Programmabureau CIC


PERSBERICHT: EZ steunt ICT-doorbraakprojecten

Concurreren met ICT Competenties (CIC), het beleidsprogramma van de ministeries van Economische Zaken en Onderwijs, geeft steun aan een aantal baanbrekende projecten op ICT gebied. De ministeries voeren dit beleid sinds 2001 met als doel bedrijfsleven en onderzoeksinstellingen te stimuleren om ICT- onderzoek te doen en ICT-toepassingen te ontwikkelen. Een van de resultaten van dit beleidsprogramma is een aantal CIC- doorbraakprojecten die door de participanten worden gepresenteerd op het landelijke ICT-kenniscongres dat op 5 en 6 september a.s. in Den Haag wordt georganiseerd

Vier voorbeelden van CIC-doorbraakprojecten

Overal naadloos en draadloos verbonden. Met je laptop op schoot, in de trein of in het vliegtuig, op weg naar kantoor of naar je hotelkamer in het buitenland mobiel in verbinding staan met de thuisbasis, of met collegas die elders aan het werk zijn. Zonder dat het ingewikkeld is, zonder dat je iets merkt van de verschillende netwerken waar je gebruik van maakt. Nu kan dat nog niet, maar in de toekomst misschien wel. Het ministerie van Economische Zaken ondersteunt onderzoek hiernaar. Beyond-3G heet het project. Ook bedrijven als KPN, Ericsson zijn betrokken. Evenals TNO, de TU Delft en de Universiteit Twente.

Op naar de Residential Gateway in je eigen huis! De wat? De Re-si-den-ti-al Gate-way! Dat is een toegangspoort tot verschillende telecommunicatie netwerken en diensten. De consument kan er van profiteren. Het mobieltje fuseert met de afstandbediening. Want deze Gateway verbindt apparaten thuis (bv fax, ijskast, computer, cd-speler, televisie en telefoon) met elkaar en biedt toegang tot een toevoernetwerk (telefoonnet, kabelnet, satelliet en in de toekomst misschien het glasvezelnet). Gebruikersgemak voor de consument. Daar gaat het om in dit onderzoeksproject. KPN, Philips en de universiteiten Delft en Eindhoven doen onderzoek. Het ministerie van Economische Zaken stimuleert dit onderzoek. Digitaal revalideren. Thuis in je eigen omgeving, op tijdstippen dat het jou uitkomt met behulp van een digitaal trainingsapparaat. Deze digitale trainer registreert en meet de revalidatieoefeningen van de patiënt. De gegevens worden dan via een medisch call-centrum naar de medische hulpverlener doorgestuurd. Die kan op afstand zien of de patiënt vooruitgang boekt, en of de oefeningen aangepast moeten worden. Het ministerie van Economische Zaken ziet heil in dit project. Roessingh Research&Development en de Universiteit Twente brengen expertise in over revalidatietechnologie. Atos Origin en de Universiteit Groningen doen ook mee aan dit onderzoeksproject.

Een Elektronisch dossier voor hartpatiënten. Cardiologische afdelingen van verschillende ziekenhuizen willen dat alle beschikbare patiënt informatie wordt gebundeld. Zodat de medische centra efficiënter kunnen werken, gegevens makkelijker kunnen worden uitgewisseld, zodat er sneller gehandeld en behandeld kan worden. Universitaire ziekenhuizen werken samen in dit project. Het ministerie van Economische Zaken ondersteunt twee pilotprojecten op dit gebied.

De toekomst

ICT-toepassingen van de toekomst, daar zijn deze projecten voorbeelden van. Het ministerie van Economische Zaken heeft op een aantal ICT-gebieden marktpartijen samengebracht. Deze partijen hebben toekomstvisies ontwikkeld: Next Generation Scenarios. Het gaat daarbij steeds om innovatie, het vinden van nieuwe methodes en manieren. Producten of diensten. Voordat toekomstmuziek werkelijkheid kan worden is eerst veel onderzoek nodig. Wat kan je allemaal met ICT? En hoe kan de consument, de patiënt de reiziger, een bedrijf, een universiteit, de overheid daar wijzer van worden. Hoe groot is de kans van slagen? Daarover gaan de Next Generation Scenarios. Er zijn scenarios ontwikkeld voor o.m.: Breedbandinternet, Electronisch Betalen, ICT in de Zorg, Transport en Vervoer en Multimediatoepassingen. Deze scenarios zijn als document te vinden op www.cic-online.nl de speciale website over het beleidsprogramma Concurreren met ICT-competenties.

Meer informatie over het ICT-kenniscongres en de projecten die daar te zien zijn op www.ict-kenniscongres.nl Meer informatie over het beleidsprogramma Concurreren met ICT-Competenties op www.cic-online.nl of via www.ez.nl.

Innovatie

Nederland wil in 2010 tot de ICT-kopgroep van Europa behoren. Dat is een ambitie die voortvloeit uit EU-afspraken die in 2000 op de Europese Top in Lissabon zijn gemaakt. Het samenbrengen van bedrijven en kennisinstellingen om onderzoek en innovatie te stimuleren is één van de uitdagingen waar het Ministerie van Economische Zaken voor staat. Daarom worden de CIC-doorbraakprojecten gestimuleerd.