Ingezonden persbericht

Uit: externe nieuwsbrief: NPN - ACTUEEL nr. 5.

Europese Directive on Foodsupplements gepubliceerd

Op 12 juli jl. is de Directive on Food Supplements gepubliceerd in het publicatieblad van de Europese Gemeenschappen als Directive 2002/46. Deze Europese regeling behandelt de wetgeving rond vitamine- en mineralensupplementen.

Samen met de Europese koepelorganisaties heeft de branchevereniging NPN (Natuur- & gezondheidsProducten Nederland) zich ingezet om de liberale situatie rond vitamine-en mineralensupplementen in Nederland zoveel mogelijk te handhaven. NPN heeft bereikt dat veiligheid het uitgangspunt is bij de harmonisering van de voedingssupplementenmarkt in de EU. Een ander punt in de Directive waarover NPN tevreden kan zijn, is de werking van voedingssupplementen. In eerste instantie werd alleen een nutritionele functie toegestaan. Nu is toegevoegd dat ook een fysiologische werking aan voedingssupplementen kan worden toegeschreven.

De Directive zal een positieve ontwikkeling betekenen voor onze export. Vrije handel binnen de Europese Gemeenschap van producten die volledig aan deze richtlijn voldoen, is immers met ingang van 1 augustus 2003 toegestaan. Daarom moet deze nieuwe Europese wet op die datum in alle EU-landen geïmplementeerd zijn. Dit brengt nieuwe etiketteringsvoorschriften met zich mee. De publicatie van de Europese Directive betekent overigens niet dat de lobby nu ten einde is. De aandacht van NPN gaat nu vooral uit naar het uitbreiden van de 'positieve lijst', de lijst met toegestane vitaminen en mineralen. Daarop ontbreekt bijvoorbeeld nog een aantal mineralen en mineraalverbindingen, zoals borium en aminozuurchelaten. Stoffen zoals deze, die niet op de positieve lijst voorkomen, mogen voorlopig alleen nationaal, met toestemming van de nationale overheid verkocht worden. Mits als veilig beoordeeld, mogen zij volgens een overgangsregeling nog maximaal zeven jaar verkocht worden. NPN pleit ervoor dat alle in praktijk veilig gebleken stoffen tot de positieve lijst worden toegelaten. Tenslotte zal in de komende jaren per vitamine en mineraal een maximale dagdosering worden bepaald. De verwachting is, gebaseerd op de reeds vastgestelde veilige dagdosis voor enkele stoffen, dat voor de meeste vitamines en mineralen de in Nederland gebruikelijke doseringen, dus ook de hogere, geen probleem zullen zijn.

Vast staat dat in juli 2009 alle vitamine- en mineraalpreparaten in Nederland volledig aan de nieuwe EU-wet moeten voldoen. Producten die dan nog op de markt zijn en niet aan de EU-wet voldoen zijn strafbaar.

Natuur- & gezondheidsProducten Nederland (NPN)
Contactpersoon: Andrea van Vuuren
Postbus 373, 3850 AJ ERMELO
Tel: 0341-554023, Fax: 0341-561772
website: www.natuur-gezondheidsproducten.nl
e-mail: secretariaat@natuur-gezondheidsproducten.nl