Korps: Flevoland, plaats: Lelystad 19-08-2002 Nepvuurwapen inleveractie
Stafdienst Communicatie, S. van Bruinessen, 06-53224343

Generaal pardon
Inleveractie nepvuurwapens

LELYSTAD Heb je op vakantie in het Zuiden een nepvuurwapen gekocht? Eentje die net echt lijkt? BB-gun, speelgoed- of balletjespistool? Wist je dat dit soort imitatiewapens in Nederland verboden zijn? Als je ermee betrapt wordt, levert dat een fikse boete of gevangenisstraf op. Voorkom dit strafblad en grijp nu je kans. Je kunt namelijk anoniem tot 19 september 2002 je nepwapen inleveren bij de politie Lelystad. Die houdt samen met het Openbaar Ministerie een speciale actie.

In de Zuidelijke landen zijn speelgoed(imitatie)pistolen vrij te koop, ook nog eens redelijk goedkoop. Ze zijn vaak qua vorm, kleur en gewicht niet van echt te onderscheiden. Daarnaast hebben sommige een drukveermechanisme waardoor balletjes afgeschoten kunnen worden. Met andere woorden: deze zogenaamde speelgoedvuurwapens leiden tot gevaarlijke situaties. Zo krijgt de politie met name in de zomer meldingen van bezorgde omstanders die jongeren over straat zien lopen met een vuurwapen. Daar reageert de politie serieus op.

Generaal pardon
Toch blijken jongeren en hun ouders niet altijd bewust te zijn dat het om een strafbaar feit met serieuze gevolgen gaat. De boetes lopen op tot zon 4500 euro of 3 maanden gevangenisstraf. Daarom houdt de politie samen met het Openbaar Ministerie een inleveractie met een zogenaamd generaal pardon. Bezitters kunnen anoniem en zonder strafvervolging zelf hun wapens inleveren. Dat kan alleen bij het politiebureau in Lelystad aan het Zuiderwagenplein bij het Lelycentre. Deze actie loopt van 19 augustus tot 19 september 2002 en geldt enkel voor imitatiewapens. Voorwaarde is wel dat de speelgoedwapens ingepakt zijn, bijvoorbeeld in een doos of plastic zak. Daarnaast zorgt de politie ook voor voorlichting aan scholen.

Opsporing bezitters
Na deze actie investeert de politie samen met het Openbaar Ministerie in de opsporing en vervolging van bezitters van dit soort wapens. Je bent dan strafbaar en kan dus aangehouden worden. Het maakt dan niet uit of je het nepwapen op straat bij je hebt of thuis hebt liggen. Want volgens de wet is en blijft dit strafbaar.


----------------- Einde bericht
Noot voor de pers: Vandaag is er tot 15 uur gelegenheid om voorbeelden van nepvuurwapens te bezichtigen en om meer details over deze actie te krijgen. Pers kan een afspraak hierover maken met districtsvoorlichter politie Flevoland Saskia van Bruinessen, 06-53224343.