IWI

scheiding publiek en privaat geld sv-sector nog niet op orde

Scheiding van publieke en private financiële middelen in sociale zekerheid nog niet gewaarborgd

Met de nieuwe situatie sinds 1 januari, waarbij de uitvoeringsinstellingen uit hun concerns zijn losgemaakt en zijn opgegaan in het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen, is het risico van vermenging van publiek geld en private activiteiten niet meer aan de orde. Bij de voormalige uitvoeringsinstellingen bestond dit risico omdat zij de scheiding tussen publieke en private taken niet op alle gebieden goed gewaarborgd hadden. De bij de voormalige uitvoeringsinstellingen geconstateerde tekortkomingen kunnen echter ook voor het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen gaan gelden. Dit constateert de Inspectie Werk en Inkomen in het vandaag gepubliceerde rapport Financiële scheiding publiek en privaat bij uitvoeringsinstellingen over de in- en uitbestedingen van uitvoeringsinstellingen in 2000.

Door de invoering van de Organisatiewet Sociale Verzekeringen 1995 behoorden de publieke uitvoeringsinstellingen tot een groter concern dat ook private activiteiten uitvoerde, zoals onder meer de uitvoering van aanvullende verzekeringen. Omdat de uitvoeringsinstellingen bepaalde (niet-wettelijke) taken uitbesteedden aan andere (private) onderdelen van het concern bestond er een risico dat het publieke geld zou worden ingezet voor private activiteiten. Uit het onderzoek van de inspectie blijkt namelijk dat de uitvoeringsinstellingen de gestelde voorwaarden voor in- en uitbestedingen niet goed naleefden, de afspraken over leveringen niet goed werden vastgelegd in contracten en er in de verantwoordingsinformatie onvoldoende onderbouwingen waren terug te vinden waarom een dergelijke afspraak niet goed was gecontracteerd. In een aantal gevallen kon de inspectie daarom op basis van de aanwezige documentatie niet vaststellen of de scheiding tussen publieke middelen en private taken gewaarborgd is.

Sinds 1 januari zijn de uitvoeringsinstellingen uit de concerns losgemaakt en opgegaan in het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen. De geconstateerde tekortkomingen bij de uitvoeringsinstellingen kunnen echter ook voor het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen gelden. Een groot aantal van de contracten met private werkmaatschappijen van de voormalige concerns worden namelijk door het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen gecontinueerd. De Inspectie Werk en Inkomen acht het noodzakelijk dat het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen een beter overzicht verkrijgt van alle in- en uitbestedingen en deze goed vastlegt in zijn administratie. Het feit dat binnen het nieuwe Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen vele bedrijfsprocessen opnieuw vormgegeven moeten worden, biedt mogelijkheden om dit goed op orde te brengen.

Voor nadere toelichting kunt u contact opnemen met Linda Hulshof (tel.
079 329 18 08 of 06 204 104 31) of Geeske Wildeman (tel. 079 329 18 93 of 06 109 171 34). Het rapport Financiële scheiding publiek en privaat bij uitvoeringsinstellingen kunt u opvragen bij de afdeling Communicatie, tel. 079 - 329 17 63 of e-mail communicatie@iwiweb.nl

20 aug 02 13:35