Skatebond Nederland


Persbericht
Skatebond Nederland


---
Belgische driedaagse vooral testwedstrijd voor Nederlanders

Oostende - De Nederlandse WK-selectie (jeugd en senioren) hebben de Internationale Driedaagse in het Belgische Zandvoorde, afgelopen vrijdag 16 t/m zondag 18 augustus, vooral als testwedstrijd benut. De rijd(st)ers kregen van de bondscoaches Colpaert en Horsten de opdracht niet steeds voluit te gaan met het oog op het komende WK op dezelfde piste. Ze moesten in de eerste plaats de snelheid en de onderlinge samenwerking aanscherpen en zich niet te veel mengen in het 'geweld' van de rijders die geen WK in het vooruitzicht hebben.

De kadetten (13 t/m 15 jaar) mochten wel voluit gaan, omdat er bij de jeugd alleen voor de junioren (15 t/m 17 jaar) een WK is. De kadetten jongens behaalden zondag de derde plaats in de aflossingskoers, met Emiel Blauw uit Roden, Wessen van Loon uit Haule en Gerwin Smit uit Rouveen. In de wegwedstrijd konden alle rijders desgewenst hun gang gaan. Arjan Smit werd zondag tweede in deze 25 km; hij moest het in de eindsprint afleggen tegen Frank Fiers uit het Vlaamse Wetteren. Normaliter is Smit de rappere sprinter. De Belg Davy Willems pakte de derde plek. Tevreden was bondscoach Johnny Colpaert met de samenwerking en het tactisch inzicht van zijn rijders, waarbij hij vooral Roel van Hest uit Apeldoorn lof toezwaaide. De vrouwen reden een wegwedstrijd van 12,5 km. Tijn Ponjee uit Utrecht, met een zilveren en bronzen EK-medaille op zak, werd zesde. De Vlaamse Hilde Goovaerts won.

Duidelijk werd dat het wereldkampioenschap op de 200-meterpiste in Zandvoorde, van donderdag 22 t/m zondag 25 augustus en 26 augustus de wegmarathon, een harde en allesvergende strijd gaat worden. Onder anderen de veelvoudig wereldkampioen Chad Hedrick (VS) en zijn landgenoot Harry Vogel gaven een paar voorproefjes weg, evenals de 'cowboy-stijl'-rijdende Colombianen en Australiërs. Omdat bijna alle grote landenploegen al ter plaatse zijn, besloten zij op de diverse onderdelen afwisselend rijders in te zetten om zich alvast te testen voor het WK. Ook de Nederlanders deden het zo: "We wilden onze rijders sparen en voorkomen dat ze bij een valpartij betrokken zouden raken. Daarom reed ieder maar een paar onderdelen," aldus jeugdcoach Tjeuke Horsten. Geregeld viel in het gedrang een valpartij te noteren. Slachtoffer daarvan werd onder meer junior Mark Horsten uit Haulerwijk, een van de weinigen die wél voor het eindklassement zou rijden. Sprintend naar een eerste of tweede plek kwam Horsten vrijdag in de laatste ronde in aanvaring met een Koreaan en vervolgens met het asfalt. Jan van Loon uit Haule behaalde een knappe vierde plaats in de aflossingskoers, waaraan ook een Amerikaanse en Australische ploeg deelnamen. Ook een vierde plaats was er voor juniore Foske Tamar van der Wal uit Grijpskerk. Emiel Blauw eindigde bij de kadetten jongens als vijfde in het eindklassement, waarbij coach Tjeuke Horsten zich erg tevreden toonde over het knechtenwerk van Gary Hekman, Wessel van Loon en Gerwin Smit. Bij de kadetten meisjes finishte Kim Top uit Hoogkerk als zesde in de eindrangschikking.

Karin Verhoef, 18-08-02


---


http://www.skatebond.nl