Dienstenbond CNV

CNV Media verbaasd over acties FNV Wegener Nieuwsdruk Houten 08-08-2002

CNV Media is zeer verbaasd over het feit dat FNV Kiem vrijdag 9 augustus heeft uitgeroepen tot actiedag bij Wegener Nieuwsdruk Houten. CNV Media en FNV Kiem hebben met Wegener de afspraak gemaakt dat op het punt van de seniorenregeling en de compensatie reistijden de uitkomsten van het overleg over het algemene sociaal plan afgewacht wordt. CNV Media houdt zich aan deze afspraak en neemt afstand van de acties van FNV Kiem, want deze zijn te voorbarig.

CNV Media heeft begrepen dat FNV Kiem vrijdag 9 augustus acties gaat houden bij Wegener Nieuwsdruk Houten. CNV Media wordt door leden benaderd met de vraag of wij deelnemen aan deze acties. Het antwoord daarop is nee. Dit willen wij u graag uitleggen.

Wegener Nieuwsdruk Houten heeft begin april aangekondigd de drukkerij per 1 april 2003 te sluiten. Op maandag 8 april heeft het eerste overleg plaatsgevonden over het opvangen van de sociale gevolgen. Vanaf dat moment hebben verschillende overleggen plaatsgevonden, tijdens welke FNV Kiem zich meegaand heeft opgesteld en CNV Media de harde lijn heeft gekozen. CNV Media vond dat er snel duidelijkheid moest komen en dat het sociaal plan IPW van toepassing moest worden verklaard. Toen na overleg en de ledenvergadering op 8 juli afspraken moesten worden gemaakt, heeft CNV Media zich opnieuw hard opgesteld, maar stelde FNV Kiem dat er geen andere optie was dan het accepteren van het voorstel van Wegener dat IPW van toepassing was met uitzondering van de seniorenregeling en de regeling compensatie reistijd. Uiteindelijk heeft CNV Media zich daarbij neergelegd, zodat we als werknemersorganisaties samen konden optrekken.

Op 5 augustus heeft CNV Media opnieuw overleg gehad met Wegener over het algemene sociaal plan. Tijdens dit overleg hebben we gereageerd op een deel van de voorstellen die Wegener ons gedaan heeft. Onder andere is gesproken over de seniorenregeling. Aan de regeling inzake compensatie van reistijd zij we nog niet toegekomen omdat de gereserveerde tijd te kort bleek. Al met al hebben we een goed, maar stevig, overleg gehad. Er is nog geen resultaat, maar we zijn nog volop met elkaar in gesprek. De uitkomsten staan nog niet vast.

Naar vandaag is gebleken heeft FNV Kiem een omslag gemaakt van een meegaande naar een harde opstelling inzake Wegener Nieuwsdruk Houten. Dit is het goed recht van FNV Kiem. Als betrouwbare en fatsoenlijke vakorganisatie moet je je echter wel aan gemaakte afspraken houden, zowel met Wegener als met collega bonden. CNV Media constateert dat FNV Kiem dat niet doet. CNV Media wil zich wel opstellen als betrouwbare en fatsoenlijke vakorganisatie. Verder wil CNV Media in het belang van de werknemers best samenwerken met FNV Kiem. FNV Kiem moet dan echter ook met CNV Media willen samenwerken. Daarvan is recent niets gebleken.

Trekt u hieruit niet de conclusie dat CNV Media niet achter u staat. CNV Media blijft zich hard en kritisch opstellen, maar wel als betrouwbare vakbond die zich fatsoenlijk opstelt en afspraken nakomt. Mocht CNV Media aan het eind van het overleg met Wegener over het algemeen sociaal plan constateren dat er op het gebied van de seniorenregeling en de compensatie reiskosten niet tot goede afspraken gekomen kan worden, dan zal CNV Media op dat moment overwegen op welke manier dit doel wel bereikt kan worden. U kunt rekenen op onze ondersteuning en op dat moment rekenen wij op uw ondersteuning.

Mocht u naar aanleiding van het voorgaande vragen en/of opmerkingen hebben, dan kunt u contact opnemen met Jeroen Warnaar of Steffe Bak door te reageren op deze pagina.