Provincie Drenthe

GS besluiten van 20 augustus 2002

Assen, 20 augustus 2002
Persberichtnummer 02-077



Meevaller voor tuinders in Erica en Klazienaveen De provincie Drenthe komt tuinders tegemoet die grondwater onttrekken uit de Griendtsveenplas en de plas Klazienaveen. De tuinders in het gebied hebben nu als stichting Gietwaterproject Zuidoost Drenthe een collectieve vergunning om grondwater te winnen voor gietwater. Door de grote hoeveelheid water die het collectief wint, is de Stichting vergunningsplichtig en moet zij een provinciale heffing van 0,7895 per 100 m3 betalen. Hierdoor verslechtert de concurrentiepositie ten opzichte van individuele tuinders. Het college van gedeputeerde staten heeft daarom besloten de gezamenlijke vergunning in te trekken. Hiermee vervalt de heffing voor de tuinders. De individuele tuinders hoeven nu alleen nog maar melding te doen. Zij worden opgenomen in het openbare register Inrichtingen en Vergunningen Grondwaterwet. Ook dit register heeft het college vandaag opnieuw vastgesteld.

NIC Zuidlaren
De gemeente Tynaarlo krijgt 114.000 euro om het Noordelijk Internationaal Concours Hippique Zuidlaren (NIC) in de gelegenheid te stellen 12 hindernissen en 100 stallen te bouwen. Gedeputeerde staten vragen de statencommissie Bestuur, Financiën en Economie van 28 augustus 2002 in te stemmen met dit voorstel. De hindernissen zullen door hun vormgeving en aankleding dienen als promotiedragers voor de provincie Drenthe. Hiermee wordt invulling gegeven aan belangrijke speerpunten van provinciaal beleid, zoals toerisme en plattelandsontwikkeling.
Met de bijdrage van de provincie is het NIC Zuidlaren de komende periode verzekerd van kwalitatief goede en door hun uitvoering unieke voorzieningen. Het voortbestaan van het evenement op het huidig kwaliteitsniveau is hiermee voor de komende jaren gegarandeerd.

Onvoldoende geld voor bodemsanering
Het college heeft in een brief aan de minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu (VROM) teleurgesteld gereageerd op het toekennen van subsidies voor bodemsaneringen in de komende twee jaar. Uit een beschikking van de minister op het Meerjarenprogramma Wet Bodembescherming (MPWBB) 2002-2004 blijkt dat er landelijk onvoldoende geld is om het programma voor die periode in zijn geheel te financieren.
Van de totale 15.130.000 euro die het programma in 2003 kost is 2.022.000 euro niet gehonoreerd. Weliswaar kan het grootste deel van het programma in 2003 in uitvoering worden genomen, maar de verwachting is dat een aantal saneringen doorgeschoven moet worden naar een later tijdstip. Welke saneringen dat zijn is nog niet bekend. Het totaal door Drenthe gevraagde budget is wel door VROM als volledig subsidiabel aangemerkt. De minister vindt de missende ruim 2 miljoen euro van het totaal aangevraagde budget subsidiabel, maar niet haalbaar. Het bedrag zou volgens VROM niet in de programmaperiode besteed kunnen worden. De noordelijke provincies zullen nog een gezamenlijke reactie geven over de toekenning van subsidies voor het saneren van de gasfabrieksterreinen. Het niet haalbaar geachte bedrag is namelijk niet zichtbaar doorgeschoven naar de volgende planperiode (2005-2009).
Begin dit jaar presenteerden Drenthe, Groningen, Overijssel en Friesland een gezamenlijk plan voor de aanpak van vervuilde gasfabrieksterreinen in de vier provincies. De minister zal later nog een aparte beschikking geven voor de aangevraagde ISV-bijdrage. De beschikking van de minister van VROM heeft overigens geen consequenties voor de gemeente Emmen omdat die vanaf 2003 zelf bevoegd gezag is en zelf een programma heeft aangeboden aan de minister.



Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl