Koninklijke bibliotheek

Koninklijke Bibliotheek en Elsevier Science sluiten baanbrekende overeenkomst op gebied van elektronische archivering

Digitaal archief garandeert permanente toegang tot wetenschappelijk erfgoed

Derk Haank (l), Bestuursvoorzitter van Elsevier Science, en Wim van Drimmelen (r), Algemeen Directeur van de KB, ondertekenen het contract.

Derk Haank (l), Bestuursvoorzitter van Elsevier Science, en Wim van Drimmelen (r), Algemeen Directeur van de KB, schudden elkaar de hand om de overeenkomst te bekrachtigen.

20 augustus 2002 - Vandaag, tijdens het congres van de International Federation of Library Associations (IFLA), kondigen Elsevier Science en de Koninklijke Bibliotheek een voor uitgevers en bibliotheken wereldwijd baanbrekende overeenkomst aan op het gebied van elektronische archivering. De Koninklijke Bibliotheek (KB) wordt het eerste digitale archief voor de tijdschriften van Elsevier Science. Dit betekent dat de bibliotheek digitale kopieën ontvangt van alle door Elsevier gepubliceerde tijdschriften die beschikbaar zijn op haar webplatform ScienceDirect. Het betreft meer dan 1.500 tijdschriften op wetenschappelijk gebied, bij elkaar meer dan 7 terabytes aan gegevens. Voor iedereen die betrokken is bij onderzoek en de verspreiding van onderzoeksresultaten - auteurs, onderzoekers, bibliothecarissen en uitgevers - is dit een belangrijke stap voorwaarts in de permanente beschikbaarheid van digitale archieven.

Dat er voorzieningen moeten worden getroffen voor digitale archivering was bibliotheken en Elsevier al jaren duidelijk. Elsevier Science loopt voorop in het bepleiten van de verantwoordelijkheid van de uitgever op dit gebied. In 1999 kondigde Elsevier Science aan dat het zou zorgen voor digitale archivering in samenwerking met een betrouwbare, onafhankelijke partner en nam deze belofte op in haar licentie met bibliotheken. De KB was een logische partner, omdat zij wereldwijd voorop loopt in het experimenteren met en het investeren in duurzame digitale opslag.

Karen Hunter, Senior Vice President Strategie bij Elsevier en tevens verantwoordelijk voor dit initiatief, benadrukt het belang van deze overeenkomst: "Het is cruciaal dat wij in staat zijn zowel auteurs als onderzoekers die de tijdschriften gebruiken, te garanderen dat de elektronische bestanden permanent beschikbaar zullen blijven. De tijdschriften worden ook wel 'de notulen van de wetenschap' genoemd. Nu tijdschriften steeds meer alleen nog in elektronische vorm beschikbaar zijn en centraal worden opgeslagen op de computers van uitgevers, heeft het publiek recht op de garantie dat, mocht een uitgever bijvoorbeeld ophouden te bestaan, de bestanden beschikbaar blijven. Deze overeenkomst biedt deze zekerheid voor de titels van Elsevier Science, die een belangrijk deel vormen van de gerenommeerde wetenschappelijke literatuur van dit moment."

In 1994 besloot de KB om elektronische publicaties in haar Depotcollectie op te nemen. Sindsdien heeft het onderzoek naar en de ontwikkeling van een digitaal depot, inclusief de toegang op lange termijn de hoogste prioriteit binnen de KB. "De zorg voor permanente beschikbaarheid van informatie en kennis staat centraal in de missie van KB," aldus Wim van Drimmelen, Algemeen Directeur van de KB. "Digitale archivering is een logische uitbreiding van de rol die wij altijd speelden en zullen blijven spelen op het gebied van gedrukt materiaal; de moderne versie van een traditionele taak dus. In het tijdperk van elektronisch publiceren zijn er wereldwijd nieuwe afspraken nodig teneinde ons intellectuele erfgoed te bewaren. De KB wil hierbij een actieve rol spelen. Het is voor ons een uitdaging manieren te vinden om om te gaan met het hoge tempo van veranderingen in platformen en formats. Vanaf het begin hebben we ons sterk gecommitteerd aan deze uitdaging. Wij zijn trots op deze baanbrekende overeenkomst met Elsevier en zien het als een erkenning voor datgene wat wij tot nu toe hebben bereikt en een mijlpaal op de weg naar het verwezenlijken van onze strategische doeleinden."

Elsevier Science is zeer verheugd dat het deze overeenkomst juist met de KB kan aangaan. Elsevier, de grootste internationale uitgever van wetenschappelijke, technische en medische onderzoeksinformatie, heeft geluk met een dergelijke toonaangevende partner in eigen land. Derk Haank, Bestuursvoorzitter van Elsevier Science: "Als grootste uitgever van wetenschappelijke tijdschriften, is het belangrijk om te laten zien dat wij onze verantwoordelijkheid breed opvatten. We zijn dan ook erg blij met deze overeenkomst. De duurzame elektronische opslag van deze tijdschriften is een belangrijk onderdeel van de gezamenlijke missie van bibliotheken en uitgevers. We loven het leiderschap en de betrokkenheid van Dr. van Drimmelen en zijn staf, de KB als instituut en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, omdat zij het belang van digitaal archiveren onderkennen en de nodige maatregelen nemen om dit te verwezenlijken. Onze concurrenten zullen nu moeten reageren en de wetenschappelijke gemeenschap soortgelijke beloften moeten doen.

Onder deze historische overeenkomst zal de KB digitale kopieën ontvangen van alle tijdschriften van Elsevier die beschikbaar zijn op het webplatform ScienceDirect. Momenteel betreft dit meer dan 1.500 door Elsevier Science gepubliceerde tijdschriften over wetenschappelijke, technologische en medische onderwerpen. Indien er nieuwe tijdschriften aan de lijst van Elsevier worden toegevoegd, zullen deze ook worden opgenomen in het archief. Daarnaast is Elsevier met terugwerkende kracht bezig met het digitaliseren van de oudere jaargangen van tijdschriften, indien mogelijk tot de eerste jaargang en de eerste editie. Al deze gedigitaliseerde backfiles zullen ook worden opgeslagen bij de KB. Naar schatting zal de collectie, zodra de digitalisering van alle backfiles in de komende twee jaar is afgerond, meer dan 7 terabytes aan gegevens bevatten.

De tijdschriften worden op dit moment in twee formats aan de klanten van ScienceDirect beschikbaar gesteld: in Adobe Acrobat PDF format (identiek aan de gedrukte pagina) en in een gemarkeerd, gestructureerd tekstformat, dat geavanceerde zoekmogelijkheden en koppelingen biedt, snelle netwerklevering en verschillende weergaven op het beeldscherm ondersteunt. Beide formats zullen naar de KB worden verzonden. "Wij houden er rekening mee dat deze formats, daarmee geassocieerde zoektechnieken en opslagmedia na verloop van tijd kunnen wijzigen," zegt Johan Steenbakkers, Directeur Informatie Technologie van de KB. "Als onderdeel van onze toezegging als officieel archief te functioneren, nemen wij de verantwoordelijkheid op ons voor de migratie van inhoud en bijbehorende software zodra de technologieën veranderen. Samen met IBM hebben wij een nieuw elektronisch depotsysteem ontwikkeld dat tegemoet komt aan de behoefte aan hoogwaardige en schaalbare opslagcapaciteit maar ook functies voor lange-termijntoegang zal bieden. Dit najaar zal het nieuwe E-Depot systeem aan de KB worden overgedragen en zullen de tijdschriften van Elsevier hierin worden opgeslagen. Elsevier zal nauw met ons samenwerken om permanente beschikbaarheid zeker te stellen."

Om de problemen op het gebied van digitale opslag en toegang op lange termijn aan te pakken, heeft de KB altijd gezocht naar strategische partners. Steenbakkers legt uit: "We zijn er goed in geslaagd uitstekende partners te vinden en een goede werkrelatie met hen op te bouwen. Onder deze partners bevinden zich IBM en RAND, maar ook andere, geavanceerde nationale bibliotheken zoals de partners van NEDLIB, de Library of Congress (de Amerikaanse nationale bibliotheek), de National Library of Australia en de British Library. Een tweede belangrijke factor voor ons succes is de nauwe samenwerking, vanaf het begin, met enkele vooraanstaande uitgevers die de KB hebben voorzien van concreet materiaal, eerst om mee te experimenteren en later om de nodige infrastructuur en vaardigheden te ontwikkelen voor het hanteren en onderhouden van elektronische publicaties. De allereerste uitgever waarmee de KB in zee ging, was Elsevier Science."

De KB zal toegang verlenen tot de tijdschriften aan een ieder die de bibliotheek bezoekt en die recht heeft op toegang tot de collecties van de bibliotheek. Daarnaast wordt de KB onderdeel van een organisatie voor tijdelijke dienstverlening in het geval er een catastrofe plaatsvindt waardoor het systeem van ScienceDirect lange tijd niet operatief is. Ten slotte kan de KB, wanneer Elsevier of een opvolger geen commerciële interesse meer heeft in deze tijdschriften, in haar functie als officieel depot ook op afstand toegang verlenen tot alle bestanden (in aanvulling op de directe toegang).

Over Elsevier Science

Elsevier Science is de werelds grootste, wetenschappelijke, technische en medische informatieleverancier en publiceert meer dan 1.600 tijdschriften en 1.200 boeken per jaar, evenals secondaire databases. De belangrijkste handelsmerken van Elsevier Science zijn: Academic Press; Butterworth-Heinemann; Cell Press; Churchill-Livingstone; Engineering Information; Excerpta Medica; The Lancet; MD Consult; MDL; Mosby; North-Holland; Pergamon; ScienceDirect en WB Saunders. Elsevier Science (www.elsevier.com) heeft haar hoofdkantoor in Amsterdam. Het is onderdeel van de Reed Elsevier plc group (www.reed-elsevier.com), een toonaangevende uitgever en informatieleverancier. Reed Elsevier is actief in de wetenschappelijke, juridische en business-to-business sector en levert haar klanten flexibele informatieoplossingen van hoge kwaliteit, met toenemende nadruk op het Internet als leveringskanaal. De beurssymbolen van Reed Elseviers zijn REN (Euronext Amsterdam), REL (London Stock Exchange, RUK en ENL (New York Stock Exchange).

Over ScienceDirect

ScienceDirect (www.info.sciencedirect.com) is een open platform dat zijn abonnees desktop-toegang biedt tot meer dan 2,5 miljoen volledige artikelen. Het platform bestrijkt meer dan 1.500 door Elsevier Science gepubliceerde tijdschriften en dynamische referenties naar tijdschriften van ongeveer 120 leidende STM uitgevers via CrossRef. Een steeds groeiend pakket aan databases van wetenschappelijke artikelen en samenvattingen in een omgeving die rijk is aan onderlinge referenties en links biedt abonnees steeds uitgebreidere en flexibelere toegang tot de wetenschappelijke literatuur die wereldwijd wordt gepubliceerd.

ScienceDirect is een divisie van Elsevier Science en onderdeel van de Reed Elsevier plc group (www.reed-elsevier.com).

Over de Koninklijke Bibliotheek

De Koninklijke Bibliotheek (KB) is de nationale bibliotheek van Nederland. De bibliotheek werd in 1798 opgericht. De KB is een zelfstandig bestuursorgaan dat wordt gefinancierd door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. De missie van de KB is het bieden van wereldwijde toegang tot de kennis en cultuur van heden en verleden door hoogwaardige diensten te leveren voor onderzoek, studie en cultuurbeleving.

De belangrijkste taken zijn:

* Opslag, beheer, documentatie en beschikbaarstelling van het nationale culturele erfgoed in geschreven, gedrukte en elektronische vorm;

* Depotbibliotheek voor Nederlandse gedrukte en elektronische publicaties, vervaardiging Nederlandse Bibliografie.
* Wetenschappelijke bibliotheek gericht op Nederlandse geschiedenis, taal en cultuur in brede internationale context.
* Zeldzame en bijzondere collecties zoals middeleeuwse handschriften en de eerste gedrukte boeken;

* Tentoonstellingen en publicaties;

* Kenniscentrum voor digitalisering, conservering en restauratie; bevordering van samenwerking tussen bibliotheken.

Collectie: 3,3 miljoen items = meer dan 67 km bibliotheekmateriaal. De depotcollectie groeit jaarlijks met gemiddeld 45.000 boeken en elektronische publicaties. De wetenschappelijke collectie groeit jaarlijks met gemiddeld 24.000 items.

Koninklijke Bibliotheek - Nationale bibliotheek van Nederland