Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting

Laatste nieuws
Nieuw: Sociale Koop
20-08-2002
Experimenten gezocht!
De SEV nodigt woningcorporaties, gemeenten, projectontwikkelaars en bewonersorganisaties uit om experimenten in te dienen voor het programma Sociale Koop. Met dit nieuwe programma wil de SEV het eigenwoningbezit onder lagere inkomensgroepen stimuleren.

Aanleiding voor Sociale Koop

Aanleiding voor Sociale Koop zijn de moeilijkheden voor lagere inkomensgroepen om een eigen woning te kopen. Dat geldt zowel bij de koop van bestaande (huur)woningen als bij nieuwe woningen. De SEV heeft een voorstudie laten verrichten op basis waarvan het programma Sociale Koop is ontwikkeld. Het concreet opzetten van een verkoopbeleid voor lagere inkomensgroepen vraagt veel van de aanbieders, zoals woningcorporaties. Het programma dient hierbij als ondersteuning.

Experimenten
De SEV zoekt experimenten die aansluiten bij de motieven en de aarzelingen van de lagere inkomensgroepen om een huis te kopen. De keuzevrijheid van de consument staat hierbij voorop. Te denken valt aan: het betaalbaarder maken van het kopen, het beperken van de risico`s en het deskundig ondersteunen van bewoners. Een begeleidingscommissie toetst de ingediende experimenten. Deze begeleidingscommissie bestaat uit het Ministerie van VROM, Aedes, Vereniging Eigen Huis en de Woonbond.

Informatiebijeenkomst
In oktober 2002 organiseert de SEV een informatiebijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst komt het volgende aan bod:

· een inleiding over het programma

· de voorwaarden voor indiening

· de selectiecriteria
Uiteraard is er ruimte voor vragen en discussie.

Aanmelding en informatie

Voor meer informatie kunt u een e-mail sturen naar Ingrid Pieters. U kunt via deze weg ook verzoeken om:

· een aanmeldingsformulier voor het indienen van een experiment
· de voorstudie `Naar een sociale koopsector`
· een uitnodiging voor de informatiebijeenkomst in oktober 2002