Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

GEZAMENLIJK PERSBERICHT VAN DE ZUID-HOLLANDSE MILIEUFEDERATIE EN STICHTING NATUUR EN MILIEU

Rotterdam/Utrecht, 19 augustus 2002

Zware vervuiling met NOx en kwik door E.ON-centrale

Milieuorganisaties eisen schorsing vergunning

De elektriciteitscentrale van E.ON op de Maasvlakte zou moeten voldoen aan goede milieu-eisen ter bescherming van milieu en gezondheid. Maar met de nieuwe milieuvergunning die de provincie Zuid-Holland heeft afgegeven mag de uitstoot van het gevaarlijke kwik tien keer zo groot worden. De enorme uitstoot van verzurende stikstofoxiden moet wel worden teruggebracht maar dat wil E.ON niet. Terwijl met een moderne bedrijfsvoering de uitstoot goed te beperken is. Daarom hebben de Zuid-Hollandse Milieufederatie en Stichting Natuur en Milieu de Raad van State verzocht de vergunning te vernietigen. Zij hebben tevens schorsing van de vergunning aangevraagd totdat op hun beroep is beslist. Morgen behandelt de Raad van State het schorsingsverzoek.

De nieuwe vergunning was vereist omdat E.ON behalve kolen ook biobrandstofkorrels wil gaan verstoken. De centrale stoot jaarlijks ca. 8500 ton NOx de lucht in en is daarmee een van de grootste, zo niet de grootste NOx-vervuiler van Nederland. Het bedrijf is echter niet van plan de gebruikelijke deNOx-installatie te plaatsen, die de NOx wegvangt. Het beroept zich op de toekomstige handel in NOx-emissierechten, waarbij bedrijven rechten op uitstoot van andere bedrijven kunnen kopen. De milieuorganisaties stellen dat een deNOx- installatie bij E.ON goedkoper is dan het kopen van emissierechten. Kennelijk wil E.ON om louter economische reden de aanschaf van een deNOx-installatie zo lang mogelijk uitstellen.

Goedkope kolen bevatten veel kwik en in goedkope biobrandstofkorrels zit zuiveringsslib dat zelfs zwaar vervuild is met kwik. Momenteel stoot de centrale via haar rookgassen jaarlijks zo'n honderd kilo kwik uit. Door de liberalisering van de energiemarkt is de bestuurlijke bemoeienis op milieugebied verdwenen. Nu zijn het alleen de grenzen van de vergunning die bepalend zijn. De nieuwe vergunning staat de centrale een uitstoot toe van bijna 1100 kilo kwik. Winstmaximalisatie drijft E.ON naar de goedkoopste, dus vuilste kolen en biobrandstofkorrels. E.ON wil met het verstoken van biobrandstofkorrels voldoen aan de vereiste vermindering van de uitstoot van broeikasgas. Maar dat mag niet samengaan met een vertienvoudiging van de vervuiling met kwik.

Nadere inlichtingen:
Zuid-Hollandse Milieufederatie, tel. 010-4765355: Mariëtte Bilius (privé 0182-511042), Bert Bakker (privé 020-6949961)
Stichting Natuur en Milieu, tel. 030-2331328: Marijke Brunt (privé 030-2316169)