Neways Electronics International N.V.

PERSBERICHT


Hoofdpunten eerste helft 2002


· Tegenvallende marktomstandigheden zorgen voor lagere omzet en negatief nettoresultaat
· Kostenreducties doorgevoerd en nieuwe maatregelen ingezet
· Resultaten tweede kwartaal beter dan resultaten eerste kwartaal
· Balans sterk verbeterd

· Positieve netto cashflow

· Verwachting: Resultaten tweede helft beter dan eerste helft
Neways Electronics International (Neways) heeft in de eerste helft van 2002 een negatief nettoresultaat uit gewone bedrijfsuitoefening van EUR 2,5 miljoen (H1 2001: EUR 1,2 miljoen) behaald. De netto-omzet daalde met 32% naar EUR 77,7 miljoen, waarvan 27% autonoom als gevolg van tegenvallende marktomstandigheden.

De balanspositie verbeterde door een geslaagde aandelenemissie in maart dit jaar en een aanzienlijke reductie van het werkkapitaal. De sterke focus op cash management heeft in de eerste helft geleid tot een positieve netto cashflow. Daarnaast zijn diverse kostenbesparingen gerealiseerd. Neways zal ook in de rest van het jaar kostenmaatregelen doorvoeren. Verwacht wordt dat de resultaten in de tweede helft van het jaar beter zullen zijn dan in de eerste helft.

Nieuwe kostenmaatregelen
De huidige omstandigheden in de markt voor Electronic Manufacturing Services (EMS) maken verder ingrijpen in de interne organisatie noodzakelijk. Na de afgeronde reorganisaties in 2001 en de hieruit voortgevloeide structureel lagere kostenbasis zijn in de eerste helft van dit jaar opnieuw extra kostenmaatregelen ingezet. Besloten is tot de sluiting van twee vestigingen, Ripa Assembly in België en de Service & Repair activiteiten voor mobiele telefoons van Evic in Tilburg. Daarnaast worden extra kostenreducties doorgevoerd ondermeer binnen Neways Electronics Kassel en Evic Service & Repair Amsterdam. Extra voorzieningen zijn getroffen van in totaal EUR 1,1 miljoen netto, waardoor het nettoresultaat over de eerste helft uitkomt op EUR 3,6 miljoen negatief.

Sterke verbetering balans en liquiditeit
Ter versterking van het eigen vermogen zijn in maart onderhands 640.000 nieuwe aandelen geplaatst. Tevens heeft een onderhandse uitgifte van een converteerbare achtergestelde obligatielening plaatsgevonden ter grootte van EUR 3 miljoen. Daarnaast is het werkkapitaal verlaagd waardoor de balanspositie verder is versterkt. De solvabiliteit (het garantievermogen als percentage van het balanstotaal) is hiermee gestegen naar 32,3% (2001: 26,6%). Verder is er sinds jaren weer sprake van een positieve netto cashflow. Verdere verbetering van solvabiliteit en liquiditeit zal ook in de tweede helft van 2002 een hoge prioriteit behouden.

Tegenvallende EMS-markt
De omstandigheden in de markt voor Electronic Manufacturing Services (EMS) vielen tegen in het eerste halfjaar 2002. Alle Neways-bedrijven hadden hier in meer of mindere mate last van. Op dit moment is enig herstel zichtbaar. De werkmaatschappijen Hoyte, Si-Lectron, Neways Industrial Systems en Evic Electronics hebben positief bijgedragen aan het resultaat.

Strategische positie versterkt

· De samenwerking tussen de werkmaatschappijen Q-Nova in Slowakije en Neways Wuxi in China en de werkmaatschappijen in Nederland en Duitsland is geïntensiveerd. Het accent blijft liggen op de opbouw van productiecapaciteit in Oost-Europa en China.
· Na de reorganisatie vorig jaar bij Neways Heerlen zijn door verbetering van de leverperformance, samenwerking met Q-Nova (Slowakije) en Si-Lectron (Kerkrade) en beheersing van de kostprijs de financiële resultaten sterk verbeterd. In de loop van het jaar zullen de werkmaatschappijen Si-Lectron (Kerkrade) en Neways Heerlen worden samengevoegd.
· De integratie van Neways Neunkirchen (Duitsland) loopt voorspoedig. De positie op de belangrijke Duitse markt is met de acquisitie van Neways Neunkirchen versterkt.
· Veel aandacht is uitgegaan naar de versterking van de interne organisatie en de samenwerking tussen de werkmaatschappijen. Op een aantal plaatsen is de organisatie aangepast en het management versterkt. Klantgerichtheid en verbetering van de leverperformance van de diverse werkmaatschappijen hebben daarbij een hoge prioriteit gehad.
· De activiteiten op het gebied van ontwikkeling en systeembouw zijn uitgebreid.
Verbetering resultaten in tweede helft
In het eerste halfjaar van 2002 heeft Neways zich naast de strategische herschikking van activiteiten, vooral gericht op kostenbesparingen, werkkapitaalbeheersing en cashflow management. Ook in de tweede helft van het jaar zal dit veel aandacht krijgen en zal verder worden gewerkt aan verlaging van het break-even punt. Daarnaast zal, op basis van strategische keuzes voor bepaalde niches, de herschikking van activiteiten binnen Neways worden voortgezet.

Ondanks het betere tweede kwartaal is het op dit moment nog te vroeg om te spreken van een structureel herstel van de EMS-markt. Op basis van de genomen interne maatregelen verwacht het management voor de tweede helft van het jaar een verbetering van het resultaat ten opzichte van het eerste halfjaar 2002.



Meer informatie kunt U krijgen bij:

Drs. ir. B. Doorenbos (CEO) Drs. V.B.M. de Bok (CFO) Tel. 040 - 2679226 Tel. 040 - 2679247
Mob. 06 - 53904218
Neways Electronics International N.V.
Adres hoofdkantoor:
Postbus 69, 5690 AB SON Website: www.neways.nl

Neways Electronics International N.V. is een aan de Euronext Amsterdam genoteerde, internationaal opererende leverancier van industriële en professionele elektronica. De onderneming boekte in 2001 een omzet van EUR 202 miljoen en biedt werk aan ongeveer 1600 medewerkers. Neways heeft werkmaatschappijen in Nederland, Duitsland, Slowakije, Hongarije en China.

Neways is actief op de markt van EMS (Electronic Manufacturing Services). Kernactiviteiten van Neways zijn assemblageprocessen bestaande uit het plaatsen van elektronische componenten op printplaten (Printed Circuit Board Assembly, ofwel PCBA). Daarnaast is Neways actief in de levering van micro-elektronica, kabelsystemen en van geïntegreerde apparaten en (sub)systemen. Neways richt zich met name op de levering van kleinere series met de nadruk op flexibiliteit, leverbetrouwbaarheid en kwaliteit van het product.

Naast de productie en assemblage van PCB's, micro-elektronica en kabelsystemen concentreert Neways zich meer en meer op ontwikkeling, systeembouw, testen en service en reparatie. Neways levert aan OEM's en aan industriële toeleveranciers. Producten van Neways worden onder meer toegepast in de halfgeleider-, medische en telecommunicatie-industrie.

Tot de Neways groep behoren de volgende bedrijven:

Cereon B.V. - Amsterdam; Evic Electronics B.V. - Echt; Evic Service & Repair Center B.V. - Echt; Evic Service & Repair Hungary Kft - Budapest (Hongarije); Hoyte B.V. - Son; Hykong Ltd. - Hong Kong; Hymec B.V. - Sittard; Neways Electronics Production GmbH - Kassel (Duitsland); Neways Heerlen B.V. - Heerlen; Neways Huizen B.V. - Huizen; Neways Industrial Systems B.V. - Son; Neways Leeuwarden B.V. - Leeuwarden; Neways Neunkirchen GmbH - Neunkirchen (Duitsland); Purfürst Engineering GmbH - Isernhagen (Duitsland); Q-Nova a.s. - Nová Dubnica (Slowakije); Ripa B.V. - Son; Si-Lectron B.V. - Kerkrade; Neways Wuxi Ltd. - Wuxi (China); Ximec Electronics Co. Ltd. - Wuxi (China).

Vraag de Bijlagen:


· Geconsolideerde winst- en verliesrekening per 30-06-02
· Geconsolideerde balans per 30-06-02

· Geconsolideerd overzicht kasstromen per 30-06-02
· Overzicht mutaties eigen vermogen per 30-06-02
· Aanvullende gegevens



Neways Electronics International N.V.