Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Hilversum, 20 augustus 2002

NOB-ers onderscheiden met TV-Anytime Award

Tijdens een bijeenkomst van het TV-Anytime forum in Genève, hebben NOB Senior Consultant Peter Mulder en Systeem Architect Frans de Jong onlangs uit handen van Simon Parnall, voorzitter van het TV-Anytime forum, een award ontvangen voor hun actieve bijdragen aan de TV-Anytime specificaties. Deze specificaties hebben betrekking op de metadata die wordt meegestuurd met het TV-signaal waarmee 'Personal Digital Recorders' (PDR's) automatisch programma's naar persoonlijke voorkeur kunnen vinden, opnemen en afspelen.

TV-Anytime is een wereldwijd genootschap dat zich bezighoudt met de ontwikkeling van een open standaard die persoonlijke multimediaopslag op apparatuur met een harde schijf (zoals de nieuwste settop boxen) mogelijk maakt. Hiermee kan de consument zijn favoriete TV-programma's automatisch - op basis van zijn voorkeur - laten opslaan en op een door hem gekozen moment bekijken. In het TV-Anytime forum participeert een groot aantal internationale organisaties, onder meer vanuit de traditionele broadcastindustrie, IT-industrie, telecomindustrie, contenteigenaren en facilitaire bedrijven.

Peter Mulder kreeg de award voor de technische aspecten omtrent 'genre classificatie'. Hiermee wordt het labelen van programmamateriaal in categorieën bedoeld, zodat de gewenste uitzendingen kunnen worden opgenomen.

Frans de Jong ontving de award voor zijn bijdragen aan een techniek waarmee het maken van 'samenvattingen' (zgn. 'highlights') en het meezenden van 'programmasegment gerelateerde metadata' mogelijk is. Hiermee kan programmamateriaal verdeeld worden in kleinere fragmenten die interactief in een uitzending opgeroepen kunnen worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een voetbaluitzending waarvan de doelpunten zijn gemarkeerd. De kijker kan er dan voor kiezen om eerst de vastgestelde 'highlights' te bekijken, om vervolgens de integrale uitzending te zien. Aan deze fragmenten kan bovendien aanvullende informatie worden toegevoegd en opgeroepen, bijvoorbeeld over de doelpuntenmaker.

Ton Tekstra, algemeen directeur NOB: "Als relatief kleine speler op dit internationale platform hebben wij een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de ontwikkeling van de TV-Anytime specificaties. De toekenning van de awards zien wij dan ook als een groot compliment aan onze mensen en als serieuze erkenning van de rol van ons AV Expertisecentrum als specialist op het gebied van digitale televisie."


- Einde persbericht -

Over NOB Cross media facilities
NOB Cross media facilities verzorgt het opslaan, uitzendklaarmaken (incl. encoding/transcoding, vertaling en ondertiteling) en transporteren van geluid en bewegend beeld en daarbij behorende data naar alle voor de klanten gangbare distributiekanalen: radio, tv, digitale televisie, (breedband)internet en mobiele toepassingen. Dit gebeurt voor zowel de publieke omroepen, commerciële zenders, Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, distributeurs (kabelmaatschappijen, Digitenne) en de zakelijke markt.
NOB heeft het AV Expertisecentrum opgericht, dat onder andere bijdraagt aan succesvolle projecten op het gebied van interactieve radio en tv, delay tv, video over internet, mobiele toepassingen en internationale productiestandaarden. Voorts levert NOB ook facilitaire diensten voor de radioproducties van de publieke omroepen en de Journaal- en sportuitzendingen van de NOS. De ambitie van NOB is voor en met strategische partners een digitaal productieplatform voor de audiovisuele media te ontwikkelen. Dit digitaal platform moet primair de Nederlandse omroepen in staat stellen hun programmamateriaal vanuit één geïntegreerd digitaal werkproces via meerdere kanalen ter beschikking te stellen (radio, tv, internet, mobiel). Dit nieuwe werkproces biedt met name grote operationele voordelen voor de programmacategorieën met een frequent hergebruik van materiaal op korte termijn.