Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Bedrog van ruim 300% in Assendelft!

Assendelft, 19 augustus 2002

De voormalige bewoners van de Genieweg in Assendelft, gemeente Zaanstad, zijn in het slechtste geval voor ruim 300% bedrogen door de woningcorporatie stichting Goed Wonen Assendelft.

De huurwoningen van de voormalige bewoners zijn gesloopt. De bewoners hadden hiermee ingestemd omdat zij op een betaalbare manier terug konden keren op hun vertrouwde stek. Zij konden namelijk de nieuwe huizen huren of kopen. De huurwoningen zouden bereikbaar zijn voor de laagste inkomen en de koopwonigen vielen in de prijsklasse betaalbaar (117.000 - 127.000 euro). Dit alles staat vermeld in het sociaalplan dat door Goed Wonen is opgesteld in 1999.

Drie jaar later komt de aap uit de mouw! De woningcorporatie maakt de prijzen van de koopwoningen bekend. In het slechtste geval kunnen de voormalige bewoners een huis kopen van 400.000 euro! Dat is ruim 300% meer dan de vastgelegde afspraken.

De enige reactie van de woningcorporatie is dat zij deze prijzen krijgt opgelegd door Gemeente Zaanstad. De desbetreffende wethouder, mevrouw Kroesen, heeft tot op de dag van vandaag niet inhoudelijk gereageerd richting de protesterende bewoners. Het ambtelijk apparaat is ook niet op de hoogte van de prijzen die Goed Wonen hanteert. Een vreemde zaak aangezien Gemeente Zaanstad en stichting Goed Wonen in 2000 de grondprijs hebben vastgesteld. Deze werd vastgesteld op f150,-- (¤68) per vierkante meter.

Als eerste heeft de lokale partij Z.O.G. (Zaanse Onafhankelijke Groepering) formeel schriftelijk vragen gesteld aan Wethouder N. Kroesen. Vooralsnog is het wachten op een antwoord.

De voormalige bewoners van de Genieweg, allen tijdelijk ondergebracht in huurwoningen verspreidt door het dorp zijn radeloos. Het sociaalplan wordt door de woningcorporatie van tafel geveegd zonder redenen.

De bewoners hebben getracht bij het Ministerie van VROM de noodbel te luiden. Echter geeft het Ministerie in een brief aan dat woningcorporaties koopwoningen vrij mag bouwen onder de ¤200.000, daarboven hoeven zij enkel achteraf in hun jaarverslag een onderbouwing te geven. Het Ministerie gaat aan het feit dat er een sociaalplan met andere afspraken ligt gewoon voorbij. Dat is nu het toezicht waar de Haagse politiek zich sterk voor maakt. Achteraf in het jaarverslag kan dus een sociaalplan van tafel geveegd worden.

De bewoners van de Genieweg stellen nu alles in werking om dit onrecht ongedaan te krijgen. Binnenkort op een vergadering van de Commissie Ruimtelijke Ordening en Bestuur van de provincie Noord-Holland zullen de bewoners van de Genieweg hun beklag doen. Hopelijk heeft de provinciale politiek wel aandacht voor het onrecht dat de bewoners wordt aangedaan.

Dit persbericht is opgesteld door :

Bewonerscomite Genieweg Assendelft
p/a Bert Leegwater
Smeeke Ven 139
1566 CJ Assendelft
075 -687 4045 / 06 ­ 51 32 64 48

Overige contactinformatie :

Stichting Goed Wonen
Directeur A.J.M. van de Broeke
Dorpstraat 756A - Assendelft
075 - 687 5981

Gemeente Zaanstad
Wethouder mevrouw N. Kroesen
Bahnhof 1 - Zaandam
075 - 655 9111

Alle genoemde documentatie,foto's en overige stukken zijn digitaal of schriftelijk opvraagbaar bij het Bewonerscomite Genieweg Assendelft.