Gemeente Bergen


Burgemeester stuurt brief inzake Laarbruch
Van receptie naar Centrale Balie
Grensparkdag
Rioolwerkzaamheden te Well
Glas in de glasbak
Zomernachttocht in de Maasduinen
Excursie "Struinen in de Maasduinen"
Herdenking in Valkenburg
augustus om 19.00 uur. Op de agenda staan de volgende punten. Het agendapunt "startnotitie Raadhuisplein" is vervallen. 7.

+ KOBS locatie.

+ Vogellaan.

+ Entreelocatie De Flammert.

8. Voorlopige gebiedsgerichte bouwsteen reconstructie Maasduinen. 9. Rondvraag.
Burgemeester stuurt brief aan Bezirksregierung
Nog geen reactie op bezwaren vliegveld Laarbruch Afgelopen dinsdag 13 augustus stuurde burgemeester Klaverdijk een brief aan de Regierungspräsident J. Büssow van de Bezirksregierung Düsseldorf.

In deze brief sprak hij zijn teleurstelling en verontwaardiging uit over het feit dat de Bezirksregierung nog steeds niet gereageerd heeft op de binnengekomen (Nederlandse) bezwaren tegen de verleende vergunning van vliegveld Laarbruch.

Hierna volgt de hele inhoud van deze brief.

"Geachte heer Büssow,

In de maand juli 2001 zijn bij u 3300 Nederlandse bezwaren ingediend tegen de verleende vergunning voor de Flufhafen Niederrhein.

Bijna een jaar zijn we nu verder en de bezwaarden hebben nog steeds geen enkel antwoord van u ontvangen. Het minste wat zij hadden mogen verwachten lijkt mij toch wel een bevestiging van de ontvangst van het bezwaarschrift en een overzicht van de te volgen procedure.

Ik spreek dan ook mijn diepe teleurstelling uit over het volkomen negeren van de belangen van mijn burgers. Dat er nog geen beslissing genomen is op alle bezwaarschriften kan ik mij, gelet op de complexheid en de hoeveelheid ervan, voorstellen. Maar het zou toch een betrekkelijk kleine moeite betekend hebben de bezwaarden ten minste op de hoogte te brengen van de stand van zaken op een bepaald - redelijk - moment en daarbij de in Duitsland gebruikelijke procedure te schetsen.

De enige berichten die de burgers nu ontvangen bereiken hen via de media. En dat zijn dan alleen nog maar vaak positieve berichten over de vorderingen met betrekking tot de definitieve start van de Flughafen Niederrhein. Ik kan begrijpen, dat men zich dan telkens afvraagt of er überhaupt nog wel aandacht wordt besteed aan de ingediende bezwaren. In mijn ogen heeft een bezwaarde - zoals in Nederland gebruikelijk is - het recht binnen een redelijke termijn antwoord te krijgen op zulke vragen.

In uiterste nood wendt men zich dan tot de plaatselijke overheid i.c. de gemeente Bergen maar wij kunnen hun helaas ook niet veel meer vertellen dan wat ons bekend is. Ook als collega-overheid blijven wij verstoken van ook maar de geringste vorm van informatie over rechtsgang en procedure.

Ik vind, dat hiermee de fatsoensnormen overschreden worden. De maatschappij die wordt gevormd door de burgers en niet door de overheid heeft recht op dit soort basale informatie. Vandaar, dat ik er zeer sterk bij u op aandring om uiterlijk binnen één maand alle bezwaarden op de hoogte te brengen van de stand van zaken tot op dat moment en hun ook de procedure te schetsen.
Hoogachtend,
De burgemeester van Bergen,
C.W.H.M. Klaverdijk"
Spreekuur Platform Gehandicapten vervalt
Vanwege de vakantie vervalt in augustus het wekelijkse spreekuur van Stichting Platform Voorzieningen Gehandicapten. Voor dringende zaken kunt u rechtstreeks contact opnemen met de heer Van Gaal, telefoon (0485) 34 39 91, mevrouw Sterenborg (0485) 34 17 15 of mevrouw vd Kwast (0485) 34 32 66. Vanaf september kunt u weer terecht voor het wekelijkse spreekuur.
Van receptie naar Centrale Balie
Extra service voor klanten
Sinds kort is het takenpakket van de receptie/balie uitgebreid. Bij de receptie in de hal van het gemeentehuis kunt u vanaf nu terecht voor diverse zaken, waarvoor u vroeger nog naar de betreffende afdeling moest. Hiermee wordt de service naar inwoners en andere klanten verbeterd.
De bedoeling is dat de Centrale Balie in de toekomst méér taken krijgt. Voorlopig kunt u bij de medewerkers van de Centrale Balie voor de volgende zaken terecht:

- melden van defecte straatverlichting

- verstrekken van gemeentegidsen

- informatie ongeadresseerde reclamestickers
- verstrekken van `Postbus 51-folders'

- verstrekken van algemene informatie over reisdocumenten en rijbewijzen

- verstrekken van informatie `ontheffing stookverbod'
- verstrekken van informatie en het uitreiken van aanvraagformulieren `kampvuur'

- verstrekken van informatie en het uitreiken van aanvraagformulieren voor kapvergunningen

- verstrekken van informatie over ventvergunningen
- verstrekken van informatie over collectevergunningen
- het beantwoorden van milieuvragen (ophalen van huisvuil, het omruilen van de afvalcontainer), etc.

- verstrekken van informatie m.b.t. bouwaanvragen/uitreiken aanvraagformulieren `verzoek om
vooroverleg'

- verstrekken van informatie en het uitreiken van aanvraagformulieren `sloopvergunning/sloopmelding'

- het verstrekken van informatie `bezwaar tegen aanslag gemeentelijke belastingen'

- het verstrekken van informatie over de aanslag rioolrechten
- het verstrekken van informatie over `aanslag onroerende-zaakbelastingen'

- het verstrekken van informatie over de `aanslag ledigen afvalcontainers'
De medewerkers van de Centrale Balie zijn u behulpzaam bij alle bovenstaande zaken. Echter ook bij andere, hierboven niet vermelde zaken, is het handig eerst bij de Centrale Balie te informeren. De medewerkers kunnen u de weg wijzen, melden of een bepaalde ambtenaar wel of niet in huis is of u verwijzen naar een andere ambtenaar. Meldt u dus eerst bij de Centrale Balie. Dit bespaart u uw tijd. Zondag 25 augustus `Grensparkdag'
Duits-Nederlands natuurgebied een bezoekje waard Natuur houdt niet op bij de grens. Planten en dieren leven grensoverschrijdend. Er is dan ook een eurregionaal natuurgebied, het Grenspark Maas-Schwalm-Nette. Dit grensoverschrijdende park gaat in Nederland van Venlo tot Roemond en gaat over de Duitse grens verder tot voor Mönchengladbach.
In dit grote eurregionale gebied zijn 14 bezoekerscentra actief. Zij willen u graag kennis laten maken met de natuur en het landschap van dit Grenspark. Op zondag 25 augustus houden ze de 4e Grensparkdag Maas-Schwalm-Nette.
Programma
Het dagprogramma Grensparkdag van 25 augustus is sinds 1 augustus verkrijgbaar in alle bezoekerscentra of via de infolijn, (0049) 28 36 91 99 11.
In de omgeving van Venlo kunt u een grensoverschrijdende fietstocht volgen. De fietsroute is verkrijgbaar in bezoekerscentra in de omgeving van Venlo en de diverse V.V.V.'s. U heeft gratis toegang tot alle aangesloten bezoekerscentra. U kunt naar keuze de hele route of een kortere variant fietsen langs een paar bezoekerscentra. De veertien bezoekcentra uit een gebied van 789 vierkante meter bieden tijdens deze vierde grensparkdag gezamenlijk een programma aan met natuuractiviteiten. Ieder bezoekerscentrum geeft invulling aan dit programma op zijn eigen manier.
Informatie
Meer informatie over deze dag kunt u krijgen bij: Consulentschap Natuur- en Milieueducatie Limburg (IVN) , telefoon, (0475) 38 64 60, E-mail: cnme.limburg@ivn.nl , Internet: www.cnme-limburg.nl

Gemeente reinigt en inspecteert riool
In bebouwde kom van Well
Na de vakantieperiode is de gemeente in Well begonnen met het reinigen en inspecteren van het rioolstelsel. Eerst wordt het riool gereinigd met hogedruk en wordt rioolslib verwijderd. Vervolgens wordt het gereinigde riool geïnspecteerd met een robot-camera. Op basis van de video beelden wordt de toestand van de riolen vastgesteld en bepaald welke noodzakelijke werkzaamheden in de toekomst noodzakelijk zijn. De toekomstige werkzaamheden kunnen bestaan uit reparatie en/of vervanging van het riool. Dit onderhoud gebeurt op basis van het reinigings- en inspectie-programma van de riolering in onze gemeente. Dit programma is vastgelegd in het Gemeentelijk Rioleringsplan.
Overlast
Reiniging en inspectie van het riool vindt plaats in de gehele bebouwde kom van Well. U wordt vriendelijk verzocht om tijdens de reinigingswerkzaamheden bij u in de buurt de deksels van toiletten te sluiten om mogelijk overlast te voorkomen of te beperken. Dit vanwege de hoge druk waarmee het riool gereinigd wordt. Wanneer?
De werkzaamheden worden uitgevoerd sinds afgelopen maandag 19 augustus en nemen ongeveer twee weken in beslag. Het werk wordt uitgevoerd door de firma van der Velden Rioleringsbeheer uit Nijmegen. Vragen
Als u nog vragen of opmerkingen heeft kunt u contact opnemen met de coördinerend medewerker van de afdeling Ruimtelijk Beheer in het gemeentehuis, de heer J. Schaap, telefoon (0485) 34 83 47. Glas in de glasbak
De gemeente krijgt wel eens klachten over overlast bij de glasbakken. Glas wat kapot gevallen is, volle dozen met glas die niet meer in de bak passen, ruiten en grote potten die niet in de glasbak horen. Het zijn maar enkele voorbeelden.
Niet alles mag en kan in de glasbak. Sommige inwoners laten glas wat niet past bij de glasbak achter. Daardoor ontstaat overlast. Het glas wordt kapotgemaakt en de scherven liggen vervolgens op de weg. Wat kan in de glasbak?
In alle dorpen staan glasbakken. Flessen, glazen potten en potjes horen in de glasbak. U dient het glas wel op kleur (wit, bruin of groen) te scheiden.
Overig glas kan naar het Milieupark
Glas wat niet in de glasbak past kunt u naar het milieupark brengen. Op het milieupark staat naast de gebruikelijke glasbak ook een container voor al het overige glas. Ramen, aquariums en dergelijke kunt u hier kwijt. Glas kunt u gratis op het milieupark inleveren. Het milieupark is elke vrijdag geopend van 13.00 tot 17.00 uur en op zaterdagen van 9.00 tot 15.00 uur.
Glasbak vol?
De glasbakken in onze gemeente worden een keer per week leeggemaakt. Desondanks kan het voorkomen dat hij vol zit. Plaats uw glas dan niet naast of op de glasbak, maar neem het weer mee naar huis. Zo voorkomt u overlast. Meld vervolgens bij afdeling Ruimtelijk Beheer van de gemeente dat de glasbak vol zit. Wij zorgen er voor dat hij zo snel mogelijk wordt leeggemaakt. Het telefoonnummer van Ruimtelijk Beheer is (0485) 34 83 56.
Doe mee aan de `Zomernachttocht'
Voor kinderen van 6 tot 11 jaar
Donker en stilte. Een prachtige combinatie voor een spannende nacht. Vrijdag 30 augustus kunnen kinderen de randen van de nacht beleven in Nationaal Park de Maasduinen tijdens de `Zomernachttocht' van `Ontdek je stekje'.
Natuurlijk hoeven zij dit niet alleen te doen. Onder begeleiding van het heispook ontdekken de kinderen wat er 's nachts gebeurt met de geuren, de kleuren en de geluiden van het bos. De tocht begint om 20.00 uur bij de informatieruimte van Staatsbosbeheer aan de Kapelstraat 71 in Afferden en duurt tot 22.30 uur. De kosten zijn 1,50 per kind.
Aanmelden
Kinderen van 6 tot 11 jaar kunnen zich voor de `Zomernachttocht' tot 24 augustus aanmelden bij I.V.N. Consulentschap Limburg, telefoon (0475) 38 64 60, e-mail:
cnme.limburg@ivn.nl.
Het spelprogramma is geschikt voor zowel Duits- als Nederlandstalige kinderen.
Excursie `Struinen in de Maasduinen'
Wandelen door de paarse heide
Zondag 25 augustus kunt u deelnemen aan de gratis excursie `Paarse Heide'. Onder begeleiding van een deskundige gids ontdekt u de mooiste, paarse gebieden van Nationaal Park de Maasduinen. De hei bloeit rond deze tijd op zijn mooist. Diep paarse tinten kleuren de natuur. Het gebied de Hamert in Nationaal Park de Maasduinen kent grote heidevelden. De excursie leidt u door tal van deze velden. De wandeling begint om 14.00 uur bij het pannenkoekenhuis in Wellerlooi. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Limburgs Landschap, telefoon (077) 473 75 75.

Uitnodiging voor herdenking in Valkenburg
Zondag 8 september
Het herdenkingscomité van Valkenburg nodigt alle belangstellenden van harte uit om deel te nemen aan de herdenkingsplechtigheid voor alle gesneuvelde Limburgse verzetsmensen op zondag 8 september in Valkenburg. Met een oproep om publiciteit aan alle burgemeesters in Limburg hoopt het herdenkingscomité dit jaar nieuwe belangstellenden, zoals kinderen en kleinkinderen van oud-verzetsmensen, te kunnen inspireren om de herdenking in Valkenburg bij te wonen. Op 5 september 1944 werden Joep Francotte uit Vaals en Sjeng Coenen uit Simpelveld door de Duitse bezetter geëxecuteerd op de Cauberg in Valkenburg. Zij zijn niet de enige Limburgse verzetsmensen die tijdens de oorlog het leven lieten voor hun vaderland. Meer dan driehonderd anderen deelden hun lot. Ze stierven tijdens verzetsacties, door executies of aan de ontberingen van een concentratriekamp. Gedachteniskapel
Om het offer van al deze mensen in herinnering te bewaren, wordt al 57 jaar een herdenkingsplechtigheid gehouden bij de plek waar Francotte en Coenen vermoord zijn. In 1958 werd op deze plek een gedachteniskapel gebouwd, waarin op de wanden de namen van 312 Limburgse verzetsgevallenen zijn aangebracht.
Programma
De herdenking begint dit jaar op 8 september om 10.00 uur met een eucharistieviering in de openlucht bij de Lourdesgrot, aan het begin van de Cauberg. Deze dienst wordt dit jaar opgeluisterd dor de Koninklijke Harmonie Sint-Caecilia uit Beek en het koor van de Verenigde Beeker Kerkkoren Sint-Martinus. Om 11.00 uur volgt een stille tocht naar het monument op de Cauberg. Daar wordt het verdere programma afgewerkt. Hier wordt ook een kranslegging gehouden.