Vereniging Samengestelde Wedstrijd Mensport Nederland

Riny Rutjens opnieuw Nederlands Kampioen

19/08/2002

Tilburg, 19 augustus 2002
Tweespanrijder Riny Rutjens is er afgelopen weekend in Tilburg voor de zesde maal in zijn carri ère in geslaagd om de nationale kampioenstitel op zijn naam te schrijven. Gerard Leijten won de wedstrijd in Tilburg en werd vice-kampioen, terwijl Ben Gosschalk het brons in ontvangst mocht nemen.
Rutjens ging in het tropische Tilburg goed van start en eindigde op de tweede plaats in de dressuur, die werd gewonnen door Jacob Jan Kramer met zijn tweespan Friezen. Nadat Rutjens een foutloze vaardigheidsproef aflegde ging hij in het tussenklassement aan de leiding. Met zijn span KWPN-ers Nike en Quito zette hij vervolgens in de eerste vier hindernissen van de marathon zeer snelle tijden neer, maar in hindernis vijf ging het mis. Bij het uitrijden raakte de aanspanning in volle vaart een paal, waardoor groom Caspar Brugman gelanceerd werd en Rutjens tien strafpunten bij zijn eindtotaal opgeteld kreeg. Aangezien Rutjens alle wedstrijden die hij dit seizoen reed wist te winnen, kon de vierde plaats van het eindklassement in Tilburg weggestreept worden en kwam zijn titel niet in gevaar. Jacob Jan Kramer, op de vierde plaats na dressuur en vaardigheid, zag zijn kans op een plekje op het erepodium vergaan, toen de jury hem verbood om in het E-traject te starten omdat zijn paarden een te hoge temperatuur zouden hebben. Mieke van Tergouw zette een uitstekende prestatie neer met een nieuw verworven paard, waarmee zij in Tilburg voor de eerste maal aan de start verscheen. De combinatie werd derde in de dressuur en wist ook in de marathon dichtbij de top te blijven, waardoor Van Tergouw achter Leijten op de tweede plaats eindigde.

Tilburg was tevens het strijdtoneel van de nationale kampioenschappen tandems en tweespan pony's. In de rubriek tandems, waarbij aanspanningen met paarden en pony's deelnemen, legde Olaf Spek met zijn palomino Welshjes beslag op het goud, terwijl Wil Smits en Martin Elders respectievelijk het zilver en brons in ontvangst namen. Bij de tweespan pony's ging de strijd tussen Ard Roldaan en Thijs Gerritsen. Roldaan was in Tilburg de sterkste en werd als kampioen gehuldigd. Gerritsen eindigde weliswaar op een gelijk puntenaantal als Roldaan, maar de uitslag van de kampioenswedstrijd is beslissend, en daarom kreeg Gerritsen het zilver omgehangen. Koos Koek legde beslag op de derde plaats.

Totale uitslagen van Tilburg vindt u op:

www.hoefnet.nl/vswmn/pages/uitslagen02/tilburg