Gemeente Leeuwarden

Wielerronde van Nederland te gast in Leeuwarden

Neerlands enige etappewedstrijd voor derde maal in Friesche hoofdstad

Wielerronde in Leeuwarden 2002 Op 20 augustus aanstaande komt de Eneco Tour, de 42ste editie van de Ronde van Nederland, voor de derde keer in haar geschiedenis naar Friesland. De Enecoronde is de enige etappewedstrijd voor professionele wielrenners in Nederland, de kleine Tour de France. Een vijfdaagse etappewedstrijd door het hele land, waarvan het deelnemersveld bestaat uit ongeveer 14 ploegen afkomstig uit diverse landen, zoals Nederland, België, Frankrijk, Italië, Duitsland, Spanje en Amerika.

Op 20 augustus gaan ruim 120 profwielrenners van start in Utrecht voor de eerste etappe van 220 kilometer. De renners komen via de Noord-Oostpolder bij Lemmer Friesland binnen en rijden via Sloten, Sneek en Bolsward naar Leeuwarden. Ze worden gevolgd door een kleurig lint van ploegleidersautos die de aandacht van de inwoners van Friesland zullen trekken. Eenmaal in Leeuwarden gaat het peloton via het Europaplein richting centrum waar op een plaatselijke omloop van 4 kilometer de finish 4 keer gepasseerd wordt. De renners finishen om circa 15.45 uur op het Zaailand.

Volgens Jan Jansen maakt de winnaar van deze rit ook grote kans de ronde te winnen, zeker als een stevige noordwester de renners tegemoet blaast. De volgende ochtend is de start van de 2e etappe om 11 uur in Dokkum.

Kijk voor meer informatie op de internetsite van de Eneco Tour.

De Leeuw van Leeuwarden

Criterium voor amateurs krijgt tweede leven

De Leeuwarder Wielervereniging de Friesche Leeuw organiseert in samenwerking met de Stichting Friese Elfstedentocht voor Beroepsrenners het criterium De Leeuw van Leeuwarden. Deze wielerwedstrijd voor elite amateurs in de binnenstad van Leeuwarden wordt verreden voorafgaand aan de finish van de eerste etappe van de Eneco Ronde van Nederland.

De Leeuwarder Wielervereniging De Friesche Leeuw blaast met dit wielerevenement een oude traditie nieuw leven in. Al in 1947 was de Leeuwarder wielervereniging initiator van het eerste criterium in Leeuwarden. Deze wielerkoers kende in het verleden sterke winnaars als Ab Geldermans, later gele trui drager in de Tour de France en natuurlijk de Leeuwarder Anne Koster.

Samen met de gemeente Leeuwarden en de Stichting Friese Elfstedentocht voor Beroepsrenners wil de Friesche Leeuw dat het criterium weer een jaarlijks terugkerend sportevenement wordt dat past bij Leeuwarden als start- en finishplaats van een groot wielerspektakel.

Om 12:30 uur worden de renners weggeschoten door de wethouder van Sport, Hetty Hafkamp. De renners fietsen 80 kilometer over het parcours van de Leeuw van Leeuwarden; Zaailand, Ruiterskwartier, Schavernek, Nieuwestad en Wirdumerdijk.

Kijk voor meer informatie op de internetsite van de Leeuwarder Wielervereniging de Friesche Leeuw.

Wielerspektakel in goede banen

Voor de veiligheid van wielrenners en toeschouwers heeft de organisatie van de Eneco Ronde van Nederland en de Leeuw van Leeuwarden in samenwerking en nauw overleg met Politie Fryslân en de gemeente Leeuwarden diverse verkeersmaatregelen getroffen op en langs het parcours.

* Vanaf s morgens vroeg worden langs de parkoersen hekken geplaatst.
* Het Zaailand zz is de gehele dag afgesloten voor alle verkeer.
* Parkeergarage Zaailand is tot 16.30 uur gesloten. Alleen vergunninghouders kunnen tot 11.00 uur hun auto parkeren in de garage.

* De straten langs het parcours van het criterium, o.a. Nieuwestad, Wirdumerdijk, Zaailand, Ruiterskwartier en Schavernek, zijn van 11.00 uur tot 16.30 uur afgesloten voor het verkeer.
* De renners van de Ronde van Nederland komen tussen 15.00 en 16.30 uur via het Europaplein Leeuwarden binnen. Nadat zij over de Valeriusstraat en Dammelaan zijn gereden draait het peloton de Jelsumerstraat op. Zij rijden vervolgens drie ronden over de Spanjaardslaan, Noorderweg, Hoeksterpad, Amelandsdwinger, Oosterkade, Keizersgracht, Blokhuisplein, Nieuweweg, Zaailand, Ruiterskwartier, Vrouwenpoort, Troelstraweg en de Valkstraat. Om ongeveer 16.00 uur finishen zij op het Zaailand. Bij de passage van de renners zijn deze straten voor korte tijd afgesloten. Hierdoor is parkeerterrein Oldehoofsterkerkhof en parkeergarage Hoeksterend tussen 15.00 en 16.00 uur slecht bereikbaar.
* Bepaalde busaansluitingen zullen vertraging oplopen
Alternatieven voor een bezoek aan de binnenstad zijn:
* Arriva rijdt de hele dag met de FEC-city pendelbus. Vanaf het FEC kunnen bezoekers van de binnenstad voor een betaald enkeltje naar de Sophialaan en weer terug rijden. Parkeren achter het FEC is gratis.

* De parkeergarages Klanderij en Hoeksterend zijn gewoon geopend.
* U wordt geadviseerd zoveel mogelijk gebruik te maken van het openbaar vervoer.

Mocht u naar aanleiding van deze informatie vragen hebben, dan kunt u kontact opnemen met de service-telefoon van de gemeente Leeuwarden, 058 2338833.