvertegenwoordiger Magda De Meyer (SP.a) heeft GAIA laten weten dat zij een wetsvoorstel ingediend heeft waarmee thuisslachtingen in de toekomst verboden worden. De dierenrechtenorganisatie GAIA reageert positief en hoopt dat het wetsvoorstel zal aangenomen worden. Eerder al kondigde de voor dierenwelzijn bevoegde Minister Aelvoet aan thuisslachtingen te willen verbieden maar tot nu toe is het bij die aankondiging gebleven. GAIA hoopt dat het voorstel nu wel aanleiding zal geven tot een wetswijziging en roept Minister Aelvoet op het voorstel ten volle te steunen.
Volgens de huidige wetgeving mogen varkens, schapen en geiten thuis geslacht worden op voorwaarde dat het vlees voor eigen consumptie is en de dieren voorafgaandelijk verdoofd worden om lijden te voorkomen. Maar van behoorlijke voorafgaandelijke verdoving is er bij thuisslachtingen vaak geen sprake zodat de dieren een wrede dood ondergaan. Zo worden varkens met een hamer op de kop geslagen en vervolgens bij volle bewustzijn gedood. GAIA beschikt over onthullende beelden die het dierenleed en wreedheid van dergelijke praktijken aantonen.
Het wetsvoorstel moet niet alleen de vaak zeer dieronvriendelijke thuisslachtingen de wereld uit helpen, maar kan in één klap ook de steeds terugkerende problemen met illegale rituele thuisslachtingen oplossen.
Rituele thuisslachtingen . die altijd zonder voorafgaandelijke verdoving gebeuren - zijn reeds sinds 1988 verboden en moeten in een erkende slachtinrichting uitgevoerd worden. Maar toch worden nog vele schapen ritueel thuis geslacht. Vaak zelfs via een gedoogbeleid van gemeentebesturen onder het mom dat het om een particuliere thuisslachting zou gaan. Wanneer in de toekomst alle thuisslachtingen
- niet rituele en rituele - verboden zullen zijn, zal dergelijk misbruik van de wetgeving onmogelijk worden.
Reageer op dit bericht!

GAIA HomePage
Paleizenstraat 90
1030 Brussel
Tel: +32 (0)2 245 29 50
Fax: +32 (0)2 215 09 43
Email: info@gaia.be