Gemeente Hoorn


Lappendag: de gezelligste jaarmarkt boven het IJ

Persbericht d.d.: 12 augustus 2002

Volgende week maandag is het Lappendag. Al sinds jaar en dag is Lappendag de laatste dag van de Hoornse kermis. De kermis is ontstaan uit de Laurensjaarmarkt. Graaf Philips de Goede kende Hoorn in 1446 het privilege toe om deze jaarmarkt te houden. De Laurensmarkt groeide uit tot een van de drukst bezochte binnenstadskermissen van Nederland. Met op de laatste kermisdag Lappendag: de gezelligste jaarmarkt boven het IJ. Een heerlijke dag om naar hartelust tussen lappen stof te grasduinen. Of om te genieten van de wijze waarop de standwerkers hun waren aanprijzen.

Grasduinen tussen de koopjes

Lappendag valt dit jaar op maandag 19 augustus. Die dag zijn op het Grote Noord, het Kleine Noord, de Noorderveemarkt, een deel van de Veemarkt en de aanliggende zijstraten zo'n 345 kramen, vijftig grondplaatsen en twintig standwerkers te vinden.

Kom op de fiets!
De combinatie van kermis en Lappendag maakt dat het op 19 augustus een drukte van belang is in de Hoornse binnenstad. Wie handig is, komt op de fiets. De gratis fietsenstalling op de kop van de Veemarkt heeft een dubbele capaciteit gekregen en biedt plaats aan 600 tweewielers. De stalling is op Lappendag geopend van 07.00 uur tot 18.00 uur.

Pendeldienst
Voor wie per auto komt, is er op Lappendag een extra parkeermogelijkheid op de Blauwe Berg. Vanaf de Provincialeweg worden automobilisten op dit terrein geattendeerd. Een gratis pendelbus gaat van 7.00 tot 16.00 uur een verbinding tussen de Blauwe Berg en het Stationsplein onderhouden.

Westerdijk
Op Lappendag is er ook een extra parkeermogelijkheid op de Westerdijk tussen de Lambert Meliszweg en De Hulk. Daartoe wordt één baan afgesloten en eenrichtingsverkeer ingesteld. Verkeer op de Westerdijk is dan uitsluitend mogelijk vanaf de Vale Hen in de richting van De Hulk/Venneweg. Er komen afzettingen ter hoogte van de Westersingel en de Venneweg. Omleidingen staan aangegeven.

Op Lappendag worden de Veemarkt-westzijde, de Noorderveemarkt (inclusief het parkeerterrein), het West vanaf de Wijdesteeg en het Kleine Noord afgesloten voor het verkeer.

Havengebied taboe
Om opstoppingen te voorkomen, sluit de gemeente het havengebied in de binnenstad af voor verkeer dat er niets te zoeken heeft. Stadswachten zien toe op het naleven van deze maatregel. Binnenstadsbewoners kunnen op vertoon van hun parkeervergunning de afgesloten gebieden inrijden. Ook eigenaren van boten krijgen toegang. In overleg met de politie en de brandweer is een aantal maatregelen getroffen waardoor het voor hulpverleningsdiensten mogelijk blijft adressen in de binnenstad te bereiken in geval van calamiteiten.

Drankverstrekking
Evenals vorige jaren zullen de cafébedrijven op Lappendag tussen 16.00 uur 's middags en 20.00 uur 's avonds de deuren sluiten. Dit ter voorkoming van ernstige verstoring van de openbare orde. De cafébedrijven zijn ook dit jaar weer schriftelijk van het besluit op de hoogte gesteld. Het is de bedoeling dat de drankverstrekking om 16.00 uur wordt gestaakt en de zaak vervolgens wordt ontruimd. De burgemeester heeft ook de slijterijen en supermarkten in de binnenstad weer verzocht op Lappendag na 15.00 uur geen alcoholhoudende drank te verkopen.

Stadhuis en rayonposten dicht
Op Lappendag zijn het stadhuis en de rayonposten de gehele dag gesloten. De afdeling Burgerzaken is geopend van 09.00-10.00 uur, uitsluitend voor het aangeven van geboorte en overlijden. Het Westfries Museum en schouwburg Het Park zijn de gehele dag gesloten. De schouwburg is ook 's avonds gesloten. Bureau Stadstoezicht op de Roode Steen is geopend van 9.00 tot 13.00 uur.
---
Laatste wijziging deze pagina: 12 augustus 2002