Gemeente Purmerend

16 juli 2002 - Kooimanbrug wordt zichtbaar: hekken weg, wegen hersteld

Nog niet alle (file)leed is geleden, maar naar verwachting is de enorme klus over twee maanden geklaard. Dan kan de nieuwe, bredere Kooimanbrug - met vrijliggende fietspaden - in gebruik worden genomen. De contouren van de brug worden nu duidelijk zichtbaar. De damwanden en de dragende delen van de brug zitten op hun plek. De komende dagen plaatst aannemer Geka de stalen constructies (hameistijlen) waarin - op 19, 20 en 21 augustus 2002 - het beweegbare brugdeel wordt gehangen. Het transport van het enorme stalen brugdeel gebeurt per schip en arriveert maandag 19 augustus 2002. Ook het voormalige gasfabriekterrein is nu helemaal schoon. De verontreinigde grond is afgevoerd. De hekken rond het terrein worden deze week weggehaald. Voor een deel zal het terrein nog even dienen als opslagruimte voor de realisatie van de toevoerwegen naar de brug. Het overige deel wordt ingezaaid in afwachting van de definitieve bestemming. De nieuwe toevoerwegen naar de brug (met fietspaden) legt aannemer HBG aan in juli, augustus en september, zodat in september de zo belangrijke verkeersader weer kan worden gebruikt.

De plaatsing van de val (brugdek) en balans (bovenin) is een buitengewoon spectaculaire onderneming, want het inhangen van dit enorme stalen gevaarte is millimeterwerk. Daar is naar verwachting maximaal drie dagen voor nodig. De doorvaart in de Where is - uit veiligheidsoverwegingen - tijdens die dagen gestremd. Uitwaterende Sluizen is reeds op de hoogte en is bij hoge uitzondering akkoord gegaan met deze noodzakelijke stremming in het vaarseizoen.

Op het terrein van de voormalige gasfabriek plaatst aannemer Watco Ecotechniek momenteel zogenaamde monitorfilters om restverontreiniging en ontwikkelingen in de bodem en het grondwater in de komende jaren te kunnen volgen. Daarna ontruimt de aannemer - deze week nog - het terrein van de voormalige gasfabriek en verwijdert de hekken. Om verstuiving tegen te gaan en in afwachting van de definitieve bestemming wordt het terrein deels ingezaaid met gras. In de komende winter staat nog de sanering van de waterbodem van de Where op het programma.

In de komende weken vindt afstemming plaats tussen aannemer Watco en HBG om gezamenlijk te trachten in september de brug en de toevoerwegen voor gebruikers open te stellen. Dan zal ook de nood(fiets)brug worden verwijderd.