Politie Midden- en West Brabant

Politie treft bij controle 9 liter GHB aan

Datum: 19/8/2002
Auteur: Willem van Hooijdonk

Medewerkers van het A-team hebben donderdagavond 15 augustus jl. op de Risten te Rijsbergen bij een controle van een personenauto 9 liter GHB aangetroffen. De twee inzittenden een 27-jarige man uit Hoogstraten(B) en een 22-jarige man uit Meerle(B) werden aangehouden. Zij zitten nog in voorarrest.

Op donderdag 15 augustus jl. reden medewerkers van het A-team op de Risten te Rijsbergen, dit betreft de provinciale weg, het gedeelte tussen Rijsbergen en Zundert. Zij zagen een personenauto rijden met een Belgisch kenteken. Deze auto reed in de richting van Zundert. Bij controle van de auto werd een gebruikershoeveelheid amfetamine aangetroffen. Bij verder onderzoek zagen de agenten dat achter in de auto een doos stond met daarin enkele flessen en een jerrycan met vloeistof. Volgens de twee inzittenden ging het om een groeimiddel voor wietplanten. In een andere doos zaten enkele duizenden kleine 5cc buisjes. De agenten kregen het vermoeden dat het om GHB vloeistof zou gaan. Beide verdachten werden aangehouden en in verzekering gesteld.

Door medewerkers van de Unit Forensisch Technisch Onderzoek werden enkele monsters genomen. Het Nationaal Forensisch Instituut heeft inmiddels bericht dat het inderdaad om GHB gaat. Met de negen liter vloeistof kunnen circa 1800, 5cc buisjes gevuld worden. Dit levert een verkoopwaarde van tenminste 9000 Euro op.

GHB staat voor Gamma Hydroxy Boterzuur. Het is een stof die gebruikt werd in de anesthesie maar nu voorkomt als drug in het uitgaanscircuit. Het is vooral in combinatie met alcohol een gevaarlijke drug.De politie stelt een onderzoek in naar de herkomst van deze partij.