Nieuw-Vlaamse Alliantie


Ronduit solidair met Baskenland ! (20/08/02)

Naar aanleiding van de recente aanslag in Santa Pola is in Spanje en Baskenland de polemiek rond het al dan niet toepassen van de Ley de Partidos, waarmee politieke partijen geïllegaliseerd kunnen worden, in alle hevigheid losgebarsten.

Ronduit N-VA! begrijpt de emotionele reacties na een zoveelste aanslag, maar na de emotie moet de rede opnieuw zegevieren.

Eerst en vooral wenst Ronduit N-VA! te benadrukken dat zij voor de volle honderd procent afstand neemt van elke daad van geweld, van welke kant die ook komt.

Op 26 augustus zal het Spaanse parlement bekijken of de wet toegepast kan worden op Batasuna, de links-nationalistische partij voor Baskische onafhankelijkheid. Maar, door een partij te illegaliseren, worden de kiemen van het geweld niet weggenomen en verdwijnt de ideologie niet.

Bovendien wensen sommige politici nog verder te gaan door ondermeer te verbieden dat de Baskische vlag uitgehangen wordt aan openbare gebouwen in Navarra, één van de historisch Baskische provincies en vandaag een autonome gemeenschap in Spanje. Deze vlaggen laten hangen zou een steunbetuiging zijn aan het geweld, luidt de redenering. Zulke redeneringen zijn gevaarlijk omdat daarmee een weg geopend wordt naar een verdere onderdrukking van de Basken. Dan zijn we nog maar een paar stappen verwijderd van draconische maatregelen als het verbieden van de Baskische taal. Terug naar Franco?

Het is duidelijk dat noch dergelijke uitspraken, noch een illegalisering van Batasuna het politieke conflict kunnen oplossen gezien niet naar de legitieme eisen van de bevolking geluisterd wordt.

Baskenland heeft een mentale omwenteling nodig en leiders die durven op zoek te gaan naar nieuwe wegen om een democratische oplossing te zoeken.

Ronduit N-VA! volgt de gebeurtenissen in Baskenland op de voet. Als volksnationalistische beweging drukken wij onze solidariteit uit met het Baskische volk en zijn streven naar onafhankelijkheid.

Wij roepen de Vlaamse Beweging op de Baskische Beweging te steunen.

Tegelijkertijd roepen we op om talrijk aanwezig te zijn op het Vlaams-Baskisch feest van het steuncomité Flandriatik Ikastolentzat op zaterdag 9 november 2002.

Ronduit solidair met Baskenland!

Auteur:
Ronduit N-VA!
Karel Sterckx, coördinator externe contacten

Meer informatie:
Contactpersoon: Karel Sterckx
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: karel.sterckx@ronduitnva.be
Url: www.ronduitnva.be


---