College voor zorgverzekeringen

Fusies in GGZ versterken positie cliënten
19 augustus 2002
Fusies in de geestelijke gezondheidszorg leiden tot een sterkere positie van cliënten en een grotere efficiency binnen de GGZ-instellingen. Dit blijkt uit een onderzoek dat het College voor zorgverzekeringen (CVZ) onder vier gefuseerde GGZ-instellingen heeft uitgevoerd.
In het rapport 'Onderzoek naar effecten van fusie en concentratie in de GGZ', dat op 22 augustus 2002 door het College wordt vastgesteld, adviseert het CVZ de minister van VWS om een verdere versterking van de positie van cliënten te stimuleren, onder andere door het vergroten van de transparantie in het aanbod van voorzieningen.

Op basis van het onderzoek is onder meer naar voren gekomen dat:
* na een fusie meer keuzemogelijkheden ontstaan in het behandelaanbod voor cliënten;

* de cliënten na een fusie meer inspraak krijgen in het behandelproces;

* na een fusie meer budget voor de cliëntenraden beschikbaar is;
* fusies tot allerlei verbeteringen in de informatievoorziening aan cliënten leiden.

Daar staat echter tegenover dat de mogelijkheden om tussen verschillende aanbieders te kiezen aanzienlijk afneemt, omdat de gefuseerde instellingen in de betreffende regio's steeds meer een monopoliepositie gaan innemen.

Ook blijkt de efficiency van instellingen na een fusie toe te nemen. Zo leiden fusies tot een betere spreiding van het aanbod op regionaal niveau en tot verbetering van de samenhang in het aanbod. Ook werken instellingen die een monopoliepositie in een regio innemen minstens zo efficiënt als instellingen in een regio met meerdere aanbieders. Hieruit blijkt, dat de onderzochte instellingen bij hun fusiedrang niet primair gericht zijn op marktwerking, maar vooral op het realiseren van kwaliteit en van daaruit op het verbeteren van de efficiency.

Ondanks het gegeven dat de positie van cliënten door fusies in het algemeen verbetert, is een versterking van de invloed van cliënten noodzakelijk om vraaggerichte zorg verder te stimuleren. Om die reden beveelt het CVZ de minister aan om de transparantie in het aanbod van voorzieningen in de GGZ te vergroten door het verbeteren van de informatie-voorziening en het instellen van de functie van onafhankelijk cliëntadviseur GGZ.

Auteur: John van der Pas (020) 3475605

Mutatiedatum 19/08/2002 13:55:10
Site Meter