Provincie Limburg

Toezicht zwembaden beter regelen

Gedeputeerde Ger Driessen naar aanleiding van verdrinking meisjes in Mechelen: Rijk moet duidelijker zijn over veiligheid zwembaden

De wetgever stelt onvoldoende duidelijke eisen aan het toezicht in zwembaden, stelt gedeputeerde Ger Driessen (handhaving) naar aanleiding van de verdrinking van twee meisjes afgelopen vrijdagavond in Mechelen. Het Besluit Hygiëne en Veiligheid Zwem- en Badinrichtingen vereist slechts dat er voldoende toezicht aanwezig moet zijn, maar geeft niet duidelijk genoeg aan, wat dan voldoende is. Datzelfde besluit regelt glashelder aan welke kwaliteitseisen zwemwater moet voldoen, maar is niet eenduidig als het gaat om de eisen aan zoiets belangrijks als het toezicht.

Gedeputeerde Driessen benadrukt dat het toezicht in een zwembad ook kan leiden tot schijnzekerheid. Toezicht zorgt er niet voor dat wie niet kan zwemmen tóch veilig is. Eigen verantwoordelijkheid blijft dus altijd voorop staan. Maar als Provincie kun je kwantitatief en kwalitatief voldoende toezicht niet afdwingen als het Rijk geen heldere regels maakt. Gedeputeerde Driessen zal op korte termijn aan minister Kamp van VROM vragen om de richtlijnen voor het toezicht scherper te formuleren.
19-8-2002 17:15