BedrijfsautoRAI

20-08-2002

Mercedes-Benz introduceert Dobli-spiegels voor bestelwagens

Hiermee wil Mercedes-Benz een bijdrage leveren aan het terugdringen van de honderden ongevallen per jaar die zijn te betreuren door de zichtbeperking die ook bij bestelwagens voorkomt.

Mercedes-Benz loopt hiermee alvast vooruit op de wetgeving van 1 januari 2003, waarin een zijzichtveld verbeterend systeem verplicht wordt gesteld op alle bedrijfswagens boven de 3,5 ton GVW. Inmiddels worden op de trucks al geruime tijd Dobli-spiegels en zijzichtcameras geleverd om het zicht in de dode hoeken te vergroten.

Varianten De Dobli-spiegel voor bestelwagens is verkrijgbaar voor de Mercedes-Benz Sprinter en Vario. Bij de Sprinter gesloten bestelwagen, de combi-uitvoering en de Vario wordt de Dobli-spiegel op het rechtervoorscherm gemonteerd.

De Dobli-spiegel bij Sprinter chassis met (dubbele) cabine wordt op de rechterbuitenspiegel gemonteerd, omdat deze uitvoeringen reeds zijn voorzien van een verbrede spiegelsteun.

Als alternatief voor de Dobli-spiegel levert Mercedes-Benz inmiddels zij- en achterzichtcamerasystemen. De zijzichtcamera maakt een nog groter gedeelte van de dode hoek zichtbaar. Daarnaast biedt de camera in het donker een beter zicht dan het menselijk oog. Het zijzichtcamerasysteem is gemakkelijk uit te breiden met een achterzichtcamera. Montage van een zijzichtcamerasysteem maakt montage van een doblispiegel overbodig.

Subsidie
De nieuw ontwikkelde Dobli-spiegels voldoen aan de wettelijke eisen die het Ministerie van Verkeer en Waterstaat stelt. Hierdoor wordt er een subsidie van 45,38 euro verstrekt op alle spiegels die worden gemonteerd op de Sprinters en Varios boven de 3,5 ton GVW die vóór 1 oktober 2001 zijn afgeleverd (datum op kentekenbewijs). Alle drie de Doblispiegels zijn door TNO getest. Alle varianten voldoen aan de eisen die worden gesteld voor het verkrijgen van subsidie. Daarom komen de drie Doblispiegels volgens de regels van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat in aanmerking voor subsidie. Deze aanvraag is inmiddels geaccepteerd, waardoor klanten na montage van een van deze spiegels in aanmerking kunnen komen voor maximaal 45,38 euro overheidssubsidie.

De hiervoor genoemde subsidieregeling geldt uitsluitend voor bedrijfsauto's met een maximaal toegestane massa van meer dan 3.500 kg en voorzien van een Nederlands kenteken, met uitzondering van bedrijfsauto's die na 30 september 2001 door een nationale verkooporganisatie in de handel zijn gebracht. De regeling loopt nog tot 31 december 2002. Daarna worden de zichtveldverbeterende systemen wettelijk verplicht en zal de subsidieregeling komen te vervallen.