CORDAID

Nederlandse burgerwaarnemers weer op NEderlandse bodem

PERSBERICHT

Zeist, 19 augustus 2002

Burgerwaarnemers huiswaarts na drie maanden in oorlogsgebied

De vijf burgerwaarnemers van United Civilians for Peace zijn morgen (20 augustus) om 9.20 uur, na een verblijf van drie maanden in Israël en de Palestijnse Gebieden, terug op Nederlandse bodem. Op 1 juli keerde één waarnemer al terug in verband met gezondheidsproblemen.

De burgerwaarnemers verbleven gedurende drie maanden in Israël en de Palestijnse gebieden om te zien wat de effecten zijn van het conflict op het dagelijks leven van burgers aan beide kanten. Gedurende hun verblijf rapporteerden de waarnemers op regelmatige basis aan de Nederlandse media, en waren hun verslagen ook te lezen op www.unitedcivilians.com. Ook betuigden zij solidariteit en probeerden zij bij te dragen aan matiging van het geweld.

In de drie maanden van hun verblijf maakten de vijf Nederlanders aan den lijve mee aan welke angsten en beperkingen de bevolkingen bloot staan. Eén van de waarnemers was aanwezig bij een beschieting van de stad Rafah, in het zuidelijk deel van de Gazastrook. Hij bezocht het ziekenhuis waar de gewonden naartoe werden gebracht. Andere waarnemers waren kort na de aanslag op een bus in Noord-Jeruzalem ter plekke en spraken met een lid van het opruimteam. Hij vertelde dat het moeilijk is 's nachts te gaan slapen vanwege de vreselijke beelden die hij steeds voor zich ziet, maar dat hij zo uitgeput is, dat hij toch wel slaapt. Enkele waarnemers begeleidden een konvooi met hulpmiddelen van de International Christian Committee naar moeilijk toegankelijke gebieden.

Eén van de waarnemers sprak uitgebreid met soldaten aan een checkpoint, maar tekende ook de verhalen op van reizigers richting Jordanië, die soms dagenlang aan de grensovergang moeten bivakkeren, onzeker of ze uiteindelijk door mogen reizen. Het reizen binnen de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook was ook voor de waarnemers zelf niet eenvoudig. Afspraken moesten worden afgezegd wegens reisverboden, korte ritjes duurden opeens uren omdat er via omwegen gereden moest worden, en het passeren van checkpoints was uiterst onaangenaam en intimiderend. Reizen onder de geschetste omstandigheden kon gevaarlijk zijn, ervaarden ook de waarnemers bij tijd en wijle zelf.

Terug in Nederland zullen de waarnemers hun ervaringen overbrengen aan de Nederlandse samenleving. Ook het politieke veld zal op de hoogte gesteld worden van hun ervaringen. Geïnteresseerden kunnen de waarnemers uitnodigen via de website.

Noot voor de redactie (