Ingezonden persbericht


Den Haag, 16 augustus 2002

Actie tegen commerciële stap academisch ziekenhuis UMC

Maandag aanstaande vanaf 10.00 uur zal er door de SP actie gevoerd worden voor de hoofdingang van het UMC. Door het uitdelen van flyers worden bezoekers op geroepen te protesteren tegen de commerciële plannen. De bezoekers, kunnen hiertegen op een grote protestkaart tekenen. Agnes Kant, SP Tweede Kamerlid, zal de kaart vervolgens rond 12.00 uur overhandigen aan de directie van het ziekenhuis. Tijdens de actie zal via straattoneel de gevolgen van winstoogmerkt in de zorg worden uitgebeeld.

De SP vindt het nemen van een belang in een privékliniek door het Universitair Medisch Centrum Utrecht een stap in de verkeerde richting. Met het binnenhalen van de commercie in de zorg, wordt het paard van Troje binnengehaald. Het is kortzichtig en heeft onacceptabele gevolgen op langere termijn. Winst maken als belangrijke drijfveer in de zorg:


· Leidt tot tweedeling. De zorg en de patiënten waar het meest aan te verdienen valt, zal de meest aanacht krijgen.

· Zet de kwaliteit onder druk. Kwaliteit heeft een prijs wat niet past in het plaatje van winst maken.

· Maakt de zorg zonder twijfel duurder. Die winsten moeten immers ook betaald worden.
Als reden voor de commerciële stap wordt gegeven dat men geld nodig heeft en wil ontsnappen aan de bureaucratische regels. SP-Tweede-Kamerlid Kant. Zeer begrijpelijk. Jarenlange stiefmoederlijke behandeling, door de overheid, van de gezondheidszorg heeft flinke gaten geslagen. En juist de enorme controle-drang van de overheid zelf, heeft geleid tot een enorme bureaucratie. Niet de commercie, maar de overheid moet de tekorten en bureaucratie oplossen in de zorg.

Agnes Kant 06 51262918