AutoRai

19-8-2002

Vliegende start voor nieuwe Subaru Forester AWD

Na de eerste Subaru Forester AWD, de Subaru Legacy AWD én de Subaru Impreza AWD heeft nu ook de niéuwe Forester AWD fantastisch gepresteerd in de botsproeven van het Amerikaanse Insurance Institute for Highway Safety (IIHS).

In zijn categorie SUVs werd de nieuwe Forester zelfs aangewezen als favoriet (best pick), terwijl hij overall de (hoogst haalbare) kwalificatie Good kreeg.

De opzet van de crashtests door het Amerikaanse instituut is vergelijkbaar met de crashtests zoals die elders op de wereld worden uitgevoerd. Het IIHS-testprogramma omvat bijvoorbeeld een zogenaamde offset botsproef bij een snelheid van 40 mijl, oftewel 64 kilometer per uur. Aan de hand van diverse ijkpunten (deformatie van het interieur, risico op verwondingen, effectiviteit airbags) krijgt de betreffende auto dan de waardering Good, Acceptable, Marginal of Poor.

Het verder verhogen van het veiligheidsniveau was één van de speerpunten bij de ontwikkeling van de nieuwe Forester AWD. De auto kreeg onder meer een nóg sterkere kooiconstructie en kreukelzones die de botsenergie optimaal absorberen. Dat, opgeteld bij de hoge stabiliteit van de auto dankzij het laag zwaartepunt (horizontaal geplaatste boxermotor, gebruik van aluminium carrosseriedelen) én de standaard permanente All Wheel Drive, maken van de auto een ware trendsetter als het om veiligheid gaat. Overigens werd de nieuwe Subaru Forester AWD door de IIHS óók met Good gewaardeerd bij de botsproef met lage snelheid (5 mph ofwel 8 km/h), waarbij gekeken wordt naar de gevolgen daarvan aan zowel de voor- als de achterzijde van de auto. De nieuwe Subaru Forester AWD wordt in de Benelux-markt in de eerste helft van september geïntroduceerd.