Gemeente Deventer

Herstel Rijsterborgherpark

De gemeente begint in de week van 19 augustus met het herstellen van het Rijsterborgherpark. De eerste fase die uitgevoerd wordt is het gebied tussen het Vogeleiland en de bocht in de Stationsstraat (zie foto). Het gaat om de heesterbeplanting die soortenrijker wordt, de aanplant van bomen van de 3e grootte (iets groter dan struiken), het verbeteren van de paden en de padenstructuur (deze wordt weer vloeiend aangelegd) en het plaatsen van banken en afvalbakken. Ook worden het fietsvoetpad tussen Singel en Stationsstraat en het voetpad langs het water tussen de Singel en het Vogeleiland geasfalteerd, om intensiever gebruik mogelijk te maken. Het is de bedoeling dat het park meer 'beweging' krijgt, waardoor weer meer mensen gebruik gaan maken van het park.Doordat de gemeente subsidie heeft ontvangen voor het verbeteren van de verkeerssituatie rond de Drakenbrug wordt dat eveneens nu aangepakt. In het schetsontwerp is dat fase 4.

De uitvoering van de werkzaamheden duurt ongeveer tien weken. Vanaf november wordt de beplanting aangebracht. Een en ander heeft lang op zich laten wachten. Oorzaken hiervan zijn een zorgvuldige voorbereiding en langdurige procedures rond de monumenten-, aanleg- en kapvergunning.

Fases

De raad heeft in januari 2001 een gebiedsgewijze fasering vastgesteld, omdat de totale uitvoering van het schetsontwerp miljoenen kost die de gemeente niet voorhanden heeft.

De gemeente is eveneens bezig met de voorbereidingen voor het realiseren van een derde brug tussen het Vogeleiland en het centrale deel van het park. Dit is al jaren een wens van bewoners. Zodra er budget beschikbaar is, start de voorbereiding van de tweede fase: het gebied tussen de bocht in de Stationsstraat en de Drakenbrug. In het collegeprogramma is hiervoor geld gereserveerd.