Korps: Limburg-Zuid, plaats: Maastricht 18-08-2002
Persberichten district Heerlen en Kerkrade (HP 15.25 uur) Zondag 18 augustus 2002

Heerlen, motordieven aangehouden:
Twee inwoners van Heerlen zijn zondagmorgen 18 augustus 2002 door de politie aangehouden verdacht van betrokkenheid bij motordiefstallen. Kort voor 01.00 uur zag een politiepatrouille op de Beekstraat te Heerlen een motorrijder tussen twee geparkeerde personenauto`s staan. Omdat gedacht werd dat de motorrijder pech had werd door de politiepatrouille gevraagd of er hulp geboden kon worden werd dit afgewimpeld en duwde de motorrijder de motor achter de politiewagen langs weg naar de overzijde van de straat. Daar zette hij het plotseling op een lopen met achterlating van de motor. Beide politieagenten stapte daarop uit en liepen achter de vluchtende motorrijder aan. Daarop startte ook de bestuurder van de personenauto zijn auto en ging er met vol gas vandoor. Na een korte achtervolging werd de vluchtende motorrijder, die een te grote voorsprong had, kwijt geraakt. Zijn identiteit was onbekend. Ook de identiteit van de bestuurder van de auto was onbekend, alleen het merk en type van de auto waren bekend. Meerdere patrouilleautos controleerde daarop de in de buurt aanwezige auto van hetzelfde merk en type. Op de Beukstraat werd een auto gecontroleerd waarin achter in de kofferbak een inbrekerswerktuig, een z.g. slotentrekker, werd aangetroffen met daaraan nog het contactslot van een motor. Beide inzittenden, 21 en 20 jaar en beiden woonachtig te Heerlen, werden daarop aangehouden en voor verder onderzoek ingesloten aan het politiebureau. Het slot van de aangetroffen motor bleek bij onderzoek geforceerd en verwijderd te zijn, mogelijk met gebruikmaking van een slotentrekker. Een technische onderzoek zal worden ingesteld. De motor werd in beslag genomen voor verder onderzoek. Deze bleek zaterdag 17 augustus vanaf de Oude Landgraaf te Landgraaf ontvreemd te zijn ten nadele van een inwoner van die plaats.
Zaterdagavond werd vanaf een parkeerplaats van een Hotel aan de Groene Boord eveneens een motor gestolen. De benadeelde afkomstig uit Nijmegen deed van de diefstal zaterdagavond omstreeks 21.30 uur bij de politie aangifte.

Heerlen, straatdealer harddrugs aangehouden:
Een 27 jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats is zondagmorgen 18 augustus 2002 door de politie aangehouden. Hij gooide tijdens een achtervolging diverse zakjes harddrugs weg.
Een politiepatrouille zag omstreeks 01.00 uur op de Honigmanstraat te Heerlen een bekende drugsdealer lopen. Toen er aanstalten werd gemaakt om de bekende van de politie te gaan controleren rende deze man weg. Tijdens de korte achtervolging gooide de man diverse bolletjes harddrugs weg. Hij werd aangehouden op grond van de Opiumwetgeving en voor verder onderzoek ingesloten aan het politiebureau. Hij bleek 51 bolletjes heroïne en cocaïne weggegooid te hebben, samen 8 gram. De bolletjes waren allemaal verpakt in gebruikershoeveelheden van ongeveer een kwart gram. Tevens werd een zakje aangetroffen met daarin 4 gram heroïne. De harddrugs zijn in beslag genomen. De aangehouden verdachte zal in het kader van snelrecht worden vervolgd.

Hulsberg, voetgangster gewond bij verkeersongeval: Een 26 jarige inwoonster van Hulsberg is zaterdagmiddag 17 augustus 2002 omstreeks 12.45 uur gewond geraakt bij het oversteken van de Kampstraat te Hulsberg.
De voetgangster had de over de Kampstraat naderende personenauto in het geheel niet gezien en stak plotseling de weg over. De 31 jarige bestuurster van de auto uit Klimmen kon ondanks een remmanoeuvre de aanrijding niet meer voorkomen en schepte de vrouw. Deze bleef gewond op het wegdek liggen. Zij werd door een gewaarschuwde ambulance overgebracht naar het Atrium ziekenhuis waar zij met onbekend (voor de politie) letsel werd opgenomen. De personenauto moest door een bergingsbedrijf worden weg getakeld.

Nuth, openlijke geweldpleging:
Een 24 jarige inwoner van Nuth is zaterdagmorgen 17 augustus 2002 op de Nuinhofstraat te Nuth door een groep van vijf personen zwaar mishandeld.
Het slachtoffer liep samen met een vriend over de Markt te Nuth waar een groep van vijf personen het tweetal zonder enige aanleiding uitdaagde. Het tweetal reageerde daar niet op en liep gewoon door. Plotseling rende de gehele groep op het tweetal af, sloot deze op de Nuinhofstraat in en mishandelde een van de twee jongens, het latere slachtoffer. Deze kreeg een harde klap in zijn gezicht en werd daarna nog meerdere keren geslagen en getrapt door de gehele groep. Veel klappen kon het slachtoffer afweren maar enkele waren goed raak. Het slachtoffer liep een bloedneus op, enkele kneuzingen in zijn gezicht terwijl er tevens twee tanden afbraken. Het tweetal kon zich er toch tussenuit maken. Het slachtoffer deed in de loop van de morgen bij de politie aangifte. De politie stelt een verder onderzoek in.

Hoensbroek, slachtoffer schietpartij overleden: Zaterdagavond 17 augustus 2002 is in het Atriumziekenhuis te Heerlen een vermoedelijk 26 jarige man (zonder vaste woon- of verblijfplaats) overleden aan zijn verwondingen die hij opliep bij een schietpartij. Het slachtoffer kreeg zondagavond 11 augustus 2002 op de Akerstraat onenigheid met een nog steeds onbekend persoon. Op straat schoot deze onbekende persoon op het slachtoffer die daarop een pand binnenvluchtte. In het pand werd het slachtoffer nogmaals door de onbekende beschoten. Het slachtoffer werd met een ambulance overgebracht naar het Atriumziekenhuis waar hij in eerste instantie niet levensgevaarlijk gewond werd opgenomen. Echter deze week verslechterde de toestand van het slachtoffer steeds meer. Zaterdagavond overleed het slachtoffer.
De politie is sedert de vorige week bezig met 10 rechercheurs aan het onderzoek en naspeuringen de identiteit van de onbekende schutter te achterhalen. Echter de identiteit van de schutter is nog steeds onbekend.
De politie twijfelt nog steeds aan de juiste identiteit van het slachtoffer welke illegaal in Nederland heeft verbleven.

Heerlen, gewapende overval:
Zaterdagmiddag 17 augustus heeft in Heerlen aan In de Cramer op het terrein van de Woonboulevard een gewapende overval plaats gevonden in een groot woninginrichtingsbedrijf.
Twee gewapende mannen met bivakmutsen over hun hoofd kwamen kort na 15.00 uur via de uitgang het bedrijf binnen waar aan de kassas twee caissières werden bedreigd met vuurwapens, terwijl er aan de kassas op dat moment een grote drukte heerste. Een van de caissières kreeg zelfs een klap op haar hoofd van een van de overvallers. Beide caissières werden gedwongen geld uit de kassas af te geven hetgeen ook gebeurde. Daarna namen beide overvallers de benen, waar zij op het parkeerterrein van de woonboulevard in een auto stapten en weggereden werd in de richting van de Beersdalweg.
Hoe groot de buit is geweest kon nog niet worden vastgesteld. Geschat wordt dat dit enkele honderden euros zal zijn geweest. De politie stelt een verder onderzoek in.

District Kerkrade:

Kerkrade, man gewond bij steekpartij:
Een 41 jarige inwoner van Kerkrade is zaterdagavond 17 augustus 2002 in de tuin van een woning aan de Kanariestraat te Kerkrade gewond geraakt nadat hij vermoedelijk meerdere malen met een mes werd gestoken. Wie de steekverwondingen heeft toegebracht is nog niet duidelijk.
De 41 jarige bewoner was zaterdagmiddag met kennissen in de tuin van de woning aan de Kanariestraat aanwezig en gebruikten overvloedig alcohol. Een bekende van het slachtoffer samen met twee andere mannen kwamen omstreeks 19.35 uur de tuin binnen er ontstond een ruzie waarbij het slachtoffer vermoedelijk meerdere malen gestoken werd. De drie mannen verlieten daarop de tuin waarop het slachtoffer hevig bloedend op zijn bromfiets stapte en zich vervoegde aan het politiebureau. Vandaar uit werd hij met een ambulance overgebracht naar het ziekenhuis waar hij werd behandeld aan de steekverwondingen. Het slachtoffer werd ter observatie opgenomen. De politie stelt een verder onderzoek in. Tot vanmiddag werden er geen aanhoudingen verricht.