BERTELSMANN STIFTUNG

Studie: Nederland leidinggevend in werkgelegenheidsbeleid

In de huidige ranking van de Bertelsmann-stichting staat Nederland op de 4e plaats -
Noorwegen voert het klassement van de 21 belangrijkste industrielanden aan

Gütersloh, 20 augustus 2002 (ots) - Nederland neemt internationaal de 4e positie in wanneer het gaat om de strijd tegen de werkloosheid. Deze positieve balans trekken de Duitse economisten Ulrich van Suntum en Dirk Schlotböller in een studie die duurzame stappen in de strijd tegen de werkloosheid vergelijkt. .Nederland kan belangrijke successen op de arbeidsmarkt voorleggen. Het werkloosheidspercentage bevindt zich op een laag niveau en de groei van de actieve bevolking is positiever dan wat wij in andere landen vaststellen., zo van Suntum bij de presentatie van de studie.

In deze om de twee jaar door de Bertelsmann gepubliceerde studie neemt Noorwegen de eerste plaats in. Op 2 volgt Zwitserland, gevolgd door de langdurige nummer 1 Japan, die er maar niet in slaagt om de nu tien jaar aanhoudende financiële- en groeicrisis te overwinnen. De VS staan op 5. In de eerste helft van het peloton volgen Portugal, Oostenrijk, Denemarken, Groot-Brittannië en Nieuw-Zeeland. Tot de tweede helft van de peloton behoren Ierland, Australië, Zweden, Canada en België. De staartgroep wordt aangevoerd door Duitsland, gevolgd door Frankrijk, Italië, Finland, Spanje en Griekenland.

Nederland kon tegenover het klassement van het jaar 2000 opnieuw een plaats winnen en bevindt zich nu kort na het koptrio Noorwegen, Zwitserland en Japan op de vierde rij. Van alle EU-leden vertoont Nederland duidelijk de beste arbeidsmarktcijfers. De reeds lage werkloosheidsgraad kon nog verder teruggedrongen worden. De bij internationale vergelijkingen gebruikte conjunctuur-gezuiverde waarde bedraagt in het midden van de voorbije vijf jaar 3,7%. Volgens een OESO-statistiek bevond deze ratio zich de laatste twee jaar zelfs onder de drempel van 3%. Het is voor de bedrijven dan ook steeds moeilijker om personeel te vinden. De groei van het aantal werkenden kon daardoor niet op hetzelfde niveau blijven. Met een goeie 2% op jaarbasis bevindt die zich echter, nog steeds volgens dezelfde studie, op een peil waar veel andere landen slechts van kunnen dromen. Het beeld wordt wel wat gestoord door de nog steeds belangrijke verdoken werkloosheid, vooral door het grote aantal ontvangers van een invaliditeitsrente.

Het internationale werkgelegenheidsklassement van de Bertelsmann-stichting analyseert voor de vijfde keer de arbeidsmarktontwikkelingen op middellange termijn in de 21 belangrijkste industrielanden. Dit onderzoek wil de verschillen in de werkgelegenheidsresultaten van deze landen aanwijzen en de belangrijke factoren identificeren die er aan de basis van liggen. Onderzocht werden daarvoor: het investeringsaandeel in het sociaal product, het aandeel van de overheidsuitgaven in het BBP, de activiteitsgraad in de arbeidsmarktpolitiek, het percentage langdurig werklozen, de stakingsgraad, de flexibiliteit op de arbeidsmarkt, het aandeel van de deeltijds actieven en de ontwikkeling van de loonkosten per eenheid product.

Contact: Ulrich van Suntum, telefoon: 00 49 / 251 / 83 22971
Dirk Schlotböller, telefoon: 0049 / 251 / 83 22976 Clemens Wieland, telefoon: 0049 / 5241 / 81 81 526

Meer informatie op: www.employment-ranking.org

20 aug 02 10:01