Chrysler Nederland

LPG informatie

Invoer auto

20 augustus 2002

Chrysler Viper ontmoet F-16

De nieuwe Chrysler Viper SRT-10 speelde recentelijk een belangrijke rol tijdens de vliegshow op luchtmachtbasis Luke in het Amerikaanse Glendale, Arizona. Op een van de startbanen had de ultieme sportauto een adembenemende ontmoeting met een Lockheed Martin F-16 van de Amerikaanse luchtmacht, een straaljager die de bijnaam Viper heeft.


* Ultieme sportauto in actie tijdens vliegshow
* Chrysler Viper vernieuwd voor modeljaar 2003
Tegenover het enorme motorvermogen van 500 pk van de Chrysler Viper stelde de F-16 Viper tijdens het grondduel een onwaarschijnlijke stuwkracht van 25.000 pounds. Hiermee is het jachtvliegtuig in staat een vliegsnelheid van ruim 2.400 km/h te bereiken. Onder de nieuwsgierige blikken van 140.000 enthousiaste toeschouwers ging de drag-race over 800 meter, die door beide Vipers in ongeveer vijftien seconden werd afgelegd.

Een geweldige uitdaging om het met een Chrysler Viper te mogen opnemen tegen een straaljager. We zijn trots op de prestaties waartoe de Viper in staat is. Dit was een goede kans om eens te racen tegen een van de weinige machines die het acceleratie-vermogen van de Viper kunnen evenaren, aldus Herb Helbig, senior Manager Performance Vehicle Operation (PVO) van de Chrysler Group.

In 1992 verscheen de Chrysler Viper op de markt. Sindsdien zijn er van deze spectaculaire sportauto ruim 14.000 exemplaren verkocht. Voor modeljaar 2003 is de Viper enigszins vernieuwd. De Chrysler Viper SRT-10 is een tweezits cabriolet met een 8,3 liter V10 benzinemotor. Deze levert een vermogen van 500 pk, bij een maximaal koppel van 678 Nm.

Dit najaar verschijnt een licht gewijzigde Viper (modeljaar 2003) onder de merknaam Dodge op de Amerikaanse markt. Exclusief voor de Euro GT-klasse verschijnt ook een éénzits Viper Competition Coupe op de markt, maar deze auto is uitsluitend beschikbaar voor coureurs met een racelicentie. Zijn voorganger, de Viper GTS-R won de afgelopen jaren talloze kampioenschappen, waaronder het FIA GT kampioenschap in de seizoenen van 1997 tot en met 1999. Ook tijdens de fameuze 24 uur van Le Mans bezette de Viper GTS-R drie jaar achtereen de eerste twee plaatsen.