Ingezonden persbericht

Stichting Nijmeegse Orgelkring
Wedesteinbroek 1140
6546 RG Nijmegen

Nijmegen, 9 augustus 2001

PERSBERICHT

Franse kunsten kenner Symfonische Orgelmuziek

NIJMEGEN - Op 20 augustus geeft Ben van Oosten een orgelconcert in de Sint Stevenskerk. Van Oosten heeft zich toegelegd op de Franse symfonische muziek. Met de Deuxième Symfonie van de Franse orgelvirtuoos Marcel Dupré op het programma, laat Van Oosten dit concert zijn Franse kunsten horen. Verder zijn orgelwerken van Schumann, Bach, Standford en Karg-Elert te beluisteren. Het concert begint om 20.30 uur. Tot en met 10 september zijn in de Sint Stevenskerk orgelconcerten te beluisteren. De entree bedraagt 5 euro en 4 euro met korting; vijf concerten naar keuze kosten 20 respectievelijk 16 euro.

Franse muziek staat dit jaar centraal in de orgelconcertserie van de Nijmeegse Orgelkring. Een concert van dé kenner van de Franse orgelmuziek, Ben van Oosten, mag daarom in deze serie niet ontbreken. De Hagenaar Ben van Oosten is een waar jeugdtalent. Reeds op elfjarige leeftijd kreeg hij zijn eerste aanstelling als organist, als vijftienjarige debuteerde hij als concertorganist in zijn geboorteplaats Den Haag. Hij studeerde orgel aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam en zette zijn studie voort in Parijs. Daar werd hij gegrepen door de Franse symfonische muziek. Van Oosten maakte diverse cd-opnames met Franse symfonische muziek, een project dat is gelauwerd met verschillende internationale prijzen, waaronder de Diapason d'Or. Hij schreef ook een biografie van de beroemde Franse componist Charles-Marie Widor, de nestor van de Franse symfonische orgelmuziek. Vanwege zijn verdiensten voor de Franse orgelmuziek is Van Oosten door de Franse regering benoemd tot Chevalier dans l'Ordre des Arts et des Lettres. De organist gaf concerten op de belangrijkste orgelpodia in Europa, de Verenigde Staten, Canada en de voormalige Sovjet-Unie. Van Oosten is momenteel organist van de Grote Kerk in Den Haag en hoofvakdocent orgel aan het Rotterdams Conservatorium.

Centraal op het concert van Van Oosten prijkt de Deuxième Symphonie, opus 26 van Marcel Dupré. Dupré mag nog meer een natuurtalent worden genoemd. Hij gaf zijn eerste orgelconcert al op negenjarige leeftijd, als achtienjarige kreeg hij de Premier Prix voor orgel, tien jaar later de Prix de Rome, de hoogste onderscheiding die ooit aan een Franse componist is uitgeloofd. Dupré volgde de beroemde componist Widor op als organist van de Parijse St. Sulpice. Dupré is een van de grootste Franse orgelvirtuozen en improvisatoren, de componist huldigt in bijna al zijn werken de symfonische-concerterende orgelstijl. Hij verenigde in zijn composities moeiteloos compositietechnieken met improvisatie-elementen. Ook verwerkte hij de door Wagner en Debussy uitgevonden homofonie en de nieuwe tonaliteit van de vroege twintigste eeuw zonder handomdraai in zijn composities. Dupré betekent voor de orgelmuziek wel wat Chopin voor de piano betekende.

Verder speelt Van Oosten een Fantasia and Toccata van Stanford, Vier Skizzen van Schumann, An Wasserflüssen Babylon van Bach en Harmonies du soir uit Trois Impressions van Karg-Elert.


---

****
Noot voor de pers:
Voor meer informatie kunt u terecht bij Jenneke van de Streek, tel. 070-3305507 / 024-3788696

Renze Rustenburg e/o Jenneke van de Streek

Wedesteinbroek 1140
6546 RG Nijmegen
tel/fax 024-3788696
e-mail Vandestreek@cs.com / renzenjen@cs.com