Korps: Friesland, plaats: Friesland 19-08-2002
Politieberichten van 18/8 13.00 uur t/m 19/8 07.00 uur

Appelscha: vechtpartij met mes
Zondagmiddag omstreeks 17.15 uur vond op het AZC aan de Wester Es een vechtpartij plaats waarbij drie gewonden vielen. Een 27-jarige bewoner was bij het verlaten van de receptie buiten opgewacht door een 21-jarige bewoner. Beiden hadden eerder ruzie gehad. Buiten volgde een woordenwisseling waarna de 21-jarige enkele klappen verkocht aan de ander. Hierop sprong er een beveiligingsmedewerker tussen die de 21-jarige vastpakte en wegtrok. Op dat moment zag de 27-jarige kans een mes te pakken en de 21-jarige enkele malen te steken in de arm, oksel, rug en borst. Toen de inmiddels gearriveerde politie enkele aanhoudingen wilde verrichten, bemoeide een groep vrienden van de 21-jarige zich er mee. Eén van hen, een 23-jarige man uit Heeg, gaf de 27-jarige een harde kopstoot, waardoor de 27-jarige een flinke hoofdwond opliep. Ook de man uit Heeg liep een wond aan zijn hoofd op. Alle drie betrokkenen zijn aangehouden. De twee inwoners van het AZC Appelscha zijn eerst naar het ziekenhuis in Drachten gebracht. Na medische behandeling mocht de 27-jarige het ziekenhuis verlaten. Hij is direct ingesloten in het politiebureau van Drachten. De 21-jarige weigerde - ondanks tegengesteld advies van de arts - in het ziekenhuis te blijven. Hij is vervolgens ook ingesloten, evenals de man uit Heeg. Ze zitten nog vast voor nader onderzoek.

Kollumerzwaag: inbraak tankstation
In de nacht van zaterdag op zondag is ingebroken in een tankstation aan de Foarwei. Met een steen werden twee ruiten ingeslagen. Uit het tankstation werd snoepgoed, rookwaren, zegelrollen, zaklantaarns en handdoeken gestolen. Een 43-jarige man uit Boelenslaan deed namens het bedrijf aangifte.
Aan de hand van getuigenverklaringen kon op zondagmiddag een 23-jarige man uit Kollum in zijn woning worden aangehouden. Hij is voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: inbraak winkel
Afgelopen nacht omstreeks 03.55 uur ging het inbraakalarm over van een winkel aan de Harlingersingel. Ter plaatse bleek een raam te zijn opengebroken. Daar het vermoeden bestond dat de dader nog aanwezig was werd het pand doorzocht. In een kast op de 1e verdieping werd een verdachte aangetroffen. Het ging om een 32-jarige Leeuwarder. Hij had inmiddels al wat kleingeld uit de kassa gestolen. De man is voor nader onderzoek ingesloten. De eigenaar, een 51-jarige man uit Hurdegaryp, deed aangifte.

Hallum: auto in beslag na onverantwoord rijgedrag Zondagavond omstreeks 21.30 uur is een auto in beslag genomen nadat de bestuurder met piepende banden en hoge snelheid door het dorp, onder andere Mounebuorren, had gereden. De politie controleerde in Hallum omdat er al meerdere meldingen van racende autos waren binnen gekomen. Van de eigenaar en bestuurder, een 20-jarige jongeman uit Hallum, werd tevens het rijbewijs ingevorderd.

Leeuwarden: lokaalvredebreuk
Zondagmiddag omstreeks 12.35 uur liep een 45-jarige man uit Leeuwarden een horecabedrijf binnen aan de Wirdumerdijk. Hij had al een toegangsverbod voor dit bedrijf. Hij werd hier door een personeelslid, een 22-jarige vrouw uit Leeuwarden, op aangesproken, maar de man weigerde ondanks vele verzoeken en vorderingen hier aan te voldoen. Ook nu maakte hij weer amok en gooide stoelen en tafels omver. Hij pakte de vrouw bij de keel en beledigde haar. De man werd ter plaatse aangehouden en ingesloten. De vrouw deed aangifte.

Noordwolde: diefstal bromfiets
Zaterdagmiddag tussen 14.00 en 19.00 is vanaf de Spokedam een bromfiets gestolen. Het betrof een knalgele scooter van het merk Aprilia SR 2001, geel met zwarte handvatten, framenummer 4673. De eigenaresse, een 18-jarig meisje uit Gorredijk, deed aangifte.

Goutum: diefstal buitenboordmotor
In de nacht van zaterdag op zondag is vanachter een bootje in de Haven een buitenboordmotor gestolen. Het betrof een zwarte Mercury van 6 pk. Het slot waarmee de motor aan het bootje was bevestigd werd verbroken. De eigenaar, een 51-jarige man uit Goutum, deed aangifte.

Zurich: eenzijdig ongeval
Zondagmiddag omstreeks 18.00 uur vond een eenzijdig ongeval plaats op de Caspar de Roblesdijk. Een 58-jarige vrouw uit Franeker reed met haar fiets vanaf de zeedijk over het fietspad naar beneden. Door onbekende oorzaak kwam ze ten val en raakte gewond. Ze is met de ambulance overgebracht naar het MCL-zuid in Leeuwarden.

Appelscha: onder invloed
Zondag omstreeks 23.55 uur werd op de Van Emstweg een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 25-jarige inwoner van Dwingeloo, bleek gedronken te hebben. De bestuurder trok de aandacht doordat hij midden op de weg reed. De bestuurder werd aangehouden. Hij wenste in eerste instantie niet mee te werken. De bestuurder werd overgebracht naar het bureau. Aan het bureau blies de bestuurder 1010 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 13 uren. Tevens werd het rijbewijs van de man ingevorderd. Een inzittende van de personenauto, een 25-jarige inwoner van Appelscha, werd eveneens aangehouden. De man gedroeg zich lastig. Hij schold de agenten uit en werd aangehouden. Hij werd overgebracht naar het bureau en ook tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt.

Heerenveen: onder invloed
Maandag omstreeks 00.55 uur werd op de Kerkstraat een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 37-jarige inwoner van Heerenveen, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 705 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 8 uren. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Leeuwarden: aantreffen vuurwapen
Zondag omstreeks 20.50 uur kwam er een melding binnen dat op het Lieuwenburg een groepje jongeren zouden staan, waarvan één een vuurwapen (pistool) zou dragen. Toen de politie ter plaatse kwam, stoof het groepje uiteen. De jongeman, een 17-jarige inwoner van Leeuwarden, die in het bezit was van het vuurwapen, kon worden aangehouden. Het vuurwapen (pistool Smith en Wesson) bleek een replica te zijn en was niet van echt te onderscheiden. Het wapen werd in beslag genomen. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. Nadat tegen hem proces-verbaal was opgemaakt, werd hij weer in vrijheid gesteld.

Leeuwarden; diefstal portemonnee
Zondag omstreeks 21.30 uur werd in een woning aan de Curacaostraat een 42-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. De verdachte had kort daarvoor uit de woning van zijn 38-jarige buurman een portemonnee gestolen. Tijdens het bezoek had de verdachte de beurs weggenomen. Het geld had hij eruit gehaald en daarna had hij de portemonnee weggegooid. Deze werd teruggevonden op de Nylansdyk. Het geld en de portemonnee werd teruggegeven. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt.

Drachten: onder invloed
Maandag omstreeks 04.25 uur werd op de Raai een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 45-jarige inwoner van Drachten, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 240 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 1 uur.

Opeinde: onder invloed
Maandag omstreeks 01.15 uur werd op de Hegewei een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 29-jarige inwoner van Opeinde, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 225 ug/l. Tegen de bestuurder werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 1 uur.

Franeker: graffity
Zondag omstreeks 13.45 uur werd op het Westerbolwerk een 15-jarige inwoner van Franeker aangehouden. De jongeman had kort daarvoor het beeld (monument) van W. Westra achter het kaatsveld met graffity bespoten. De verdachte had het gezicht van het beeldje rood gespoten. Door getuigen werd dit gezien, die daarop de politie hebben gebeld. De verdachte had de lege spuitbus achtergelaten in een container. Tegen de jongeman is proces-verbaal opgemaakt.

Bureau Communicatie: 058 880 8272